Παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για το «λουκέτο» στην ιστορική ΙΜΑΣ

Τριμερή συνάντηση την Τετάρτη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στη Contitech ΙΜΑΣ ΑΕ ανακοίνωσε το υπ. Εργασίας.

Σε τριμερή συμφιλιωτική διαδικασία καλεί το υπουργείο Εργασίας τους εργαζόμενους, μέσω του σωματείου τους και τη διοίκηση της επιχείρησης Contitech ΙΜΑΣ ΑΕ, αύριο Τετάρτη 16.3.2016 και ώρα 14:30, με στόχο να βρεθεί η προσφορότερη λύση για τη συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας της εταιρείας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων της.

Η ΙΜΑΣ ήταν μία από τις πιο ισχυρές βιομηχανίες στον τομέα της στην Ευρώπη παράγοντας συρματοταινίες, μεταφορικές ταινίες με λινά και άλλα προϊόντα που απευθύνονταν κυρίως στην βιομηχανία της εξόρυξης.Δημιουργήθηκε ως αποκλειστικός προμηθευτής ταινιοδρόμων και ιμάντων της ΔΕΗ και ως το 2014 ήταν ο αποκλειστικός ανάδοχος των έργων της επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Όλα αυτά μέχρι την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι όπου ο Διευθυντής του εργοστασίου της ΙΜΑΣ στον Βόλο διάβασε στους 140 εργαζομένους το email που είχε σταλεί από τα κεντρικά της Continental στην Γερμανία. Η διοίκηση τους ενημέρωνε ότι από Καθαρά Δευτέρα θα διακόπτονταν η λειτουργία του εργοστασίου, απολύοντας τους 140 εργαζόμενους, δίνονοντας τους αίτηση να ενταχθούν σε πρόγραμμα οικιοθελών αποχωρήσεων που θα ισχύει μέχρι την Τρίτη 22 Μαρτίου. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής, στους εργαζόμενους που θα απολυθούν θα δοθεί η νόμιμη αποζημίωση, ενώ σε όσους μπουν στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, θα δοθεί επιπλέον ποσό 40.000 ευρώ.

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ζητούν οι εργαζόμενοι στην ΙΜΑΣ, με επιστολή που απέστειλαν στον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα,

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

η Ομοσπονδία μας, το Σωματείο εργαζομένων ΙΜΑΣ Α.Ε. σας καλούν να αφιερώσετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας, για το θέμα που έχει προκύψει από την αναγγελία κλεισίματος της Εταιρείας Contitech ΙΜΑΣ Α.Ε. που θα έχει σαν αποτέλεσμα, να προστεθούν στον κατάλογο των ανέργων ακόμα 150 εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που δημοσίευσε στις 13/03/2016 η μητρική

Εταιρεία Contitech Α.Ε. κάνει γνωστή τη διακοπή της παραγωγικής μεταφορικών ταινιών της Εταιρείας που εδρεύει στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Βιομηχανική περιοχή του Βόλου.

Πρέπει να γνωρίζετε, ότι Διοίκηση και εργαζόμενοι βρισκόντουσαν σε διάλογο για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όχι με βάση αιτημάτων των εργαζομένων αλλά με βάση πρόταση της Εταιρείας με σημαντικές οικονομικές και θεσμικές περικοπές.

Το Σωματείο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αποδέχτηκε μεγάλο μέρος των προτάσεων της Εταιρείας, αντιλαμβανόμενο τις πραγματικές δυσκολίες.

Δυστυχώς όμως, δεν στάθηκε δυνατόν να υπάρξει συμφωνία, γιατί από την πλευρά της Εταιρείας, έμπαινε επιτακτικά και απαιτητικά, να συμπεριληφθεί σε άρθρο της Σ.Σ.Ε. το μέτρο της εκ περιτροπής εργασία, όταν αυτό είναι θεσπισμένο νομικά.

Η αποδοχή σε άρθρο της Σ.Σ. δημιουργούσε ταπεινωτικό χαρακτήρα για το Σωματείο και πιθανόν γνωρίζοντας την αντίθεσή μας στεκόντουσαν πεισματικά στο συγκεκριμένο θέμα, έχοντας πιθανόν σαν στόχο να εφαρμόσουν- προαποφασισμένοι-την απόφαση για κλείσιμο της Εταιρείας χρεώνοντας την σε δήθεν αδιαλλαξία των εργαζομένων.

Αυτό αποδεικνύεται, όταν στις 11/03/2016 χωρίς να έχει εκπνεύσει ο χρόνος. που η Εταιρεία είχε ορίσει, το Σωματείο ζήτησε συνάντηση για να μεταφέρει απόφαση του Δ.Σ. με την αποδοχής και αυτής της ακραίας θέσης της Εταιρείας.

Τότε μας ανακοινώθηκε ότι ήδη έχει αποφασιστεί το κλείσιμο της Εταιρείας…

Κύριε Πρωθυπουργέ,

ταπεινή μας άποψη είναι, ότι προσωπικά πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλίες ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο της Εταιρείας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Χ.ΒΕ. Ε. ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ν. ΜΠΟΥΡΟΥΣ»