Παρενόχληση και κακοποίηση στη SpaceX του Έλον Μασκ καταγγέλει μια πρώην μηχανικός

Παρενόχληση και κακοποίηση στη SpaceX του Έλον Μασκ καταγγέλει μια πρώην μηχανικός
epa04231826 Chief Executive Officer of SpaceX Elon Musk introduces the SpaceX Dragon 2 space craft at unveiling ceremony in Los Angeles, California, USA, 29 May 2014. The Dragon 2 space craft is designed to ferry humans into space. EPA/PAUL BUCK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Emma Hinchliffe

Πριν από τρεις μήνες, η Ashley Kosak διάβασε μια επιστολή από πρώην υπαλλήλους της Blue Origin που έκαναν αναφορά για ένα τοξικό και σεξιστικό εργασιακό περιβάλλον στην εταιρεία εμπορικών διαστημικών πτήσεων του Jeff Bezos. Το κείμενο την έκανε να σκεφτεί την εμπειρία της στον δικό της εργοδότη: την SpaceX του Elon Musk.

Η Kosak, η οποία παραιτήθηκε από τη δουλειά της ως μηχανικός ολοκλήρωσης αποστολών τον Νοέμβριο, δημοσίευσε μια επιστολή την Τρίτη το πρωί, περιγράφοντας την εμπειρία της με τη σεξουαλική παρενόχληση στη SpaceX και την αδυναμία της διοίκησης και του τμήματος HR να την αντιμετωπίσουν.γέλ

Η επιστολή, όπως και το κομμάτι των υπαλλήλων της Blue Origin, δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Lioness, μιας εταιρείας που συνεργάζεται με πληροφοριοδότες.

«Απλώς έπρεπε να διορθώσω αυτό το πρόβλημα», λέει η Kosak στο Fortune σε συνέντευξή της πριν από τη δημοσίευση της επιστολής για τον λόγο που αποφάσισε να αναφέρει τις εμπειρίες της στο HR. «Επειδή με εμπόδιζε να ολοκληρώσω τη δουλειά μου».

Η Kosak, τώρα 25 ετών, άρχισε να εργάζεται στη SpaceX ως ασκούμενη το 2017 – κάνοντας διαλείμματα από το πτυχίο μηχανικής για να εργαστεί για οκτώ μήνες κάθε φορά – προτού γίνει μηχανικός πλήρους απασχόλησης υπεύθυνη για την αξιοπιστία κατασκευής στο Cape Canaveral της Φλόριντα το 2019.

Σχεδόν αμέσως, γράφει, αντιμετώπισε σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής της άσκησης, γράφει, την θώπευσε τόσο ένας συνάδελφος ασκούμενος όσο και ένας υπάλληλος της SpaceX πλήρους απασχόλησης και ανέφερε τα περιστατικά στους επόπτες και στο τμήμα HR χωρίς αποτέλεσμα, λέει.

Η Kosak λέει ότι συναντήθηκε με το τμήμα HR ή τη διοίκηση τουλάχιστον τέσσερις φορές σχετικά με αυτές τις ανησυχίες και της είπαν ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, «θέματα αυτής της φύσης ήταν πολύ ιδιωτικά για να συζητηθούν με τους δράστες».

Με μια ομάδα γυναικών υπαλλήλων, αυτή και οι συνάδελφοί της συνέθεσαν ένα «πλαίσιο» που πρότεινε πιθανές συνέπειες για συνήθεις συμπεριφορές παρενόχλησης. Λέει ότι υπέβαλαν το προτεινόμενο πλαίσιο στο τμήμα HR, αλλά δεν έλαβαν απάντηση.

Η SpaceX δεν απάντησε σε αίτημα για κάποιο σχόλιο σχετικά με τους ισχυρισμούς της Kosak.

Πηγή: Fortune.com