Κλυδωνίζεται πάλι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας

Κλυδωνίζεται πάλι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας

Παραιτήθηκε ο Γεν. Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών υπό το βάρος κατηγοριών για το παρελθόν του στη Citigroup.

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της Πορτογαλίας,  Ζουακίμ Παΐς Ζόρζι, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Φεύγω από την κυβέρνηση, καθώς έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση και τα οποία πρέπει να επιλυθούν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο Παΐς Ζόρζι δεχόταν από την πρώτη στιγμή επίθεση από την αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου για την προηγούμενη θέση του στον όμιλο της Citigroup και τις υποψίες ότι εμπλεκόταν σε μια παλαιότερη υπόθεση που αφορούσε συμβόλαια «swaps», που υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν την χώρα να μειώσει το ύψος του δημοσίου χρέους της, αρκετά χρόνια πριν αναγκαστεί να προσφύγει στον διεθνή δανεισμό.

«Πήρα αυτήν τη δύσκολη απόφαση γιατί δε θέλω να επιτρέψω διαμάχες γύρω από την επαγγελματική μου ζωή, την οποία δεν έχω κρύψει ποτέ, να χρησιμοποιηθούν ως πολιτικό όπλο ενάντια στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Παΐς Ζόρζι.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του εβδομαδιαίου περιοδικού Visão, ο Παΐς Ζόρζι είχε συμμετάσχει το 2005 στις διαβουλεύσεις με στελέχη της τότε σοσιαλιστικής κυβέρνησης, στα οποία πρότεινε συμβόλαια swaps που θα επέτρεπαν στο κράτος να εμφανίσει στους ισολογισμούς του ένα έλλειμμα μειωμένο κατά 370 εκατ. ευρώ το 2005 και κατά 450 εκατ. ευρώ το 2006.

Η Goldman Sachs είχε υπογράψει ανάλογα συμβόλαια στις αρχές του 2000 με την Ελλάδα, τα οποία την βοήθησαν να παρουσιάσει μειωμένο έλλειμμα.

Ο Παΐς Ζόρζι αρχικά είχε αρνηθεί κάθε συμμετοχή του σε αυτές τις συζητήσεις και είχε δηλώσει πως δεν έφερε καμία ευθύνη στη σύνταξη αυτών των συμβολαίων. Ωστόσο, το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sic Noticias πρόσφατα αποκάλυψε την ύπαρξη μίας γραπτής πρότασης της Citibank προς την Πορτογαλική Υπηρεσία Εξυπηρέτησης του Χρέους, βάσει της οποίας ο Παΐς Ζόρζι εμφανιζόταν ως ο κύριος διαπραγματευτής.

Ο  Παΐς Ζόρζι -που έκανε λόγο για «απαράδεκτη πολιτική χειραγώγηση»- είχε αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών από την Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε, η οποία προωθήθηκε στη θέση της υπουργού Οικονομικών μετά την παραίτηση του Βιτόρ Γκασπάρ που πυροδότησε πολιτική κρίση στη χώρα.

Διαβάστε: Μία «κοιλάδα» από startups αντίδοτο στην πορτογαλική κρίση