Παρέλυσε ξανά η Wall Street: Ο κορωνοιός «έσβησε» όλα τα κέρδη της προεδρίας Τραμπ σε ελάχιστο διάστημα

Παρέλυσε ξανά η Wall Street: Ο κορωνοιός «έσβησε» όλα τα κέρδη της προεδρίας Τραμπ σε ελάχιστο διάστημα
epa08267631 US President Donald J. Trump speaks to the media as he departs the White House for the National Institutes of Health’s Vaccine Research Center in Washington, DC, USA, 03 March 2020. Trump spoke about his administration’s response to the coronavirus. The president also spoke about the Democratic primary and Super Tuesday voting. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η χρηματιστηριακή αγορά στις ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από έναν πρωτοφανή βαθμό αστάθειας – Nέα βουτιά στη συνεδρίαση της Τετάρτης στη Wall Street.

Με ένα νέο κύμα ρευστοποιήσεων συνέχισε σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να διαγράφει ουσιαστικά τα κέρδη που κατέγραψε από τότε που άρχισε η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2017, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού απειλούν να παραλύσουν την οικονομική δραστηριότητα.

O Dow Jones βυθίστηκε κατά 1.338,46 μονάδες (-6,3%), κλείνοντας στις 19.898,92 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε ισχυρή πτώση κατά 344,94 μονάδες (-4,7%), κλείνοντας στις 6.989,84 μονάδες. Ο S&P 500 μειώθηκε κατά 131,09 μονάδες (5,18%), κλείνοντας στις 2.398,1 μονάδες.

Την αισιοδοξία της Τρίτης διαδέχθηκε μια έντονη πτώση σήμερα.

Την Τρίτη, ο δείκτης S&P 500 ανέβηκε κατά 5,2% στις 123,86 μονάδες, ο Nasdaq εκτοξεύτηκε στις 424,70 μονάδες σημειώνοντας αύξηση 6,2%, και ο Dow Jones Industrials έκλεισε στις 831,37 μονάδες, αυξημένος κατά 4,1%. Συνολικά, αυτό που φάνηκε να καθοδηγεί τις αγορές είναι δύο ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο και τη Fed αντίστοιχα.

Την Κυριακή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε μια απρόσμενη μείωση των επιτοκίων στο 0% και μια αύξηση της αγοράς κρατικών και ενυπόθηκων ομολόγων για να βοηθήσει με την επίλυση του εντεινόμενου προβλήματος ρευστότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές. Όμως, «δεν υπήρξε κουβέντα για τη δημοσιονομική πολιτική» λέει ο KC Mathews, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων στην UMB Bank. «Και άρα η αγορά ερμήνευσε την κίνηση αυτή ως ένα ατελές και ανεπαρκές πακέτο μέτρων, και ακολούθησε το ξεπούλημα της Δευτέρας».

Στη συνέχεια, όμως, ο υπουργός Οικονομικών Steve Mnuchin είπε από τον Λευκό Οίκο ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να προσφέρει ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας στους πολίτες «μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες». Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι λεπτομέρειες του πακέτου, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα αυτό αναμένεται να φτάσει από τα 850 δισεκατομμύρια έως το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Και αμέσως μετά, η Fed ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή εκ νέου μια ειδική πρόβλεψη παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της υποστήριξης μη εγγυημένων βραχυπρόθεσμων δανείων. Το συγκεκριμένο εργαλείο χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Όταν τα μέτρα εμφανίζουν συνοχή, έχεις θετικές ημέρες στο χρηματιστήριο» είπε χαρακτηριστικά ο Mathews.

Βεβαίως, τα νέα αλλάζουν μέρα με τη μέρα. «Αν γίνει γνωστό ότι η καμπύλη της επιδημίας συνεχίζει να ανεβαίνει, τότε οι ειδήσεις για το πακέτο τόνωσης της οικονομίας θα μπουν σε δεύτερη μοίρα» δήλωσε ο Dejan Ilijevski, πρόεδρος της Sabela Capital Markets.

Και πράγματι, σήμερα το μεσημέρι ο Dow Jones Industrials έχανε πάνω από 2.200 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 10,5%. Όταν ανέλαβε ο Trump, βρισκόταν στις 19.827 μονάδες. Σήμερα, βρέθηκε στις 19.100 μονάδες. Με άλλα λόγια, ο δείκτης έχασε όλα τα κέρδη των τελευταίων τριών ετών, πηγαίνοντας πίσω στο 2016.

Ο ίδιος ο Trump έχει αναφερθεί πολλές φορές στις επιτυχίες των αγορών και έχει υπονοήσει ότι οφείλονται και στη δική του συμβολή. Όμως, πλέον μπαίνουμε σε μια εντελώς νέα εποχή.

«Είχαμε την ταχύτερη πτώση κατά 10% του δείκτη S&P 500 στην ιστορία» είπε η Lauren Goodwin, οικονομολόγος στη New York Life. «Είχαμε την ταχύτερη μετάβαση από το bull market στο bear market. Σε σύγκριση με προηγούμενες ιστορικές περιόδους, αντιμετωπίζουμε μια αστάθεια που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί».