Παρέμβαση για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου θα επιχειρήσει ο Μακρόν στη Σύνοδο των G7

Παρέμβαση για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου  θα επιχειρήσει ο Μακρόν στη Σύνοδο των G7
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι "η ΕΕ θα στηρίξει τη Γαλλία" στο ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα γαλλικά κρασιά από τις ΗΠΑ.

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα του να πείσει τους ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7) να αποσυρθούν από έναν εμπορικό πόλεμο, ο οποίος ήδη αποσταθεροποιεί την οικονομική ανάπτυξη στον κόσμο.

“Θέλω να πείσω όλους τους εταίρους μας ότι οι εντάσεις, κυρίως οι εντάσεις για το εμπόριο, είναι αρνητικές για όλους”, δήλωσε ο Μακρόν στον γαλλικό λαό σε δεκάλεπτο τηλεοπτικό του διάγγελμα ενόψει της συνόδου στο Μπιαρίτς της Γαλλίας. “Πρέπει να πετύχουμε να φθάσουμε μια αποκλιμάκωση, να σταθεροποιήσουμε τα πράγματα και να αποφύγουμε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, ο οποίος ήδη διεξάγεται παντού.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι χώρες της G7 θα πρέπει να προσφέρουν οικονομικά κίνητρα ώστε να αποτραπεί μια ύφεση στις παγκόσμιες οικονομίες. “Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους να υπάρξουν αληθινά κίνητρα, να ενισχυθεί η ανάπτυξη”, είπε αναφερόμενος στα πολύ χαμηλά επιτόκια, τα οποία όπως είπε ωθούν τις χώρες με περιθώριο ελιγμών βάσει του προϋπολογισμού τους να επενδύσουν στην παιδεία και στη λήψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αναφορικά με την οικολογική καταστροφή που συντελείται από τις φωτιές στην Αμαζονία, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θέλει να δει την ανάληψη δράσης για το ζήτημα αυτό και χαρακτήρισε “κοινό μας αγαθό” το τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Η G7 δεν θα “ανακοινώσει απλώς μια έκκληση, αλλά μια κινητοποίηση όλων των δυνάμεων εκεί, σε συνεργασία όμως με τις χώρες της Αμαζονίας” για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και τις επενδύσεις στην αναδάσωση.

Από τη σύνοδο αυτή, σύμφωνα με τον Μακρόν, θα προκύψουν δεσμεύσεις για το περιβάλλον και την κατάσταση των παγκόσμιων ωκεανών από πλευράς της βιομηχανίας της κλωστοϋφαντουργίας και από την ναυτιλιακή βιομηχανία. “Πολύ σοβαρά, για πρώτη φορά, θα συνεργαστούμε με τις αρχές των θαλάσσιων μεταφορών για την μείωση της ταχύτητας. Είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τον περιορισμό των εκπομπών. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται”.

Ο Γάλλος ηγέτης πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι “σχεδόν των μισών” από τις παγκόσμιες βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας θα είναι παρόντες και για πρώτη φορά θα δεσμευτούν στην ανάληψη δράσης με ημερομηνίες, με στόχους. Το 30% των απορριμμάτων στους ωκεανούς προέρχονται από την βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας”.

Τουσκ: “Η ΕΕ θα στηρίξει τη Γαλλία” στο ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα γαλλικά κρασιά από τις ΗΠΑ

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θέλει να προσκαλέσει την Ουκρανία, αντί της Ρωσίας, στην επόμενη σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7), καθώς είναι έντονα αντίθετος ως προς την επιστροφή της Μόσχας στην Ομάδα. “Πιστεύαμε ότι θα επεδίωκε την δημοκρατική οδό, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, είπε ο Τουσκ για την αρχική πρόταση προς τη Ρωσία για επανένταξη στην Ομάδα, μετατρέποντάς την σε G8. “Σήμερα, θα επιχειρήσω να πείσω τους συνομιλητές μου ότι θα ήταν προτιμότερο να προσκληθεί η Ουκρανία, ως προσκεκλημένη φυσικά, στην επόμενη σύνοδο της G7”, πρόσθεσε.

Η Ρωσία αποβλήθηκε από την Ομάδα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει την επιστροφή της Μόσχας.

Η ΕΕ θα είναι “πιστή” στη Γαλλία–είπε ο Τουσκ– αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στα γαλλικά κρασιά σε αντίποινα για την πρόθεση της Γαλλίας να φορολογήσει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες. “Αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στη Γαλλία, η ΕΕ θα απαντήσει αναλόγως”, τόνισε και επισήμανε ότι “το τελευταίο πράγμα” που θα ήθελε είναι μια αντιπαράθεση με τον “καλύτερο σύμμαχό μας”. “Η Γαλλία μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της ΕΕ”. Σημείωσε όμως ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Αναφορικά με το παγκόσμιο εμπόριο, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Τουσκ είπε ότι “ακόμη δεν είναι βέβαιο αν η Ομάδα θα μπορέσει να βρει κοινές λύσεις– και οι παγκόσμιες προκλήσεις σήμερα είναι πολύ σοβαρές– για το αν θα πρέπει να επικεντρωθεί στις άσκοπες διαμάχες μεταξύ των χωρών”.

“Οι εμπορικές συμφωνίες και η μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είναι προτιμότερες από τους εμπορικούς πολέμους. Οι εμπορικοί πόλεμοι θα οδηγήσουν σε μια ύφεση ενώ οι εμπορικές συμφωνίες θα ενισχύσουν την οικονομία”.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, οι ηγέτες της G7 θα πρέπει να κάνουν μια ακόμη προσπάθεια να συσπειρωθούν στο θέμα του Ιράν, η διεθνώς συναφθείσα πυρηνική συμφωνία του οποίου βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- dpa