Παρασκήνιο στην Κεντροαριστερά: Ποιοι ζήτησαν από τον Ανδρουλάκη να αποσυρθεί

Παρασκήνιο στην Κεντροαριστερά: Ποιοι ζήτησαν από τον Ανδρουλάκη να αποσυρθεί

Συνεχίζονται οι διαδικασίες και οι επαφές ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών την Κυριακή.

Στην αναμέτρηση δύο διαφορετικών πολιτικών προτάσεων, αυτή της κ. Φώφη Γεννηματά και αυτή του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, οδήγησε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στην αναμέτρηση για την εκλογή του νέου αρχηγού στην Κεντροαριστερά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ως βασικό της προσόν το γεγονός ότι ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη διεύρυνση της παράταξης, ενώ της πιστώνονται ωριμότητα και πολιτική εξέλιξη. Από την άλλη ο Νίκος Ανδρουλάκης προτάσσει την ανανέωση και έχει ως ατού του την ηλικία του.

Το γεγονός ότι το ποσοστό της σημερινής προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στο 40% και όχι στο 50%, όπως φαινόταν στην αρχή της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων, οδηγεί σε έναν ανοικτό δεύτερο γύρο, που θα κριθεί περισσότερο από το πόσοι ψηφοφόροι θα ξαναπάνε στην κάλπη, τι θα προτάξουν ως προτεραιότητα με την ψήφο τους και λιγότερο από τη γραμμή που θα δώσουν οι χαμένοι του πρώτου γύρου.

Σαφώς η κ. Γεννηματά ήταν η μεγάλη νικητής του πρώτου γύρου με ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις, ενώ στο επιτελείο της θεωρούν πώς ο κόσμος μίλησε στη κάλπη και δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αφότου έκλεισαν οι κάλπες την Κυριακή αναπτύχθηκε έντονη κινητικότητα από στελέχη του χώρου, ώστε να προωθήσουν τη μη διεξαγωγή δεύτερου γύρου.

Η κεντρική λογική της συγκεκριμένης άποψης στηριζόταν στο γεγονός πως η συμμετοχή ήταν ανέλπιστα μεγάλη και με δεδομένο πως στον δεύτερο γύρο υπάρχει πάντα πτώση του αριθμού των ψηφισάντων, θα ήταν καλό να διατηρηθεί αυτή η εικόνα που καθιστούσε το εγχείρημα ιδιαιτέρως πετυχημένο στα μάτια της ευρύτερης κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του καθηγητή και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής των Εκλογών κ. Αλιβιζάτου με τον δεύτερο τη τάξει σε ψήφους, για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του.

Η απάντηση του κ. Ανδρουλάκη ήταν σαφής, λέγοντας πως από τη στιγμή που η κ. Γεννηματά θα πέσει κάτω από το 45%, κάτι που ήδη είχε αρχίσει να διαφαίνεται ως πιθανό σενάριο, δεν υπάρχει καμία διάθεση απόσυρσης από την εκλογική κούρσα και θα πραγματοποιηθεί κανονικά ο δεύτερος γύρος.

Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος για την ανατροπή την Κυριακή, ενώ έχει ήδη δηλώσει πώς εγγυάται την ενότητα του νέου φορέα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ έδωσε έμφαση στην ανανέωση και δήλωσε ότι θα εγγυηθεί την ενότητα και την πορεία προς το νέο κόμμα. Σε αυτή την κατεύθυνση κάλεσε να συμμετάσχουν και τους υπόλοιπους υποψήφιους, που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου.

Δώσαμε έναν άνισο αγώνα και ευχαριστώ τους εθελοντές, τόνισε και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της Κυριακής παρακαταθήκη για την παράταξη. Απαντώντας σε ερώτημα για το τι θα μεσολαβήσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή είπε ότι θα μιλήσει με όλους.

Δεν είμαι Τσίπρας σε καμία περίπτωση, απάντησε σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Τσίπρας έγινε πρόεδρος από τον κ. Αλαβάνο, εγώ δίνω έναν αγώνα αλλαγής.