«Παράθυρο» για νέες κυβερνητικές παροχές εάν επιβεβαιωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης

«Παράθυρο» για νέες κυβερνητικές παροχές εάν επιβεβαιωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης
Άποψη της πρόσοψης του Υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος, Αθήνα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιπλέον οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης εξετάζει η κυβέρνηση, τα οποία αναμένεται να προστεθούν σε όσα εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης αναμένεται να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας φέτος και το 2022, ανεβάζοντας τον πήχη της ανάπτυξης άνω του 8% για φέτος και του 5% για την επόμενη χρονιά.

Με αυτές τις προβλέψεις η κυβέρνηση ίσως επιχειρήσει να προλάβει όσα θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στο τέλος της εβδομάδας στη δική του παρουσία στη ΔΕΘ, επισκιάζοντας τις δικές του εξαγγελίες.

Στις παρεμβάσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, ξεχωρίζει η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους, η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η περαιτέρω μείωσή τους, κατά 1,1%, όπως και η αναζήτηση μιας φόρμουλας για την παροχή φτηνής στέγης σε νέα ζευγάρια, μέσα από την αξιοποίηση 70.000 ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου  (ΕΤΑΔ).

Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, που σήμερα εφόσον έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, βρίσκονται αντιμέτωποι με την εισφορά αλληλεγγύης. Το κόστος του μέτρου είναι μεγάλο και φτάνει τα 800 εκ. ευρώ. Ωστόσο με δεδομένο το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, με την αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά δύο και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, εισφέροντας πάνω από 1 δισ. στο κρατικό ταμείο εσόδων, εκτιμάται ότι μπορεί να «σηκωθεί» από τον προϋπολογισμό.

Εφόσον , πάντως, προκριθεί, θα οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών σε χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο αλλά και συνταξιούχους, που θα κυμανθούν από 22 έως και 676 ευρώ.

Επίσης εξετάζεται η μονιμοποίηση και για τα επόμενα χρόνια του μέτρου της μείωσης κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον στην ατζέντα είναι  μια περαιτέρω μείωση κατά 1,1%,  ώστε έτσι, το αργότερο έως το 2024, η συνολική μείωση να έχει φτάσει τις 5 μονάδες όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα μέτρο που οδηγεί σε μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις αλλά και δίνει σημαντική αύξηση στον καθαρό μηνιαίο μισθό των εργαζομένων.

Επιπλέον η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί σε πολλές πόλεις στην αγορά κατοικίας με τις τιμές των ενοικίων να έχουν εκτοξευθεί και τις προβλέψεις να δείχνουν ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, η κυβέρνηση εξετάζει το πώς θα στηρίξει νέα ζευγάρια, με την αξιοποίηση σπιτιών που διαθέτει το δημόσιο. Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, που ωστόσο όμως μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα εφόσον «περπατήσει».

Τέλος, εφόσον η άνοδος του ΑΕΠ το επιτρέψει, με βάση και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στο τραπέζι είναι η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση της φορολογίας κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα καθώς και των συντελεστών του ΦΠΑ.

Σταϊκούρας: Περιθώρια για να βοηθήσουμε περισσότερο την κοινωνία

“Με βάση τα τελευταία στοιχεία και τις εκτιμήσεις που έχουμε φαίνεται ότι η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά το 2021. Προσδοκούμε και εργαζόμαστε κυβέρνηση, κοινοβουλευτική ομάδα και κοινωνία έτσι ώστε να ανακάμψουμε ακόμα πιο ισχυρά, ακόμα γρηγορότερα, για να έχουμε τα περιθώρια να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο την κοινωνία”, δήλωσε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών δεν ανέκοψε την πορεία του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης και στην περιοχή του Έβρου “τουλάχιστον σε ότι αφορά στο υπουργείο Οικονομικών, δίνω πολύ μεγάλη σημασία στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, με ότι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξης γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην αξιοποίηση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, που είναι ένα περιουσιακό στοιχείο, από τις προτεραιότητες που έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η κυβέρνηση ν’ αξιοποιήσει επ’ ωφελεία της ανάπτυξης της περιοχής”, σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως “ταυτόχρονα υπάρχουν μία σειρά από προτεραιότητες, κυρίως στη δημοσιονομική πολιτική, για να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να ανακάμψει τάχιστα και βιώσιμα…”