Παράταση του προγράμματος μόνο για λίγες εβδομάδες

Παράταση του προγράμματος μόνο για λίγες εβδομάδες

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για περαιτέρω σύγκλιση με την τρόικα και διαψεύδουν σενάρια για 6μηνη παράταση. 

«Δεν υπήρξε καμία έγγραφη πρόταση για εξάμηνη παράταση στη συνεδρίαση του EuroWorking Group» ξεκαθάρισαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών το απόγευμα της Πέμπτης. «Κάποιες χώρες συζήτησαν για μεγάλη παράταση αλλά η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ότι η Ελλάδα συζητά μόνον την τεχνική παράταση κάποιων εβδομάδων και σε καμία περίπτωση κάτι περισσότερο από αυτό» τόνιζαν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Κύκλοι του υπουργείου σημείωναν ότι «στη σημερινή συζήτηση στο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκλιση των τελευταίων ημερών στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και διατυπώθηκε η έντονη προτροπή του οργάνου να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης ως τις 14 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης. Δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων ίσως απαιτηθεί μια βραχυχρόνια «τεχνική» παράταση. Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος, το οποίο, όπως είπαν, θα είναι λίγων εβδομάδων.

Τέλος, οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα υπάρχει πολύ καθαρή εικόνα για το πού πάμε, ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία απόφαση. Την Παρασκευή θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρατείνουν το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, το οποίο κανονικά αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, κατά έξι μήνες, ως τα μέσα του 2015, ώστε να δώσουν στην Αθήνα περισσότερο χρόνο να συμμορφωθεί με τους όρους για την καταβολή της τελευταίας δόσης.

Το πρακτορείο επικαλέστηκε έγγραφο που έχει προετοιμαστεί ενόψει του συμβουλίου τους.

«Μια παράταση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας κρίνεται απαραίτητη επειδή οι διεθνείς δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για τα προαπαιτούμενα μέτρα προκειμένου η Αθήνα να λάβει το υπόλοιπο ποσό του 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ και να διασφαλιστεί μια προληπτική γραμμή πιστώσεων μετά το τέλος του προγράμματος, οπότε θα επιστρέψει στις αγορές. Το πρόγραμμα αξιολόγησης της Αθήνας θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ως τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης ως το τέλος του 2014. Όμως οι συζητήσεις έχουν καθυστερήσει εξαιτίας μιας διαφωνίας για το έλλειμμα που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του 2015 και ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει παράταση του προγράμματος στήριξης επειδή η προληπτική γραμμή πιστώσεων που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα αυτό δεν θα είναι έτοιμη εγκαίρως.
«Αν και ο στόχος της τεχνικής παράτασης θα είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές για να προετοιμάσουν τα νομοσχέδια που θα υιοθετηθούν τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να γίνει για μεγαλύτερο διάστημα ώστε να καλύπτει πιθανές καθυστερήσεις, ως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει το έγγραφο που προετοίμασαν οι υπουργοί της ευρωζώνης και περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου.

Πάντως οι ίδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ διευκρίνισαν, ότι στη συνεδρίαση του EWG δε μοιράστηκε κανένα κείμενο που να κάνει λόγο για παράταση έξι μηνών.