Παράτησε το πανεπιστήμιο, στράφηκε στην πράσινη τεχνολογία και τώρα είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Παράτησε το πανεπιστήμιο, στράφηκε στην πράσινη τεχνολογία και τώρα είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο
(FILES) In this file photo taken on December 23, 2010, Indian industrialist Gautam Adani speaks during a press conference in Ahmedabad. - Adani became the world's third-richest person on the Bloomberg Billionaires Index on August 30, 2022, marking the first time an Asian has ranked in the top three. (Photo by SAM PANTHAKY / AFP) Photo: AFP
Ο Adani προσέθεσε 60,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του μόνο μέσα στο 2022, πέντε φορές περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον.

του Alexander Sazonov

Λίγοι εκτός Ινδίας είχαν ακούσει για τον Gautam Adani πριν από μερικά χρόνια. Τώρα ο Ινδός επιχειρηματίας, που παράτησε το κολέγιο και δοκίμασε για πρώτη φορά την τύχη του ως έμπορος διαμαντιών πριν στραφεί στον άνθρακα, έχει γίνει ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Ασιάτης μπαίνει στην πρώτη τριάδα του Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg – ο επίσης Ινδός Mukesh Ambani και ο Κινέζος Jack Ma δεν έφτασαν ποτέ τόσο ψηλά. Με περιουσία 137,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Adani ξεπέρασε τον Γάλλο Bernard Arnault και τώρα ακολουθεί μόνο τον Elon Musk και τον Jeff Bezos των ΗΠΑ στην κατάταξη.

Ο Adani, 60 ετών, έχει περάσει τα τελευταία χρόνια επεκτείνοντας τον όμιλό του ασχολούμενος με τα πάντα, από κέντρα δεδομένων μέχρι τσιμέντο και εμπορία αλουμινίου. Ο όμιλος κατέχει πλέον τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης λιμένων και αεροδρομίων της Ινδίας, τον μεγαλύτερο φορέα διανομής φυσικού αερίου και το μεγαλύτερο ανθρακωρυχείο. Αν και το ορυχείο Carmichael στην Αυστραλία έχει επικριθεί από περιβαλλοντολόγους, δεσμεύτηκε τον Νοέμβριο να επενδύσει 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινη ενέργεια για να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο.

Καθώς η αυτοκρατορία του έχει επεκταθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων στον κόσμο τροφοδοτώντας αξιοσημείωτα κέρδη, οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί για την ταχεία ανάπτυξη. Η «έκρηξη» των συμφωνιών του Adani χρηματοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο με δάνεια και η αυτοκρατορία του έχει «υπερβολική μόχλευση», ανέφερε η CreditSights σε έκθεσή της αυτόν τον μήνα.

Ορισμένοι νομοθέτες και παρατηρητές της αγοράς έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για τις αδιαφανείς δομές των μετόχων και την έλλειψη κάλυψης από αναλυτές στις εταιρείες του Ομίλου Adani. Ωστόσο, οι μετοχές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη – ορισμένες από αυτές πάνω από 1.000% από το 2020, με τις αποτιμήσεις να αγγίζουν 750 φορές τα κέρδη – καθώς ο μεγιστάνας επικεντρώθηκε σε τομείς που ο πρωθυπουργός Narendra Modi θεωρεί κρίσιμους για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της Ινδίας.

Η στροφή προς την πράσινη ενέργεια και τις υποδομές έχει εξασφαλίσει επενδύσεις από εταιρείες όπως η Warburg Pincus και η TotalEnergies SE, βοηθώντας τον Adani να εισέλθει στα κλιμάκια που προηγουμένως κυριαρχούσαν οι μεγιστάνες της τεχνολογίας των ΗΠΑ. Η αύξηση της τιμής του άνθρακα τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει περαιτέρω την άνοδό του.

Συνολικά, ο Adani προσέθεσε 60,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του μόνο μέσα στο 2022, πέντε φορές περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον. Πρώτα ξεπέρασε τον Ambani ως ο πλουσιότερος Ασιάτης τον Φεβρουάριο, απέκτησε περιουσία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο και ξεπέρασε τον Bill Gates της Microsoft Corp. ως ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τον περασμένο μήνα.

Ο Adani κατάφερε να ξεπεράσει μερικούς από τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ, εν μέρει επειδή αυτοί ενίσχυσαν πρόσφατα τη φιλανθρωπία τους. Ο Gates είπε τον Ιούλιο ότι θα μεταφέρει 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, ενώ ο Warren Buffett έχει ήδη δωρίσει περισσότερα από 35 δισεκατομμύρια δολάρια στη φιλανθρωπική οργάνωση.

Οι δυο τους, μαζί με την πρώην σύζυγο του Gates, Melinda French Gates, ξεκίνησαν την πρωτοβουλία Giving Pledge το 2010, υποσχόμενοι να δώσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους στη διάρκεια της ζωής τους. Τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για φιλανθρωπία τους έχουν ωθήσει χαμηλότερα στην κατάταξη πλούτου του Bloomberg. Ο Gates είναι πλέον πέμπτος και ο Buffett έκτος.

Ο Adani, επίσης, αύξησε τις δαπάνες για φιλανθρωπία. Υποσχέθηκε τον Ιούνιο να δωρίσει 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια για κοινωνικούς σκοπούς για να γιορτάσει τα 60α του γενέθλια.

Πηγή: Fortune.com