Παραβιάσεις μέτρων κορωνοϊού: Στις 143 οι συλλήψεις- Ήρθαν οι πρώτες καταδίκες

Παραβιάσεις μέτρων κορωνοϊού: Στις 143 οι συλλήψεις- Ήρθαν οι πρώτες καταδίκες
Μία γυναίκα περπατά στην άδεια από κόσμο πλατεία Συντάγματος φορώντας μάσκα, ως μέσο προφύλαξης από τον κορονοϊό, Αθήνα Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Αυξάνονται καθημερινά οι συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, έχουν συλληφθεί, από την περασμένη Πέμπτη 12/3 έως τώρα, σε όλη την χώρα, 143 άτομα, ενώ έχουν βεβαιωθεί 138 παραβάσεις.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 12/3 σημειώθηκαν 4 παραβάσεις με 5 συλλήψεις, την Παρασκευή 13/3 1 παράβαση με 1 σύλληψη, το Σάββατο 14/3 86 παραβάσεις με 90 συλλήψεις, την Κυριακή 15/3 31 παραβάσεις με 31 συλλήψεις και χθες, Δευτέρα 16/3, 16 παραβάσεις με 16 συλλήψεις.

Αναλυτικά, οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις εξής περιοχές: 51 στην Αττική, 27 στη Δυτική Ελλάδα, 11 στη Θεσσαλία, 8 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 8 στην Κεντρική Μακεδονία, 7 στο Νότιο Αιγαίο, 6 στην Κρήτη, 6 στη Θεσσαλονίκη, 5 στη Δυτική Μακεδονία, 5 στην Πελοπόννησο, 4 στη Στερεά Ελλάδα, 2 στην Ήπειρο, 2 στο Βόρειο Αιγαίο και 1 στα Ιόνια Νησιά.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι συλληφθέντες λειτουργούσαν κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κ.λ.π., για τα οποία ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Σε ποινή φυλάκισης 1 έτους και χρηματική ποινή 300 ευρώ ο καθένας, καταδικάστηκαν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δύο ανεύθυνοι επαγγελματίες που παρά την επιβολή μέτρων της Πολιτείας λειτούργησαν κανονικά την επιχείρηση τους, αδιαφορώντας για τη διάδοση του επικίνδυνου ιού.

Σημειώνεται ότι η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι φυλάκιση 5 ετών.

Ποινή φυλάκισης και πρόστιμο σε δύο επαγγελματίες που παραβίασαν τα μέτρα

Πλην των δύο που δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, ακόμη 27 συλληφθέντες για παράβαση των μέτρων της βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα ζήτησαν ολιγοήμερη αναβολή και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ωστόσο θα δικαστούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων καθώς με βάση τα νέα αυστηρότερα προληπτικά μέτρα, τα Αυτόφωρα θα δικάζουν μόνο υποθέσεις με κατηγορουμένους που κρατούνται.

Οι Αρχές, ακολουθώντας και την εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για πιστή τήρηση της αυτόφωρη διαδικασίας για όποιον παραβιάζει τα μέτρα έχουν προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα, και οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων απευθύνουν έκκληση σε δικηγόρους και πολίτες να μην προσέρχονται χωρίς σοβαρό και επείγοντα λόγο στους χώρους των δικαστηρίων.

Παραπέμπουν μάλιστα στην τελευταία ΚΥΑ βάσει της οποίας καμία προθεσμία δεν χάνεται και καμία αξίωση των πολιτών δεν παραγράφεται και ζητούν, αντί προσέλευσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τα δικαστήρια για όποιον χρειάζεται διευκρινίσεις.

Σημειώνεται, ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.