Παράταση στη διάθεση self test μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου

Παράταση στη διάθεση self test μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου
epa09099410 A COVID-19 rapid antigene self-test displays a negative result in Garmisch-Partenkirchen, Germany, 26 March 2021. The widespread and regular use of self-tests is believed to be a key element to re-establish everyday life amid the ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. EPA/PHILIPP GUELLAND Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κανονικά η δωρεάν διάθεση self tests από τα φαρμακεία της Αττικής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η διάθεση, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα διαθέτουν τα φαρμακεία self test για τον έλεγχο της πανδημίας σε εβδομαδιαία βάση και δωρεάν για τους πολίτες. Αυτό τουλάχιστον περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Συγκεκριμένα λέει τα εξής:

Διάθεση αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 – Τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 4790/2021

  1. Η ισχύς της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4790/2021 (Α΄ 48) ως προς τη διάθεση με κρατική μέριμνα μιας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 ανά εβδομάδα, παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.9.2021. 2. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 4790/2021 τροποποιείται, προστίθεται στη συνέχεια δεύτερο εδάφιο και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής: «4. Η διάθεση των προϊόντων της παρ. 1 μέσω των φαρμακείων γίνεται χωρίς αντίτιμο από τους δικαιούχους. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας ρυθμίζονται η αμοιβή των φαρμακοποιών για τη συμμετοχή τους στη διάθεση μέσων αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 από την έναρξή της, καθώς και η διαδικασία καταβολής της».

Κανονικά η δωρεάν διάθεση self tests από τα φαρμακεία της Αττικής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Θετική ήταν η απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), για συνέχιση διανομής δωρεάν self tests από τα φαρμακεία του Λεκανοπεδίου.

Είχε προηγηθεί – την περασμένη Τρίτη – απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με την οποία ο κλάδος συμφωνούσε με το αίτημα της Κυβέρνησης να καλυφθεί για δύο μήνες η σχετική εκστρατεία έγκαιρης διάγνωσης.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, ωστόσο, δεν ταυτιστεί το προεδρείο του ΦΣΑ, ψηφίζοντας “λευκό” στη συνεδρίαση. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, είχε ανακοινώσει πως ο ΦΣΑ θα λάμβανε την οριστική του απόφαση την Πέμπτη, όπως και έγινε.

Μιλώντας χθες στο Iatronet, ο κ. Λουράντος επισήμανε πως οι φαρμακοποιοί της Αττικής συνεχίζουν τη χορήγηση των τεστ για δύο μήνες: τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, διαθέτοντας 4 self tests ανά μήνα στους δικαιούχους.