Παρέμβαση Γιούνκερ που θα συζητηθεί: Παραποιημένα τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας την περίοδο 2004-2009

Παρέμβαση Γιούνκερ που θα συζητηθεί: Παραποιημένα τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας την περίοδο 2004-2009
epa07497810 European Commission President Jean-Claude Juncker speaks at a press conference after a special EU summit on Brexit at the European Council in Brussels, Belgium, 11 April 2019. EU leaders gathered for an emergency summit in Brussels to discuss a new Brexit extension. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος της Κομισιόν άφησε σαφείς αιχμές για τη διακυβέρνηση της περιόδου όσον αφορά τα νούμερα που παρουσιάζονταν στις ευρωπαϊκές αρχές.

Σαφείς αιχμές για την ελληνική κυβέρνηση της περιόδου 2004-2009 άφησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κάνοντας μια ανασκόπηση της πορείας της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Μιλώντας σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως τον Οκτώβριο του 2009 η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι τα επίσημα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί στις ευρωπαϊκές αρχές, είχαν παραποιηθεί. Από το 2004 έως το 2010 η Κομισιόν είχε στείλει δέκα φορές αντιπροσωπείες στην Αθήνα με αφορμή τα στοιχεία της οικονομίας. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, αντιστέκονταν να συμμορφωθούν στους ευρωπαϊκούς κανόνες, υποστηρίζοντας ότι η εθνική αυτοκυριαρχία είναι σημαντικότερη από την εμπιστοσύνη, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας:

«Ήταν και δική μου ευθύνη που τότε ήμουν μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά της αύξησης της ισχύος και του ανεξάρτητου ρόλου της Eurostat. Αν αυτό είχε γίνει νωρίτερα, δεν θα είχαμε ζήσει την ελληνική κρίση με τον τρόπο που την βιώσαμε», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από το κοινό νόμισμα, τόνισε πως «δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός ευρώ. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται εκεί όπου ανήκει, στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ».

Απάντηση σε Τραμπ για την ανεξαρτησία των τραπεζών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, ειδικότερα αυτή της ΕΚΤ, μία ημέρα μετά την έντονη κριτική που άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι τόσο άδικο να επιτίθεται κανείς στις κεντρικές τράπεζες όταν πρόκειται για την ανεξαρτησία τους», δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν που είχε προσκληθεί στο ετήσιο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Μάριο Ντράγκι έδινε ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Ευρώπη σε βάρος των ΗΠΑ, καθώς δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν νέες μειώσεις επιτοκίων ή αγορές ομολόγων, αν δεν επιταχυνθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Οι δηλώσεις του είχαν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

«Μια από τις μεγάλες εξουσίες και ευθύνες ενός κεντρικού τραπεζίτη είναι ότι μπορεί να κινήσει τις αγορές με μία μόνο γραμμή σε μία ομιλία», είπε ο Γιούνκερ.

Γεννηματά: Ο κ. Γιούνκερ αποκάλυψε την αλήθεια

Ο κ. Γιούνκερ αποκάλυψε την αλήθεια, που τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης επιχειρούν να κρύψουν έως σήμερα, δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Η κα Γεννηματά επεσήμανε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή παραποίησε τα στοιχεία της οικονομίας την περίοδο 2004-2009, που έδειχναν τον εκτροχιασμό και οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο. Η κα Γεννηματά τόνισε ότι αυτό είναι το μυστικό που ενώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και ανέφερε: «γι’ αυτό λέμε ότι είτε ψηφίζεις Τσίπρα είτε Μητσοτάκη τελικά «βγαίνει» ο Καραμανλής. Η χώρα δεν αντέχει νέες περιπέτειες».