Παρελθόν αποτελεί ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε από την ηγεσία της Ζιμπάμπουε

Παρελθόν αποτελεί ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε από την ηγεσία της Ζιμπάμπουε
epa06342160 People protest outside parliament as lawmakers are to attend a parliament session in Harare, Zimbabwe, 21 November 2017. Zimbabwe's lower house opened a hearing to discuss an impeachment motion of censure against President Robert Mugabe, who has lost his own party's support since the military takeover. EPA/KIM LUDBROOK

Με επιστολή δήλωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την εξουσία ο επί 37 έτη πρόεδρος της χώρας. 

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε υπέβαλε την παραίτησή του, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζέικομπ Μουντέντα.

Με επιστολή που απέστειλε, ο 93χρονος Μουγκάμπε δήλωσε πως πήρε την απόφαση με τη θέλησή του και με σκοπό να εξομαλύνει τη διαδικασία της μεταφοράς της εξουσίας σε μία νέα κυβέρνηση, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η απόφαση του επί 37 έτη προέδρου προκάλεσε την έκπληξη των βουλευτών της χώρας, και το κοινοβούλιο αμέσως ανέστειλε τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει νωρίτερα για την καθαίρεση και την παραπομπή του Μουγκάμπε.

Με την ανακοίνωση της παραίτησης ξέσπασαν πανηγυρισμοί έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στη Χαράρε.

Ο Μουγκάμπε, που ανήλθε στην εξουσία το 1980, αρνούνταν μέχρι σήμερα να παραιτηθεί, παρά το στρατιωτικό πραξικόπημα και τις διαδηλώσεις των πολιτών που ζητούσαν από τον ίδιο και τη γυναίκα του να αποχωρήσουν από την πολιτική σκηνή.