Παρατείνεται η αγωνία για τους 32 Έλληνες αγνοούμενους του Norman Atlantic

Παρατείνεται η αγωνία για τους 32 Έλληνες αγνοούμενους του Norman Atlantic

Κομφούζιο στη συνεννόηση με τις ιταλικές αρχές για τις λίστες επιβατών - «Να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του ναυαγίου» ζητά η ελληνική κυβέρνηση.

Τελευταία ενημέρωση: 17.57 μ.μ. – Ανανεώστε τη σελίδα για να δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Στα δώδεκα άτομα ανέρχεται μέχρι αυτήν την ώρα ο απολογισμός των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic, στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς δύο Αλβανοί ναυτικοί, οι οποίοι επέβαιναν στο ρυμουλκό «Ιλλιρία», έχασαν τη ζωή τους όταν έσπασε σήμερα το πρωί ένα καλώδιο που συνέδεε το ρυμουλκό τους με το Norman Atlantic, αφού ρυμουλκούσαν το πλοίο στη διάρκεια της νύχτας.

Παραμένουν, ωστόσο, σοβαροί φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία των ιταλικών αρχών, από τους 475 επιβάτες του πλοίου διασώθηκαν 425, δέκα βρέθηκαν νεκροί, ενώ αγνούνται 40, εκ των οποίων οι 32 είναι Έλληνες υπήκοοι.

Μέχρι και αυτήν την ώρα, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολη η εξακρίβωση του συνολικού αριθμού και των στοιχείων των επιβαινόντων, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των ιταλικών και ελληνικών αρχών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό έχουν διασωθεί συνολικά 201 Έλληνες πολίτες, εκ των οποίων: 6 διασώθηκαν από ελικόπτερο, 41 από ένα άλλο πλοίο, 38 από το Cruise Europa, 21 βρίσκονται ασφαλείς πάνω στο ιταλικό εμπορικό πλοίο«Αlby Jeanette» που προσπαθεί να προσεγγίσει το λιμάνι της Μανφρεντόνια, και 95 Έλληνες διασώθηκαν από πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται ήδη σε ελληνικό έδαφος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλοίο Norman Atlantic ρυμουλκείται προς το Μπρίντιζι, αλλά η διαδικτυακή πύλη της ιταλικής εφημερίδας «Λα Στάμπα» αναφέρει ότι συνεχίζεται το «μπρα ντε φερ» με την Αλβανία, για τον τελικό προορισμό του.

Τέλος, περί τις 19:00, ώρα Ιταλίας, αναμένεται να φτάσει, πιθανότατα στο Μπρίντιζι, το ελικοπτεροφόρο Σαν Τζόρτζιο, το οποίο μεταφέρει περίπου 200 διασωθέντες.

Νέα επιχειρήση διάσωσης αυτήν την ώρα
Νέα επιχείριση έρευνας στην περιοχή της Αδριατικής για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων του «Norman Atlantic» με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς δύο ελικοπτέρων S-70 του Πολεμικού Ναυτικού και ενός AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποιείται αυτή την ώρα.

Στην περιοχή της Αδριατικής παραμένει η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ με το οργανικό ελικόπτερο της -που έχει σταλεί σε άλλο συμβάν με πλοίο στην περιοχή των Οθωνών-, στην Κέρκυρα βρίσκονται σε ετοιμότητα άλλα 2 ελικόπτερα NH-90 του Στρατού Ξηράς -πέραν των τριών που επιχειρούν- και στο Ιόνιο παραμένει το πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΑΞΙΟΣ.

Τα εν λόγω μέσα έχουν τεθεί στη διάθεση των αρμοδίων Αρχών για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αφού εξέφρασε την οδύνη του, τόνισε πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε αν μην υπάρχει καμία δυνατότητα κάποιος άνθρωπος να βρίσκεται αβοήθητος για αυτό και συνεχίζεται το έργο διάσωσης».

Ο υπουργός Ναυτιλίας εξήγησε πως  μετά από έγκριση που έλαβαν από τις αλβανικές αρχές, γίνεται έρευνα και εκεί. «Η διάθεση της κυβέρνησης είναι να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του ναυαγίου. Ζήτησα το πρωί από την εισαγγελία Πειραιά να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για τα αίτια του ναυαγίου. Κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται, δεν μπορεί να μένει χωρίς την τιμωρία των υπευθύνων», επεσήμανε.

Νωρίτερα σήμερα ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε ζητήσει από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη τηνεπίσπευση της διαδικασίας για τη διερεύνηση του ναυτικού ατυχήματος του πλοίου «Norman Atlantic». Ήδη, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει κινήσει τις διαδικασίες και η υπόθεση ανατέθηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά, η οποία διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για δύο κακουργήματα: Για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, αλλά και για εμπρησμό. Ο φάκελος για τη διενέργεια προανάκρισης δόθηκε στον λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Και οι ιταλικές αρχές άσκησαν σήμερα το πρωί δίωξη κατά του πλοιοκτήτη Κάρλο Βιζεντίνι και του κυβερνήτη του Νorman Atlantic, Αρτζίλιο Τζακομάτσι με τις κατηγορίες των εξ αμελείας πολλαπλής ανθρωποκτονίας, εξ αμελείας ναυαγίου και εξ αμελείας πρόκλησης τραυμάτων. Παράλληλα, η ιταλική δικαιοσύνη αποφάσισε να θέσει υπό κατάσχεση το πλοίο στο οποίο αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, από την στιγμή που τρεις εισαγγελίες της περιοχής της Απουλίας -του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε- έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα αίτια και τις συνέπειες του ναυαγίου.

«Στόχος της πολιτείας είναι να ταυτοποιηθούν όλοι οι Έλληνες επιβαίνοντες και να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους. Ασχολούμαστε με τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους διασώστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση με τόσο αντίξοοες συνθήκες», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της νομαρχίας του Μπρίντιζι πρόκειται να φτάσει σήμερα αργά το απόγευμα ή τις πρώτες βραδινές ώρες, στο λιμάνι της πόλης, το ελικοπτεροφόρο «San Giorgio», το οποίο και θα μεταφέρει περίπου εκατό διασωθέντες από τη ναυτική τραγωδία του «Norman Atlantic».

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το Norman Atlantic, σύμφωνα με το ιταλικό ιδιωτικό κανάλι La 7, δεν θα ρυμουλκηθεί, τελικά, στο λιμάνι του Αυλώνα, στην Αλβανία, αλλά πρόκειται να μεταφερθεί και αυτό με ρυμουλκό, στο Μπρίντιζι.

Άγνωστος ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονταν στο γκαράζ την ώρα της πυρκαγιάς
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μπάρι, Τζουσέπε Βόλπε, ο συνολικός αριθμός επιβατών ήταν 499 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί μετανάστες που κρύβονταν στα γκαράζ. «Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με 179 άτομα, αλλά ένα μέρος από αυτούς μπορεί να έχουν επιβιβασθεί σε εμπορικά πλοία» δήλωσε ο Ιταλός εισαγγελέας. «Η δικαστική έρευνα βασίζεται, έως τώρα, στις καταθέσεις διασωθέντων και στο υλικό από κινητά τηλέφωνά τους» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα θύματα της ναυτικής τραγωδίας, φέρεται μεταξύ των δέκα επιβεβαιωμένων νεκρών επιβατών να βρίσκονται και δύο Ιταλοί οδηγοί φορτηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, τα πτώματά τους αναγνωρίστηκαν από συναδέλφους τους που εργάζονται στην περιοχή της Νάπολης.

Εν τω μεταξύ ταυτοποποιήθηκε από τις ελληνικές και τις ιταλικές Aρχές η σορός ενός εκ των δέκα νεκρών του πλοίου «Norman Atlantic». Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Κουφόπουλο, γεννηθέντα στις 21/02/1957, στη Μελίκη Ημαθίας. Η σορός του άτυχου Έλληνα οδηγού νταλίκας έχει μεταφερθεί σε ιταλικό νοσοκομείο και συγκεκριμένα σε πολυκλινική του Μπάρι. Για τον θάνατό του έχουν ενημερωθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας οι οικείοι του.

Κομφούζιο με τη διασταύρωση στοιχείων των επιβαινόντων του Norman Atlantic
Από το πρωί γίνεται διασταύρωση στοιχείων μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών Αρχών για τον αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο Norman Atlantic.

Η ελληνική πλευρά μέχρι τώρα κάνει λόγο για 432 διασωθέντες και 36 αγνοούμενους, ενώ η ιταλική για 458 επιβαίνοντες, εκ των οποίων έχουν διασωθεί 427 και αγνοούνται 23. Οι ελληνικές αρχές δημοσιοποίησαν και νέα λίστα με τα στοιχεία των Ελλήνων διασωθέντων, επιβατών και πληρώματος, του Ε/Γ-Ο/Γ «Norman Atlantic», όπως επίσημα διαβιβάστηκαν από τους πλοιάρχους των πλοίων «San Giorgio» και «Durand De La Penne» στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Α.Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚ.

Πάντως, εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί επίσημα από την εταιρεία στην ιταλική ακτοφυλακή εξακολουθεί να υπάρχει κομφούζιο με ευθύνη των ιταλικών Αρχών. Όπως τόνισε, παρά το ότι η εταιρεία επικοινωνεί τηλεφωνικά με Έλληνες επιβάτες του Norman Atlantic στο πλοίο San Giorgio, οι ιταλικές Aρχές δεν έχουν τα ονόματά τους στη λίστα.

Από την πλευρά της η ΑΝΕΚ αναφέρει ότι οι επιβαίνοντες στο Norman Atlantic ήταν 475. Συγκεκριμένα, με επίσημη ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε ότι τρία άτομα που φέρονταν ως επιβάτες στον κατάλογο επιβατών του Norman Atlantic, τελικώς δεν ταξίδεψαν, ενώ ένα άτομο (σύζυγος μέλους πληρώματος) που δεν είχε καταγραφεί, διαπιστώθηκε ότι επέβαινε επί του πλοίου. Επιπροσθέτως, ένα μέλος του πληρώματος λόγω διανυκτέρευσης δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία ο αριθμός των επιβαινόντων, κατά τον απόπλου, ανερχόταν σε 475 άτομα εκ των οποίων 55 άτομα είναι πλήρωμα, οι οποίοι σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει, ωστόσο, η ιταλική RAI, η λίστα επιβατών του Norman Atlantic φέρεται να είναι ανακριβής έως και πλαστή.

Για το λόγο αυτό, με εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, έχει μεταβεί στην Ιταλία ανώτερος αξιωματικός του ΛΣ προκειμένου να υπάρξει διασταύρωση όλων των στοιχείων. Παράλληλα, η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ήδη έτοιμες δύο εκπαιδευμένες ομάδες, αν ζητηθεί από την ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο διερεύνησης των χώρων του πλοίου προκειμένου να διερευνήσουν για τυχόν αγνοούμενους.

Υπενθυμίζεται ότι για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων του Ε/Γ-Ο/Γ «Norman Atlantic» σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, λειτουργούν σε 24ωρη βάση δύο επιπλέον Γραμμές Ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης 2131371042 και 2131371036.