Παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών στην εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης του real estate στην Κίνα

Παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών στην εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης του real estate στην Κίνα
epa09535435 The company logo of China Evergrande is displayed on a poster for a real estate project in Hong Kong, China, 21 October 2021. Shares of China Evergrande plunged more than 10 percent in Hong Kong as trading in the company resumed following a three-week suspension. EPA/JEROME FAVRE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενώ συνεχίζεται η εσωτερική έρευνα για την κατάσχεση 2 δισ. δολαρίων από τις τράπεζες.

Ενώ συνεχίζεται η εσωτερική έρευνα για την κατάσχεση 2 δισ. δολαρίων από τις τράπεζες.

Τα προβλήματα δεν φαίνεται να τελειώνουν για την κινεζική Evergrande, την ταλαιπωρημένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης των ακινήτων στη χώρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Evergrande, Haijun Xia, και ο οικονομικός διευθυντής, Darong Pan, παραιτήθηκαν ενώ η εταιρεία συνεχίζει να ερευνά πώς οι τράπεζες κατέσχεσαν απροσδόκητα 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τη μονάδα υπηρεσιών ακινήτων, μια από τις βασικές θυγατρικές της εταιρείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Η Evergrande ανέφερε σε κανονιστική κατάθεση εγγράφων ότι έλαβε πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή των στελεχών στη διευθέτηση των τραπεζικών καταθέσεων που είχαν δοθεί ως εγγύηση και ότι το διοικητικό συμβούλιο ζήτησε από τους Xia και Pan και ένα άλλο στέλεχος να παραιτηθούν.

Ο εκτελεστικός διευθυντής Shawn Siu θα ηγηθεί πλέον της εταιρείας, ανέφερε η Evergrande σε ανακοίνωσή της.

Η υπερχρεωμένη Evergrande προσέλαβε τον Μάρτιο μια ομάδα δικηγορικών γραφείων και λογιστών για να τη βοηθήσει να διεξάγει την εσωτερική της έρευνα για το πώς οι τράπεζες πήραν τον έλεγχο των καταθέσεων στη θυγατρική της Evergrande, Property Services Group, η οποία παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων και θεωρείτο από τα ισχυρότερα τμήματα της προβληματικής εταιρείας. Η Evergrande ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εκείνο το μήνα ότι τα χρήματα που κατασχέθηκαν χρησιμοποιούνταν ως «εξασφάλιση για εγγυήσεις ενεχύρων τρίτων», χωρίς να προσφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως ποιος ήταν ο τρίτος ή ποιες τράπεζες είχαν κατασχέσει τα χρήματα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη εξαφάνισε το μεγαλύτερο μέρος των ταμειακών διαθεσίμων της μονάδας υπηρεσιών ακινήτων.

Η έρευνα είναι «περίεργη, διότι οι επενδυτές εκτιμούν ότι η διοίκηση της Evergrande θα έπρεπε να γνωρίζει πού πήγαν τα μετρητά, αντί να συστήσει μια επιτροπή έρευνας για να το μάθει», σύμφωνα με τον αναλυτή Andrew Chan του Bloomberg Intelligence.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζοι αγοραστές κατοικιών που αρνούνται να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια για ημιτελή οικοδομικά έργα έχουν κλονίσει τον ήδη προβληματικό τομέα ακινήτων της Κίνας. Το πανεθνικό μποϊκοτάζ των ενυπόθηκων δανείων ξεκίνησε από ένα στεγαστικό έργο της Evergrande στη βορειοανατολική επαρχία Jiangxi. Οι διαμαρτυρίες έχουν πλέον εξαπλωθεί πέρα από τους αγοραστές κατοικιών. Εκατοντάδες εργολάβοι – από κατασκευαστικές εταιρείες έως εταιρείες διαμόρφωσης τοπίου – έχουν σταματήσει τις πληρωμές των τραπεζικών δανείων τους. Οι προμηθευτές λένε ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα χρέη τους επειδή τους οφείλονται ακόμη χρήματα από τους εργολάβους, συμπεριλαμβανομένης της Evergrande.

Μια ομάδα προμηθευτών έστειλε επιστολή στο γραφείο της Evergrande στο Hubei στις 15 Ιουλίου, δηλώνοντας ότι αποφάσισαν να «σταματήσουν να πληρώνουν όλα τα δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και συμβουλεύουν και άλλες ομοειδείς εταιρείες να απορρίπτουν κάθε αίτημα για πληρωμή με πίστωση ή σε εμπορικό λογαριασμό». Προσέθεσαν ότι «η Evergrande θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε συνέπεια προκύψει εξαιτίας της αλυσιδωτής αντίδρασης της κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Στην Κίνα, οι αγοραστές κατοικιών πληρώνουν προκαταβολικά για τα μη κατασκευασμένα διαμερίσματα. Οι εργολάβοι ακινήτων βασίζονται σε αυτά τα μετρητά προπώλησης για να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή. Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι αρχές άρχισαν να περιορίζουν το χρέος των κατασκευαστών για να απομοχλεύσουν τον τομέα των ακινήτων της Κίνας και να περιορίσουν την κερδοσκοπία στον τομέα των κατοικιών.

Η Evergrande έγινε ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής της χώρας με υποχρεώσεις ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω υπερβολικού δανεισμού για την επιθετική χρηματοδότηση της επέκτασής της. Η εταιρεία ξόδεψε επίσης χρήματα για την αγορά μιας κινεζικής ποδοσφαιρικής ομάδας και ενός έργου παραγωγής εμφιαλωμένου νερού. Η Evergrande παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο της ηλεκτρικό όχημα και δήλωσε ότι στοχεύει στην παραγωγή 1 εκατομμυρίου αυτοκινήτων μέχρι το 2025.

Πηγή: fortune.com