Παρέμβαση Φέσσα για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος

Παρέμβαση Φέσσα για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μιλάει σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του Α' Κύκλου του Προγράμματος για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας των Νέων Επιστημόνων "Μαζί στην Εκκίνηση!", στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", Αθήνα, Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τις ενεργοβόρες εταιρίες ζητάει με επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Τιμολόγια «απαλλαγμένα από μονοπωλιακές προσόδους και ανεπάρκειες» ζητάει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θοδωρής Φέσσας, με επιστολή-κάλεσμα προς τη ΔΕΗ. Όπως σημειώνει, θα πρέπει να διεξαχθούν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και των ενεργοβόρων εταιρειών.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Φέσσα:

«Κύριε Πρόεδρε,

Ενημερωθήκαμε προσφάτως από τον Τύπο ότι η ΔΕΗ συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση με βασικό θέμα τη “Συμμόρφωση με το Ν. 4336/2015 για κατάργηση της έκπτωσης 20% στα Τιμολόγια Υψηλής Τάσης και την Έγκριση νέων Τιμολογίων Υψηλής Τάσης”.

Όπως έχει επισημανθεί με έμφαση στο παρελθόν και συγκεκριμένα με τις από 20.1.2015 (ΑΠ 80) και 24.4.2015 (ΑΠ 633) επιστολές του Συνδέσμου προς τη Διοίκηση της ΔEΗ καθώς και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έλαβε χώρα στα γραφεία σας την 5.5.2015 με το Προεδρείο της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ, τόσο ο Σύνδεσμος θεσμικά όσο και οι μεμονωμένες βιομηχανίες-μέλη του, ιδίως οι ενεργοβόρες, επιδιώκουν παγίως και αναμένουν από τη ΔEΗ τη διεξαγωγή καλόπιστων διαπραγματεύσεων με στόχο τη διαμόρφωση εξατομικευμένων και ανταγωνιστικών τιμολογίων στη βάση των αρχών που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Προμήθειας, συνεκτιμώντας τη σημαντική μείωση του συνολικού κόστους της ΔEΗ κατά την τελευταία διετία ως απόρροια της κατακόρυφης πτώσης των διεθνών τιμών καυσίμων και ρυθμιστικών παρεμβάσεων στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.

Αυτονόητη λοιπόν κατανόηση του Συνδέσμου είναι ότι η διεξαγωγή της επικείμενης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΔEΗ δεν μπορεί να παρουσιάζει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της ΓΣ του Φεβρουαρίου 2014, όπου θέματα εμπορικής πολιτικής παραπέμφθηκαν σε αυτήν και της οποίας οι αποφάσεις οδήγησαν στην ουσία σε μονομερή καθορισμό τιμολογίων.

Προς τούτο, καλούμε με την παρούσα τη ΔEΗ να προβεί άμεσα σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις καταρχήν με τη μεγάλη πλειοψηφία της ενεργοβόρου βιομηχανίας, σε ατομικό επίπεδο, για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμολογίων προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα καταναλωτικά χαρακτηριστικά των τελευταίων, τα οποία (τιμολόγια) -κατά την πάγια θέση του Συνδέσμου και τη ρητή πρόβλεψη του ν. 4336/2015- θα αντανακλούν το οριακό (δηλ. το μεταβλητό) κόστος παραγωγής της ΔEΗ, απαλλαγμένο ασφαλώς από «μονοπωλιακές προσόδους και ανεπάρκειες».

Εδραία πεποίθηση του Συνδέσμου είναι ότι ο ειλικρινής αυτός διάλογος θα επιτρέψει τη διαμόρφωση μίαςσυγκροτημένης και άμεσα υλοποιήσιμης πρότασης (ενόψει της τυπικής έγκρισης από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ) και την έναρξη μίας νέας εποχής δημιουργικής και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και των σημαντικότερων πελατών της, με γνώμονα την από κοινού ώθηση της εθνικής οικονομίας στον δρόμο της ανάπτυξης.

Με εκτίμηση,

Θεόδωρος Φέσσας»