Δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας και πάλι για τις παρελάσεις

Δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας και πάλι για τις παρελάσεις

Παρουσία πλήθους αστυνομικών θα διεξαχθεί η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η παρέλαση των μαθητών στην Αθήνα.

Άλλη μια εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου θα έχει μυρωδιά πολέμου,  με την αστυνομία να θέτει σε επιφυλακή το προσωπικό της για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι εξέδρες των επισήμων θα είναι αποκλεισμένες σε απόσταση δεκάδων μέτρων από κάγκελα και αστυνομικούς, ενώ ο κόσμος θα παρακολουθήσει τις παρελάσεις κυρίως στην αρχή και στο τέλος τους.

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, λαμβάνουν μέτρα ακόμη και για την αποτροπή πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος που θα μπορούσε να γίνει παρουσία πλήθους κόσμου. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η αστυνομία έχει βρει τρόπο κατάρριψης ύποπτων ελικοπτέρων μέσω ηλεκτρονικών παρεμβολών στα συστήματα πλοήγησής τους. Ο εξοπλισμός που πιθανολογείται ότι θα αποκτηθεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και θα χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία παρεμβαίνει στα ηλεκτρονικά συστήματα των τηλεκατευθυνόμενων μοντέλων και αδρανοποιεί το σύστημα πλοήγησής τους, μπλοκάροντας ουσιαστικά το τηλεχειριστήριο του χρήστη. Το αποτέλεσμα είναι το ελικοπτεράκι να φεύγει από τον έλεγχο του δράστη και να πέφτει στο έδαφος όταν τα καύσιμά του τελειώσουν ή αποδυναμωθούν οι μπαταρίες του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, θα φτάσει σήμερα στην Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο και το απόγευμα θα μεταβεί στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Γιώργο Ορφανό. Στις 10.30 το πρωί της Τρίτης θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού και στις 11:00 θα παρακολουθήσει την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την κυβέρνηση, στην παρέλαση, θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Φυσικά και δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ευτράπελα, όπως εδώ και κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία. Στο πλαίσιο των δρακόντειων μέτρων θα παρελάσουν και οι ειδικοί εκπαιδευόμενοι σκύλοι του Στρατού, οι οποίοι ανήκουν στο Γ’ Κτηνιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και φυλάσσουν στρατόπεδα κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Με κάγκελα θα είναι φραγμένη και η μαθητική παρέλαση που θα ξεκινήσει αύριο στις 11.00 στην Αθήνα και θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά. Κάγκελα έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος όπου η πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν διαπιστεύσεις και προσκλήσεις. Απέναντι από την εξέδρα των επισήμων έχει στηθεί δεύτερη εξέδρα για τις κάμερες, τους δημοσιογράφους και τους προσκεκλημένους.

Οι γονείς των μαθητών και ο υπόλοιπος κόσμος θα μπορεί να παρακολουθήσει την παρέλαση από την οδό Πανεπιστημίου, από το ύψος της Βουκουρεστίου και κάτω, και από την Αμαλίας στο ύψος του Ζαππείου. Στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη η δοξολογία θα τελεστεί στις 10 το πρωί και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.