Παυλάκης: Tα κρούσματα θα διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα αν δεν ληφθούν μέτρα

Παυλάκης: Tα κρούσματα θα διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα αν δεν ληφθούν μέτρα
Απολυμαντές ψεκάζουν με υγρό απολύμανσης τους κοινόχρηστους χώρους του Δημαρχείου Χαϊδαρίου, Αθήνα, Τρίτη 17 Μαρτίου 2020. Συνολικά 387 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργεία Υγείας, εκ των οποίων 35 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, το απόγευμα της Τρίτης, από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, ακόμα ένας συμπολίτης μας κατέληξε, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τη νόσο σε πέντε. Ενημέρωσε επίσης πως 14 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη δυσοίωνη εκτίμηση ότι «αν αφεθούν τα πράγματα έτσι όπως είναι, τα κρούσματα θα διπλασιάζονται σχεδόν κάθε εβδομάδα μια – δυο μέρες πριν, μια δυο μέρες μετά» διατύπωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και σχετικά με το τείχος ανοσίας ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι «βλέπω ένα σκληρό πυρήνα 20% που δεν θα εμβολιαστεί ποτέ, τουλάχιστον 20%, αν βάλετε και τα παιδιά στα 15% έχετε ένα 35% της κοινωνίας που δεν πρόκειται πότε… χρειάζεται τουλάχιστον 80% προστασία και πολύ παραπάνω». «Το στέλεχος Δέλτα μεταδίδεται πολύ ευκολότερα από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος υπήρχε μέχρι τώρα, κι αυτό το κάνει σχεδόν ανίκητο.

Δεν μπορεί να σταματήσει. Το τρίτο κύμα ήταν επιπεδομένο επειδή υπήρχε η πλειοψηφία των ανθρώπων που άντεξαν. Το τέταρτο θα είναι χειρότερο, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μπείτε σε αεροπλάνο με έναν υπερμεταδότη και να μην την πάθετε.

Όταν όλοι βγάζουν τις μάσκες σε ένα εστιατόριο για δέκα λεπτά και υπάρχει ένας υπερμεταδότης ,«θα την πάθουν». Αυτό που έγινε με τα κρούσματα σε ένα πάρτι θα γίνει ο κανόνας» υπογράμμισε ο κ.Παυλάκης.

«Σχεδόν όλα τα εμβόλια που έχουμε από καταβολής κόσμου δεν αντιμετωπίζουν τη μόλυνση αντιμετωπίζουν την ασθένεια» είπε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος κάλεσε τις εγκύους να κάνουν το εμβόλιο. «Οι έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο από το γενικό πληθυσμό, δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο.

Έχει δοθεί σε χιλιάδες χιλιάδων εγκύους σε όλα τα στάδια της κύησης δεν έχει κανένα πρόβλημα» τόνισε ο γιατρός, ο οποίος εκτίμησε ότι με το 40% της κοινωνίας εμβολιασμένο, «άνθρωποι που τη γλίτωσαν στα περασμένα κύματα «θα την πάθουν τώρα», θα υπάρχουν πολλοί θάνατοι, θα επιβαρυνθεί πολύ το σύστημα».