Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης του Βελγίου μετά τις επιθέσεις

Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης του Βελγίου μετά τις επιθέσεις
TOPSHOT - A woman arrives with flowers at a cordoned-off area near Maelbeek - Maalbeek subway station in Brussels on March 23, 2016, a day after triple bomb attacks in the Belgian capital killed about 35 people and left more than 200 people wounded. A series of explosions claimed by the Islamic State group ripped through Brussels airport and a metro train on March 22, killing around 35 people in the latest attacks to bring bloody carnage to the heart of Europe. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD / AFP / KENZO TRIBOUILLARD (Photo credit should read KENZO TRIBOUILLARD/AFP/Getty Images)

Τα λάθη στην παρακολούθηση ενός από τους καμικάζι των επιθέσεων των Βρυξελλών τους οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, η οποία δεν έγινε δεκτή.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης του Βελγίου υπέβαλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους, οι οποίες απορρίφθηκαν αμέσως από τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, μετά τις αποκαλύψεις για τα λάθη στην παρακολούθηση ενός από τους καμικάζι των επιθέσεων των Βρυξελλών, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

“Επιβεβαιώνω ότι υπέβαλα την παραίτησή μου”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Le Soir. “Ο κύριος Γκέενς (ο υπουργός Δικαιοσύνης) επίσης. Οι παραιτήσεις δεν έγιναν δεκτές”, πρόσθεσε ο Γιαμπόν. “Υπήρξαν λάθη στη Δικαιοσύνη και με τον (Βέλγο) αξιωματικό σύνδεσμο στην Τουρκία”, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Βέλγος Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι, ο οποίος ανατινάχθηκε την Τρίτη στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2015 από την Τουρκία στα συριακά σύνορα και στη συνέχεια είχε εκδοθεί στην Ολλανδία, χωρις να υπάρξει αντίδραση από τις βελγικές αρχές. Ο Μπακράουι ήταν ελεύθερος με αναστολή, αφού είχε εκτίσει μόλις το μισό μιας ποινής κάθειρξης 9 ετών για ένοπλη ληστεία.

“Μπορεί να τεθεί το ερώτημα πώς συνέβη να αποφυλακιστεί κάποιος τόσο νωρίς καθώς και το πώς χάθηκε η ευκαιρία να τον συλλάβουμε όταν ήταν στην Τουρκία. Καταλαβαίνω της ερωτήσεις”, δήλωσε ο Γιαμπόν στο τηλεοπτικό δίκτυο VTM. “Στις συνθήκες αυτές, ήταν σωστό να αναλάβω την πολιτική ευθύνη”.

Ο καμικάζι στο μετρό των Βρυξελλών είχε νοικιάσει με πλαστά στοιχεία ένα κρησφύγετο για τους δράστες των επιθέσεων του Παρισιού

Ο Χαλίντ αλ Μπακράουι, που ανατινάχθηκε την Τρίτη στο μετρό των Βρυξελλών, καταζητείτο στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι επειδή είχε νοικιάσει με πλαστό όνομα κατοικία στο Σαρλερουά η οποία χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους από τους δράστες στις 13 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η βελγική εισαγγελία.

Ο Μπακράουι ήταν στόχος από τις 11 Δεκεμβρίου δύο ενταλμάτων σύλληψης, ενός διεθνούς και ενός ευρωπαϊκού, που είχαν εκδώσει δικαστές του Παρισιού οι οποίοι ερευνούν τις επιθέσεις αυτές που προκάλεσαν 130 θανάτους στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.