«Παράθυρο» για μείωση των πλεονασμάτων από τον πρόεδρο του Eurogroup

«Παράθυρο» για μείωση των πλεονασμάτων από τον πρόεδρο του Eurogroup
Portugal's Finance Minister Mario Centeno and president of the Eurogroup speaks at the at the European Commission in Brussels, Belgium, December 4, 2017. REUTERS/Yves Herman Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Μάριο Σεντένο είπε ότι μετά το 2020 μπορούν να επανεξεταστούν οι στόχοι.

Σε ένα σημαντικό θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για διευθέτησή του.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα (Δευτέρα) ο Σεντένο άνοιξε «παράθυρο» για μείωση -μετά το 2020- των υψηλών πλεονασμάτων που πρέπει να επιδείξει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

«Τα σημερινά ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια στην Ελλάδα θα ληφθούν υπόψη κατά την εξέταση του αιτήματος των Αθηνών για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος» απάντησε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σε σχετική ερώτηση που του έγινε.

Υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος για τη συζήτηση του θέματος είχε ανοίξει με επίσημο τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς στην έκθεση με τα συμπεράσματα της τέταρτης αξιολόγησης (που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τετάρτη) θα υπάρχει για πρώτη φορά αναφορά από την Κομισιόν στη μείωση των ασφυκτικών στόχων του 3,5% του ΑΕΠ.

Θετική αναμένεται η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας

Θετική αναμένεται να είναι η 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη από την Κομισιόν. Η έκθεση προκύπτει μετά την αποστολή των ειδικών στην Αθήνα στις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2019. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ελληνική οικονομία θα επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019 και το 2020.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί της Κομισιόν προβλέπουν ότι για το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3,8% και το 2020 στο 3,5%. Όλα αυτά, με την προϋπόθεση ότι «θα εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα».

Πάντως, στην έκθεση θα αναφέρεται ότι η υπεραπόδοση του 2019 θα εξανεμιστεί αν εφαρμοστούν περαιτέρω εξαιρέσεις στο ενιαίο μισθολόγιο, αλλά και αν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ανατρέψουν την πολιτική για τις συντάξεις και τους μισθούς στο Δημόσιο.