Path to Zero: Η «πράσινη» μετάβαση της Ελλάδας

Ο Κωνσταντίνος Μαύρος, CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλούν για την πορεία της χώρας προς τις καθαρές μορφές ενέργειας.

Το Business Monitor παρουσιάζει σε συνεργασία με τη ΔΕΗ το Path to Zero. Την εβδομαδιαία στήλη στην οποία τίθενται στο επίκεντρο οι τάσεις, οι ιδέες, οι πρωτοβουλίες και τα πιο χαρακτηριστικά επιχειρηματικά και θεσμικά παραδείγματα, που καθορίζουν την πορεία της Ελλάδας προς ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον, με στόχο τις μηδενικές εκπομπές αερίων.

Με αφορμή του παρουσία τους στο Fortune Greece CEO Initiative 2023, ο Κωνσταντίνος Μαύρος, CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης μίλησαν για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον ενεργειακό κλάδο.

Μιλώντας για τις παραμέτρους που στηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Κ. Μαύρος τόνισε ότι η πορεία της απανθρακοποίησης, του εκδημοκρατισμού της αποκεντρωμένης παραγωγής, και της ψηφιοποίησης για τη λειτουργία ενός εντελώς νέου ενεργειακού παραγωγικού μοντέλου, είναι τα σημεία κλειδιά που θα καθορίσουν το μέλλον.

Επτά δεκαετίες ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα χρειάζονται βαθιές τομές, σημείωσε, και στάθηκε μάλιστα στον κρίσιμο παράγοντα της αποθήκευσης ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, έκανε λόγο για τις θεσμικές παρεμβάσεις αύξησης των ενεργειακών «παικτών» στην Ελλάδα σε τομείς που αφορούν και το μέτωπο της αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και της παροχής ρεύματος όπου και όποτε χρειαστεί. Τόνισε, μάλιστα, ότι το υπουργείο Ενέργειας προτίθεται να προχωρήσει σε διαγωνισμούς, ούτως ώστε να προετοιμαστεί ο ΑΔΜΗΕ να προγραμματίσει τον επόμενο ηλεκτρικό χώρο που θα καταστήσει διαθέσιμο.

Δείτε ολόκληρο το 5ο επεισόδιο του Business Monitor εδώ: