Παράταση του lockdown έως 15 Μαρτίου και διπλή μάσκα στους εσωτερικούς χώρους προτείνουν οι ειδικοί

Παράταση του lockdown έως 15 Μαρτίου και διπλή μάσκα στους εσωτερικούς χώρους προτείνουν οι ειδικοί
Ένας άντρας με προστατευτική μάσκα περπατά σε δρομάκι κάτω από την Ακρόπολη, Τετάρτη 29 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μονόδρομος φαίνεται να είναι η παράταση του lockdown για τουλάχιστον δυο εβδομάδες, τουλάχιστον σύμφωνα με τους ειδικούς.

Υπέρ της παράτασης του lockdown τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου τάχθηκε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης βλέποντας την εικόνα από τα λύματα. Κατά του τρίωρου μηνύματος για ψώνια τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μονόδρομος φαίνεται να είναι η παράταση του lockdown για τουλάχιστον δυο εβδομάδες, τουλάχιστον σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, είπε ότι ναι μεν έχουν δει τις τελευταίες τρεις ημέρες μια μικρή ύφεση στα λύματα αλλά το ιικό φορτίο του κορωνοϊού δεν μειώνεται, οπότε θα χρειαστεί παράταση των μέτρων μέχρι 15 Μαρτίου σίγουρα.

«Πρέπει να πέσουν δείκτες όπως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και η ύφεση στις ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά.

Διπλή μάσκα και στους εσωτερικούς χώρους

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της διπλής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Είπε ακόμα ότι διαφωνεί ριζικά με το τρίωρο μήνυμα για ψώνια αφού θα αυξηθεί η κινητικότητα.

«Να μην τρομάζουμε αλλά να προσέχουμε. Είχαμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αλλά και πολλά τεστ. Δείχνει δυο πράγματα, ότι το lockdown έτσι όπως το εφαρμόζουμε δεν έχει την αποτελεσματικότητα που θέλουμε. Η λέξη lockdown από μόνη της δεν λέει πολλά πράγματα. Η μετάδοση του ιού γίνεται εξαιτίας της απρόσεκτης ανθρώπινης επαφής. Δεν είναι τα πάντα κλειστά και ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται σε επαφή», είπε.

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να μην μεταδίδεται ο ιός. 100% γίνονται επαφές και πρέπει να ψάξουμε που γίνονται και να τις περιορίσουμε. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε πολλούς νεκρούς. Το Νοέμβριο είχαμε με 3.000 κρούσματα 120 νεκρούς. Σε αυτό έχει συμβάλλει και το γεγονός όπως τόνισε ότι έχουν εμβολιαστεί και πολλοί από τις ευπαθείς ομάδες».