Παροξυσμός σε καταστήματα για τις προσφορές της Black Friday

Παροξυσμός σε καταστήματα για τις προσφορές της Black Friday
Consumers line up outside a department store to shop for Black Friday shopping deals, in Thessaloniki, on November 25, 2016 / Καταναλωτές συνωστίζονται έξω απο εμπορικό κατάστημα για να ψωνίσουν στις εκπτώσεις της `Μαύρης Παρασκευής`, στην Θεσσαλονίκη, στις 25 Νοεμβρίου, 2016

Κατέρριψε κάθε προσδοκία η Black Friday στη χώρα μας με τις επιχειρήσεις να συγκεντρώνουν τόσους επισκέπτες όσο ο πληθυσμός μιας μεσαίας ελληνικής πόλης.

Κάποιοι έπιασαν θέση έξω από τα καταστήματα από τις 4.30 τα ξημερώματα, άλλοι προνόησαν και έλαβαν άδεια από τη δουλειά. Ο εμπορικός δρόμος της πρωτεύουσας, η οδός Ερμού, ήταν σχεδόν απροσπέλαστος λόγω της κοσμοσυρροής, ενώ εμπορικά κέντρα συγκέντρωσαν τόσους επισκέπτες όσο ο πληθυσμός μιας μεσαίας ελληνικής πόλης.

Σύμφωνα με τη χθεσινή εικόνα της αγοράς, η φετινή Black Friday ξεπέρασε τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου, τουλάχιστον από πλευράς επισκεψιμότητας των καταστημάτων. Από τη Δευτέρα, οι επιχειρήσεις θα «κάνουν ταμείο», ενώ στο τέλος του έτους θα φανεί κατά πόσο προστέθηκε τζίρος ή απλώς «χάθηκε» από την αγορά των Χριστουγέννων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το κατάστημα της αλυσίδας Public στο Σύνταγμα, το οποίο αποτέλεσε κύριο πόλο έλξης και στη φετινή Black Friday, εκτιμάται ότι από τις 8 π.μ. που άνοιξε έως το βράδυ δέχθηκε 30.000 επισκέπτες. Οι καταναλωτές προτίμησαν κυρίως τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά και πολλά κόμικ και παιδικά παιχνίδια. Πρώτα εξαντλήθηκαν το μοντέλο κινητού τηλεφώνου που είχε έκπτωση σχεδόν 300 ευρώ και κάποια μοντέλα τηλεόρασης. Ωστόσο, η αλυσίδα δηλώνει ότι έχει μεγάλο απόθεμα και συγκεκριμένα 14.000 τεμάχια κινητών, 6.000 τηλεοράσεις, 4.000 φορητούς υπολογιστές, 3.000 κονσόλες και όλα σχεδόν τα παιδικά παιχνίδια.

Κατά 50% αύξηση των πωλήσεών της σε σύγκριση με την περυσινή Black Friday εκτιμά η διοίκηση της Media Markt Ελλάς. Ειδικά, όμως, στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας εκτιμάται τριπλάσια αύξηση των πωλήσεων. Μάλιστα, αν και η αλυσίδα ξεκίνησε τις προσφορές από την Τετάρτη, η ζήτηση ήταν αυξημένη κυρίως χθες, με τους καταναλωτές να επιλέγουν κυρίως τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα.

Με ουρές από νωρίς έξω από τα καταστήματα ξεκίνησε η Black Friday στο εκπτωτικό χωριό McArthurGlen Athens, στα Σπάτα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης χθες το απόγευμα, μέχρι το βράδυ αναμένονταν περί τους 60.000 επισκέπτες. Σε αντίθεση μάλιστα με πέρυσι, η ροή των επισκεπτών συνεχιζόταν και μετά το μεσημέρι με σταθερό ρυθμό.

Αυξημένη κίνηση καταγράφηκε και στα πολυκαταστήματα Attica, με κύκλους από την εταιρεία να κάνουν λόγο για τεράστια απήχηση της Black Friday στο καταναλωτικό κοινό. Η Black Friday, πάντως, για μεγάλη μερίδα καταστημάτων δεν τελείωσε χθες. Σειρά εταιρειών συνεχίζουν σήμερα και κάποιες ακόμη και αύριο, μέσω των ηλεκτρονικών τους καταστημάτων, τις εκπτώσεις.

Η «μαύρη Παρασκευή» εξελίχθηκε σε «άσπρη μέρα» για τα ταμεία

Θετικός ήταν ο απολογισμός της χθεσινής «Black Friday» σύμφωνα με τις πληροφορίες της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σημειώνει τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε «Greek Black Week».

«Τη 2η χρονιά εφαρμογής στην Ελλάδα, η Black Friday της μίας ημέρας, επεκτάθηκε σε τριήμερο, αλλά ακόμα και σε εβδομάδα. Το ξεχείλωμα αυτό μας προειδοποιεί ότι του χρόνου κάποιοι θα ζητάνε Greek Black Week», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης.

Πάντως, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, «οι καταναλωτές φάνηκαν να ευχαριστήθηκαν τις στοχευμένες αγορές τους κυρίως στα ηλεκτρονικά είδη, με αποτέλεσμα η μαύρη Παρασκευή να εξελιχθεί σε “άσπρη μέρα” για τα ταμεία κυρίως των μεγάλων και ισχυρών της αγοράς, αλλά και όσων μικρομεσαίων είχαν γεμάτα ράφια και γενναίες προσφορές».