Παραιτήσεις και μετακινήσεις στην κορυφή της ΕΛΑΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλυσιδωτές εξελίξεις στους κόλπους της ΕΛΑΣ με αφορμή τα γεγονότα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή.

Αλυσιδωτές εξελίξεις στους κόλπους της ΕΛΑΣ σημειώνονται σήμερα, με αφορμή τα γεγονότα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή. Πριν λίγο, ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Αστυνομίας ότι μετακινούνται από τις θέσεις τους και αντικαθίστανται οκτώ αξιωματικοί από τις πλέον νευραλγικές θέσεις της Αστυνομίας, προκειμένου «να διασφαλιστεί, κατά απόλυτο τρόπο, η αντικειμενικότητα σε έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων», που αφορά σε καταγγελίες για «χρυσαυγίτες» αστυνομικούς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, ανατέθηκε σήμερα από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο στον διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη, ευρύτατη έρευνα σχετικά με τα καταγγελλόμενα στον Τύπο για ενεργό εμπλοκή αστυνομικών στη δραστηριότητα του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή» και την τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αδικημάτων.

Ο αρχηγός του Σώματος μετέφερε στον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων τη βούληση του υπουργού «να μην υπάρξει οιαδήποτε σκιά στο Σώμα».

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε και η μετακίνηση των οκτώ αξιωματικών, οι οποίοι είναι:

– Ο υποστράτηγος, προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

– Ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΕΚΑΜ.

– Ο αστυνομικός διευθυντής, προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

– Ο αστυνομικός υποδιευθυντής, προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής.

– Ο επικεφαλής της διμοιρίας των ΜΑΤ στο Κερατσίνι, επειδή, σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες, άτομα με πολιτικά πετούσαν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 εναντίον διαδηλωτών στην πορεία μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, χωρίς να παρεμποδίζονται και χωρίς να συλλαμβάνονται.

– Ο αστυνόμος διοικητής της Ομάδας ΔΕΛΤΑ.

– Ο αστυνόμος διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας.

Διαβάστε ακόμη: Ποιος μπορεί να «μαυρίσει» τη Χρυσή Αυγή;

Παραιτήσεις και ΕΔΕ αξιωματικών σχετικά με την ΤΟ της Χρυσής Αυγής στην Χαλκίδα
Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ακόμη δύο ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας εξαιτίας υπόθεσης που σχετίζεται με την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην Χαλκίδα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Αθανάσιος Ανδρεουλάκος έκανε δεκτές τις παραιτήσεις του γενικού επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, αντιστράτηγου Ιωάννη Δικόπουλου και του γενικού αστυνομικού διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υποστράτηγου Απόστολου Κασκάνη, οι οποίες του υποβλήθηκαν σήμερα. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν για προσωπικούς λόγους, αλλά η ανακοίνωση αναφέρεται ταυτόχρονα και στα γεγονότα στη Χαλκίδα, κάτι που δεν αφήνει αμφιβολίες ότι δεν είναι άσχετα μεταξύ τους.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το γεγονός ότι την Παρασκευή 20/9/2013, έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Εύβοιας-Βοιωτίας του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή» στη Χαλκίδα και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, υπήρχαν άτομα που έφεραν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία περί όπλων (ρόπαλα, κλπ.), χωρίς να παρέμβουν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές, ως όφειλαν και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Αρχηγείου.

Στο πλαίσιο της ίδιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης θα εξετασθεί και το ζήτημα τυχόν ευθυνών για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας για τη συλλογή πειστηρίων και την ταυτοποίηση συγκεκριμένων ατόμων με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης (κοντάρια, ασπίδες, κράνη κλπ).

Παράλληλα, τίθενται σε διαθεσιμότητα, μέχρι την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο διοικητής και ο αξιωματικός υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και ο αστυνομικός- σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που εκτελούσε υπηρεσία το χρονικό διάστημα που είχαν συγκεντρωθεί οι ροπαλοφόροι κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Πρόταση για αναστολή της κομματικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Σχετικά άρθρα