Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΗ μετά την παραπομπή του για κακούργημα

Ο Αρθούρος Ζερβός κατηγορείται ότι έδωσε αυξήσεις πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια σε 19 στελέχη της επιχείρησης.

Την παραίτηση του υπέβαλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, το βράδυ της Τετάρτης και αφότου έγινε γνωστή η παραπομπή του σε δίκη με κακουργηματική κατηγορία.

Η παραίτηση ήρθε μετά από παρέμβαση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζερβός παραπέμπεται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, για υπόθεση απιστίας σε βάρος της επιχείρησης, αδίκημα που σχετίζεται με παράνομες αυξήσεις σε στελέχη της ΔΕΗ.

Η υπόθεση αφορά μισθολογικές αυξήσεις σε 19 στελέχη της ΔΕΗ που εγκρίθηκαν από τον κ. Ζερβό την περίοδο 2010-2012. Οι επίμαχες αυξήσεις χορηγήθηκαν ενώ ήταν σε ισχύ νόμος που περιόριζε τις μισθολογικές αποδοχές των στελεχών Δημοσίων Επιχειρήσεων σε ποσά που δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν τα 5.900 ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με την απόφαση που παραπέμπει τον κ. Ζερβό στο ακροατήριο για κακούργημα ο ίδιος υπερέβη το νόμο 3833/2010 και τις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών καθώς ενέκρινε την χορήγηση μισθολογικών αποδοχών σε διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, πάνω από τα 5.981 ευρώ που όριζε ο νόμος για την περίοδο Μαρτίου-Μάιου 2010 και τα 5.856 για το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2010-Αυγούστου 2012 καθώς επίσης και 5.000 από το Σεπτέμβριο του 2012 έως σήμερα.

Οι Εφέτες του Συμβουλίου θεωρούν πως ο κατηγορούμενος παραβίασε την επίδικη νομοθεσία για τις μισθολογικές αποδοχές διευθυντικών στελεχών, προκαλώντας μείωση της περιουσίας της Επιχείρησης προς όφελος τρίτων προσώπων.