«Παράθυρο» για άυξηση του κοινωνικού μερίσματος

«Παράθυρο» για άυξηση του κοινωνικού μερίσματος
Υπενθυμίζεται πως προ ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη διανομή πριν από τα Χριστούγεννα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο κοινωνικό μέρισμα, άφησε το πρωί, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, παραπέμποντας στο οικονομικό επιτελείο.

Επαναλαμβάνοντας τα όσα έχει πει επί του θέματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δηλαδή ως το τέλος της εβδομάδας -δεδομένου ότι το βράδυ επιστρέφει από το Λονδίνο- το οικονομικό επιτελείο θα οριστικοποιήσει την εισήγησή του, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι όσο περνούν οι μέρες, μπορεί να αυξάνονται και τα περιθώρια.

«Μακάρι το οικονομικό επιτελείο να έχει το περιθώριο για μια καλύτερη εισήγηση», ευχήθηκε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, με την ταυτόχρονη υπόμνηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει πει πόσα χρήματα θα διαθέσει, αντιθέτως έχει γνωστοποιήσει πόσοι περίπου, θα είναι οι δικαιούχοι του μερίσματος.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη διανομή πριν από τα Χριστούγεννα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός οι δικαιούχοι είναι:

  • Οι μακροχρόνιοι άνεργοι
  • Οι πολύτεκνες οικογένειες
  • και οι οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ.

«Με κατεύθυνση προς εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Τους πιο αδύναμους, από τους μακροχρόνια άνεργους, τις πολύτεκνες οικογένειες και μια κατηγορία για την οποία νοιάζομαι ιδιαίτερα, τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Το ακριβές ύψος του μερίσματος δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο όπως είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα είναι μεταξύ 500 έως 1.000 ευρώ.

Το τι τελικά θα ισχύσει θα εξαρτηθεί από το ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Σημειώνεται πως οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, φέρνοντας ελαφρύνσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2020 για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις.

Πώς θα πάρουν τα χρήματα

Τα νοικοκυριά που δικαιούνται το φετινό κοινωνικό μέρισμα ενδεχομένως να μη χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να εισπράξουν το ποσό που δικαιούνται.

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις τα χρήματα να πιστωθούν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων οι οποίοι θα εντοπιστούν ύστερα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που θα «τρέξουν» οι αρμόδιες υπηρεσίες στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος.