Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την αποφυλάκιση Κορκονέα- Εξετάζεται αναίρεση

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την αποφυλάκιση Κορκονέα- Εξετάζεται αναίρεση
Öùôïãñáößá áñ÷åßïõ (ÔåôÜñôç 10 Äåêåìâñßïõ 2008) ôïõ Åðáìåéíþíäá ÊïñêïíÝá ï ïðïßïò êáôáäéêÜóôçêå ãéá ôïí öüíï ôïõ ÁëÝîç Ãñçãïñüðïõëïõ . Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ζήτησε από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας να διαβιβαστεί αντίγραφο της απόφασης, μόλις αυτή καθαρογραφεί, προκειμένου από τη μελέτη του σχετικού υλικού να αποφασιστεί αν θα πρέπει να ασκηθεί αναίρεση από τον Άρειο Παγο.

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας για την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, στα Εξάρχεια, από τον πρώην ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Όπως είναι γνωστό, την περασμένη Δευτέρα οι δικαστές, μετά από μακρά διαδικασία, έκριναν ένοχο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης και να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών, με αποτέλεσμα ο δράστης της δολοφονικής ενέργειας να είναι ήδη ελεύθερος, καθώς είχε εκτίσει την ποινή του.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας να διαβιβαστεί αντίγραφο της απόφασης, μόλις αυτή καθαρογραφεί, προκειμένου από τη μελέτη του σχετικού υλικού να αποφασιστεί αν θα πρέπει να ασκηθεί αναίρεση από τον Άρειο Πάγο.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η δίκη θα επαναληφθεί μέσα στο νομικό πλαίσιο που θα καθορίζει η αναιρετική απόφαση.

Δικαίωση η παρέμβαση του ΑΠ στην υπόθεση Γρηγορόπουλου, δηλώνουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής

Για δικαίωση κάνουν λόγο οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι δυο συνήγοροι πολιτικής αγωγής χαρακτηρίζουν την απόφαση του Εφετείου «προβληματική, προκλητική και προσβλητική για τη Δικαιοσύνη και το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας» και σημειώνουν ότι «το γεγονός ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης και την άμεση δική μας αντίδραση σε αυτή, ζητεί να ενημερωθεί για το ακριβές σκεπτικό του δικαστηρίου συνιστά πράξη καθήκοντος και ευσυνείδητης λειτουργίας του».

Αναφέρουν επίσης ότι θα υποβάλουν και περαιτέρω επιχειρήματα για την αναίρεση της απόφασης τόσο στο στάδιο αυτό όσο και αφού γίνει γνωστό το γραπτό σκεπτικό και καταλήγουν:

«Θεωρούμε ότι η δημοσιότητα που δόθηκε στην υπόθεση μετά την απαγγελία της απόφασης έδρασε καταλυτικά στην αποκάλυψη των πραγματικών συνθηκών αποφυλάκισης του Κορκονέα και θεωρούμε σημαντικό για την αποκάλυψη της αλήθειας οι πολίτες να συνεχίσουν να ενημερώνονται από τα ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην υπόθεση».

Υπενθυμίζεται ότι το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, την περασμένη Δευτέρα, αναγνώρισε στον Επαμ. Κορκονέας το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, με αποτέλεσμα η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης με μειωθεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και ο πρώην ειδικός φρουρός να αφεθεί ελεύθερος, καθώς είχε ήδη εκτίσει την ποινή του.