Παραιτήθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος και ο οικονομικός διευθυντής της Globo

Παραιτήθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος και ο οικονομικός διευθυντής της Globo

Η εταιρεία δημιούργησε επιτροπή που θα διερευνήσει την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Η εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών κινητών τηλεφώνων Globo ανακοίνωσε σήμερα πως έκανε δεκτές τις παραιτήσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του οικονομικού διευθυντή, ενώ ανέστειλε τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή, καθώς ερευνά ισχυρισμούς αμερικανικού επενδυτικού ομίλου.

Την περασμένη Παρασκευή η Globo έλαβε γνώση μια έκθεσης που δημοσιεύτηκε από την Quintessential Capital Management και συγκάλεσε συνεδρίαση του Δ.Σ. έπειτα από την οποία έκανε δεκτές τις παραιτήσεις του διευθύνοντος συμβούλου Κωστή Παπαδημητρακόπουλου, του οικονομικού διευθυντή Δημήτρη Γρυπάρη, ενώ ανεστάλησαν τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή Γεράσιμου Μπονάνου.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, μια επιτροπή που δημιουργήθηκε από την εταιρεία «έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τους κατάλληλους συμβούλους σε σχέση με τα επόμενα βήματα και προκειμένου να εξακριβώσει την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας».

Σημειώνεται πως οι μετοχές της Globo, η οποία διαπραγματεύεται στο Λονδίνο, τέθηκαν σε αναστολή την Παρασκευή, στις 8 πένες, με την αξία της εταιρείας να ανέρχεται στις 105,6 εκατ. λίρες (161,4 εκατ. δολάρια).

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο κ. Παπαδημητρακόπουλος πούλησε 42 εκατ. μετοχές και πλέον κατέχει 27,7 εκατ. μετοχές (ήτοι το 7,42% από 18,67% προηγουμένως), ενώ η Canaccord Genuity Ltd. σταμάτησε με άμεση εφαρμογή να λειτουργεί ως ειδικός διαπραγματευτής της μετοχής.

Επίσης, ο κ. Παπαδημητρακόπουλος δέσμευσε 10.000.000 μετοχές της Globo Plc υπό τους όρους ενός προσωπικού δανείου με την Lantau Holdings Ltd, το οποίο θα χρεοκοπήσει στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης έπειτα από τις δύο μέρες αναστολής διαπραγμάτευσης των εταιρικών μετοχών.

Πώς ξεκίνησε η ιστορία
Η Globo είναι μια τεχνολογική εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα πριν από 18 χρόνια από έναν πρωταθλητή του windsurfing και εισήχθη στην αγορά AIM του Λονδίνου το 2007 μέσω αντίστροφης εξαγοράς.

Δραστηριοποιείται σε κάποιους παραδοσιακoύς επιχειρηματικούς τομείς και έχει κάνει κάποιες εξαγορές, αλλά το ισχυρό της χαρτί αυτήν την στιγμή είναι το Go!Enterprise, software που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο για επιχειρησιακά δεδομένα στο προσωπικό σου τηλέφωνο.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Financial Times, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Quintessential Capital Management, ένα μικρό hedge fund της Νέας Υόρκης που διαχειρίζεται ο Gabriele Grego, φαίνεται πως υπάρχουν προβλήματα με τις πωλήσεις και τα κέρδη που έχουν ανακοινωθεί.

Η QCM προσπάθησε να αγοράσει το προϊον μιλώντας σε 40 διαφορετικούς συνεργάτες, διανομείς και μεταπωλητές που παραθέτει η Globo, χωρίς αποτέλεσμα.

Η Globo «διαψεύδει κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς που γίνονται σε αυτήν την έκθεση» και έχει ζητήσει την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της ώστε να δώσει μια πιο λεπτομερή απάντηση. Εν τω μεταξύ, το ερώτημα για τους επενδυτές και του ελεγκτή Grant Thornton είναι ποιος πραγματικά αγοράζει το προϊόν της Globo ;

H εταιρεία έχει προσελκύσει ξανά short sellers. Έχει μια πολύπλοκη εταιρική δομή, έχει ανακοινώσει αύξηση κερδών αλλά χωρίς ταμειακές ροές και τον Ιανουάριο του 2014 η Ennismore Fund Management δημοσίευσε έκθεση που εξετάζει στοιχεία της εταιρικής διακυβέρνησης του ομίλου και των οικονομικών της ανακοινώσεων.

Φέτος συγκέντρωσε επίσης την προσοχή όταν προσπάθησε να αντλήσει αρχικά 180 εκατ. δολάρια και στην συνέχεια 120 εκατ. δολάρια με έκδοση χρέους υψηλής απόδοσης, μια ακριβή μορφή χρηματοδότησης για μια εταιρεία με 104 εκατ. ευρώ ρευστό στον ισολογισμό της.