Παρέμβαση Ερντογάν: Μόνη λύση η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ

Παρέμβαση Ερντογάν: Μόνη λύση η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ
epa10661321 Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses supporters after winning re-election in Turkey's run-off vote, at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, 28 May 2023. Erdogan won Turkey's presidential run-off and has been re-elected President, according to Turkey's Supreme Election Council. EPA/NECATI SAVAS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δηλώσεις "φωτιά" από τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, προσθέτοντας παράλληλα ότι μόνο δυο ξεχωριστές κρατικές οντότητες θα επιφέρουν ειρήνευση.

Μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ με τα σύνορα που καθορίστηκαν το 1967 είναι απαραίτητη για την περιφερειακή σταθερότητα.

Σήμερα άλλωστε, ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Νουμάν Κουρτουλμούς επανέλαβε την προηγούμενη έκκληση της Άγκυρας για αυτοσυγκράτηση, αλλά υποστήριξε ότι οι Παλαιστίνιοι υπέφεραν εδώ και καιρό από αδικίες.

Η Ιερουσαλήμ κατηγορεί, πάντως, την Αγκυρα ότι υποθάλπτει στελέχη και επιχειρήσεις της Χαμάς. Ερωτηθείσα σήμερα για την παρουσία μελών της Χαμάς στην Τουρκία, η πρέσβης του Ισραήλ στην Τουρκία, Ίριτ Λιλιάν απάντησε ότι ένα ανώτερο στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης, ο Σάλεχ αλ-Αρούρι, εθεάθη μερικές φορές σε εκδηλώσεις στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Νομίζω ότι απλώς ενισχύει την άποψή μας ότι η Χαμάς δεν πρέπει να έχει γραφείο ή οποιοδήποτε είδος δραστηριότητας, ούτε στην Τουρκία ούτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», είπε. «Δεν υπάρχει χώρος για τρομοκράτες να κατευθύνουν ενέργειες από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο των εργασιών της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκαν για πρώτη φορά και συζήτησαν για το Μεσανατολικό και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ χρονολογείται από το 2010, όταν η Άγκυρα απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη, μετά την πολύνεκρη επίθεση Ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 2016, αλλά δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε νέα ρήξη λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 50 Παλαιστινίους.

Έπειτα από χρόνια κρίσης, οι διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ προοδευτικά αναθερμάνθηκαν την τελευταία περίοδο, με επισκέψεις υψηλού επιπέδου, ιδίως αυτήν του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ στην Αγκυρα τον Μάρτιο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: