Παραιτήθηκε ο Ισλανδός πρωθυπουργός στον απόηχο των Panama Papers

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι σφοδρές αντιδράσεις και η άρνηση του προέδρου της χώρας να δεχτεί τη διάλυση της βουλής φέρνει έκτακτες πολιτικές αλλαγές.

Την παραίτησή του κατέθεσε την Τρίτη ο Ισλανδός πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον, έπειτα από τις αποκαλύψεις των Panama Papers για εμπλοκή του σε offshore εταιρείες.

Μια μέρα μετά την πρόταση μομφής της αντιπολίτευση και τις διαμαρτυρίες χιλιάδων Ισλανδών έξω από το κοινοβούλιο στο Ρέικιαβικ, ο Γκουνλάουγκσον επιχείρησε να προχωρήσει στη διάλυση της βουλής κάτι το οποίο αρνήθηκε ο πρόεδρος της χώρας, Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον.

Ο Γκρίμσον είπε στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να του δώσει την απόλυτη δικαιοδοσία της διάλυσης της βουλής πριν συνομιλήσει με άλλα κόμματα και λάβει θετική απάντηση από την πλειοψηφία της βουλής.

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή ο Γκουνλάουγκσον οδηγήθηκε σε παραίτηση αλλά δεν έκανε το ίδιο όσον αφορά το κόμμα του, του οποίου μέχρι στιγμής παραμένει πρόεδρος.

Ο Σίγκουρντουρ Ίνγκι Γιόχανσον, υπουργός Γεωργίας και Αλιείας, θα εκτελέσει χρέη πρωθυπουργού, καθώς παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής εάν θα προκηρυχθούν έκτακτες εκλογές στη χώρα.