Παράθυρο για άρση των περιορισμών στην αγορά εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ

REUTERS

Τραπεζική πηγή τονίζει ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει την πολιτική της απέναντι στις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση προοπτικής συμφωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς για το ύψος του ποσού των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου το οποίο μπορούν να διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες εάν καταστεί σαφές ότι η ευρωζώνη συμφωνεί να εκταμιεύσει την επί μακρόν αναμενόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα τραπεζική πηγή.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες θέτοντας αυστηρά όρια στο ύψος των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου το οποίο επιτρέπει να διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον βασικό δίαυλο δανεισμού της Αθήνας.

Το όριο αυτό «μπορεί να αυξηθεί εάν υπάρξει μια αξιόπιστη προοπτική για την εκταμίευση» της εναπομείνασας δόσης του δανείου από την ευρωζώνη, ανέφερε η τραπεζική πηγή στο Reuters, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

«Εάν εκταμιευθεί το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από το [πρόγραμμα] SMP, αυτό θα μπορούσε να είναι το σινιάλο ότι επίκειται μια συμφωνία», πρόσθεσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει στη δευτερογενή αγορά την περίοδο 2010-11.

Η ΕΚΤ επίσημα νωρίτερα σήμερα αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο, αλλά ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης, είχε πει σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δει να χαλαρώνουν οι «περιορισμοί στην αναχρηματοδότησή της» εάν επιτυγχανόταν μια συμφωνία και τελικά να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές ομολόγων.

Εάν συναφθεί συμφωνία, τα ελληνικά ομόλογά αυτόματα θα μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτά που αγοράζει η ΕΚΤ από τον Αύγουστο στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που έχει θέσει σε εφαρμογή.

Πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές επεξέτειναν τα κέρδη τους την Τετάρτη, με την προοπτική μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 42 μονάδες βάσης και έπεσαν σε χαμηλό ημέρας 11,49% ενώ το ευρώ σημείωσε αύξηση της ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου, στο 1,087 δολάριο.

Ο δείκτης FTSEurofirst των ευρωπαϊκών μετοχών σημείωσε αύξηση κατά 1,1% ενώ ο δείκτης των ελληνικών μετοχών αυξήθηκε κατά 3,5%.

Με υψηλά κέρδη έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να προχωρούν σε αγορές, μετά τις πληροφορίες ότι έχει ξεκινήσει να γράφεται στο Brussels Group η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς. Η ελληνική αγορά πιάνει και πάλι τα επίπεδα των 850 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 851,81 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 3,55%.

Η αξία των συναλλαγών σημείωσε σημαντική άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και ανήλθε στα 97,78 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα