«Πάρτι» στα χρηματιστήρια από τις προσδοκίες για εμβόλιο 

«Πάρτι» στα χρηματιστήρια από τις προσδοκίες για εμβόλιο 
Με έντονη ανοδική τάση οι δείκτες των μετοχών του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κούρσα και στο ελληνικό Χρηματιστήριο πυροδοτούν τα καλά νέα της Pfizer - Ποιοι είναι οι καταλύτες - Τι λένε στο Fortune αναλυτές.

Σε κούρσα επιδίδεται ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο  που ακολουθεί την φρενήρη άνοδο των άλλων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη προεξοφλώντας θετικά νέα από το μέτωπο των ερευνών για την ανακάλυψη εμβολίου.

Η είδηση που μετέδωσε το Bloomberg ότι οι δοκιμές των Pfizer/ΒionTech στέφονται με απόλυτη επιτυχία (πάνω από 90%) έχουν προκαλέσει επενδυτικό πάρτι, με τους δημοφιλείς χρηματιστηριακούς δείκτες CAC στο Παρίσι, Dax στη Φρανγκφούρτη να γράφουν εν μέσω της συνεδρίασης κέρδη πάνω από 5% και 6% αντίστοιχα. Πάνω από το 5% έφτασε η άνοδος και για τον Γ.Δ. στην Αθήνα που άνοιξε με κέρδη 3% στον απόηχο μιας ετεροχρονισμένης αντίδρασης τόσο στην αναβάθμιση που επιφύλασσε για την Ελλάδα η Moody’s όσο και στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Ο Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος, επικεφαλής του τμήματος Ανάλυσης της Optima Bank επισημαίνει στο Fortune ότι τα καλά νέα από το μέτωπο των ερευνών για το εμβόλιο κατά του Covid-19 αποτελούν αυτή την ώρα το νέο που κινητοποιεί αγοραστικό ενδιαφέρον στις χρηματιστηριακές αγορές. Όπως σημειώνει το κλίμα ευφορίας παρασύρει και το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου ο Γενικός Δείκτης με ένα άλμα βρέθηκε πάνω από τις 600 μονάδες, με οδηγό τις μετοχές των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή εβδομάδα άνοιξε με θετικούς οιωνούς για τις ευρωπαϊκές αγορές ενώ θετικό άνοιγμα και στη Wall Street προοιωνίζονται τα μηνύματα από την αγορά παραγώγων. Η κίνηση των τιμών ερμηνεύθηκε ως μια ανοδική εκτόνωση στον απόηχο των εξελίξεων κυρίως στις ΗΠΑ, σε συνέχεια των εκλογών, που πριμοδοτεί και τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά στο περιβάλλον ήρθε να προστεθεί και η καλή είδηση της Pfizer.

Ο κ. Μανωλόπουλος επισημαίνει ότι οι τραπεζικές μετοχές ηγούνται της κούρσας στο χρηματιστήριο που είχε πολύ καιρό να εμφανίσει παρόμοιες επιδόσεις, καθώς για μεγάλο διάστημα επηρεάστηκε από την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρίσκου αλλά και τα στοιχεία για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αναφέρει ως θετικό καταλύτη μεταξύ άλλων την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία και θεωρεί καθοριστικό παράγοντα για την μετέπειτα πορεία της αγοράς την διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Βραχυπρόθεσμα, εκτιμά ότι το ΧΑ επωφελείται από το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές αλλά έχει και τους δικούς του λόγους να προεξοφλεί υψηλότερα επίπεδα τιμών. Υπενθυμίζεται ενδεικτικά, η θετική έκπληξη που επεφύλασσε για την Ελλάδα η Moody’s. Η αναβάθμιση σε Βa3 του ελληνικού αξιόχρεου, από B1 προηγουμένως, με σταθερό outlook αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για τη σχέση εμπιστοσύνης που επιχειρεί να χτίσει η ελληνική αγορά με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, παρά τις προκλήσεις στο περιβάλλον ενόψει του αποτυπώματος της πανδημίας στην οικονομία.

Σχετικά με την πορεία του χρηματιστηρίου αυτή την εβδομάδα τον τόνο αναμένεται να δώσουν μεταξύ άλλων και τα εταιρικά αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων αυτά των ΟΤΕ και Τιτάν, καθώς και η αναθεώρηση των δεικτών του οίκου MSCI που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη.