Παύλος Ραβάνης: Ο καταναλωτής θα αναγκαστεί να ρίξει την ποιότητα της διατροφής του

Παύλος Ραβάνης: Ο καταναλωτής θα αναγκαστεί να ρίξει την ποιότητα της διατροφής του
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά.

Την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με την χρήση κάθε δυνατού τρόπου, όπως επίσης και την ενδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, ζητά από την πολιτική ηγεσία το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Β.Ε.Α., επιμελητηρίου που αντιπροσωπεύει περί τις 35.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από 850 διαφορετικούς κλάδους, η ανάγκη εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας, είχε ως αναμενόμενο αποτέλεσμα, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την μείωση της κατανάλωσης και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Με αποτέλεσμα, μεγάλος αριθμός αυτών, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης, να οδηγούνται καθημερινά στον τερματισμό της λειτουργίας τους και στην τροφοδότηση του  ποσοστού ανεργίας.

«Τις επιπτώσεις της ενέργειας θα τις βρούμε μπροστά μας. Ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Προκειμένου να ανταπεξέλθει το μέσο νοικοκυριό στις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων, ο καταναλωτής θα αναγκαστεί να ρίξει την ποιότητα της διατροφής του. Δεν είμαστε μακριά από το σενάριο να φτάσουν, για παράδειγμα, τα όσπρια στα 5 ευρώ» ανέφερε ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α., Παύλος Ραβάνης.

Τόνισε πως αυτή τη στιγμή το ρεύμα αντιπροσωπεύει το 3% του κόστους ενός προϊόντος, το οποίο επιβαρύνεται συν 12% – 15% από την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών. Επεσήμανε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα ενέργειας αντιμετωπίζουν οι φούρνοι, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε λουκέτα στην αγορά λόγω αδυναμίας διαχείρισης του υψηλού λειτουργικού κόστους.

«Δεν θα πας στον μπακάλη και τον κρεοπώλη της γειτονιάς, αλλά στο σουπερμάρκετ για να κανείς τα ψώνια του μήνα. Άρα, αυτομάτως, πλήττεται ο μικρός επιχειρηματίας. Ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ενόψει εκλογών».

Ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α. πρόσθεσε πως τα πράγματα θα είναι δύσκολα για όσους δραστηριοποιούνται στην καθαρή μεταποίηση και επεσήμανε πως ο κλάδος δεν μπορεί να αναπτυχθεί καθώς υπάρχει αδυναμία εξεύρεσης σωστά καταρτισμένων τεχνιτών.

«Έπειτα από τρεις διαδοχικές κρίσεις, η ελληνική επιχειρηματικότητα αντιδρά. Προσπαθεί να στηρίξει και να στηριχτεί. Ξεκινάμε συναντήσεις με πολιτικούς από όλα τα κόμματα για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Ο τουρισμός έχει δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός μικρών σε μέγεθος επιχειρήσεων δεν μπορεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου έχουν ανεβεί παρά πολύ και οποίος επιχειρηματίας δεν επενδύσει στα νέα τεχνολογικά εργαλεία, θα μείνει εκτός αγοράς».

Τον λόγο πήραν τα μέλη του Β.Ε.Α. τα οποία εξέφρασαν τη θέση πως, αν και είναι προεκλογική περίοδος και οι κυβερνήσεις κάνουν οριζόντιες παροχές θα πρέπει να υπάρχει στοχευμένη παροχή βοήθειας σε κλάδους που έχουν πραγματική ανάγκη, όπως αυτός της μεταποίησης, εάν θέλουμε σε βάθος χρόνου να έχουμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Αναφορά έγινε και στο «Nutri Score», μια ιδέα που βρίσκεται σε διαβούλευση στην Ευρώπη τα τελευταία 2 χρόνια. Όπως επισημάνθηκε, το Β.Ε.Α. έχει έρθει σε επαφή με  εταιρείες τροφίμων και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα προκειμένου η Ελλάδα να έχει μια κοινή φωνή απέναντι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΕΕ ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τις θέσεις των Ελλήνων παραγωγών.

«Ο αλγόριθμος με τον οποίο βαθμολογούνται τα τρόφιμα πρέπει να αλλάξει ριζικά. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν το ελαιόλαδο να παίρνει την ίδια βαθμολογία με την Coca και την κέτσαπ. Είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα επικρατήσει αυτή η λογική διότι οι αντιδράσεις είναι πολλές και από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.».

Τι ζητά το Β.Ε.Α.

Ως προς την αντιμετώπιση των άμεσων και πιεστικών προβλημάτων της οικονομίας όπως έχουν προκύψει το τελευταίο έτος λόγω της ενεργειακής και όχι μόνο κρίσης, το Β.Ε.Α. διατυπώνει τις παρακάτω θέσεις –προτάσεις:

  • Άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας: ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα  και  παρεμβάσεις  που  ευνοούν  την επιχειρηματική  μεγέθυνση,  την  καλλιέργεια  δεξιοτήτων,  την  εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία
  • Επιμονή στην πρόταση  της  ελληνικής  κυβέρνησης  για  μια  κοινή  ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και την  αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από  αυτές του ρεύματος.
  • Να ακολουθηθεί μια πολιτική ρύθμισης της ενεργειακής αγοράς και δραστικού περιορισμού των ανατιμήσεων.
  • Επιβολή πλαφόν στις ανατιμήσεις στο πρότυπο των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών,-Φορολόγηση  του  συνόλου  των  υπερκερδών  των  ενεργειακών  επιχειρήσεων, προκειμένου  να  χρηματοδοτηθεί  η  όποια  επιδότηση  των  χαμηλότερων  πλέον τιμολογίων από αυτούς τους φόρους και όχι από τους καταναλωτές και από το κράτος, -Προσαρμογή του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου  οι εισηγμένες επιχειρήσεις συμμετέχουν σε ένα μικρό ποσοστό, κάτω του 29%, στην ενεργειακή αγορά. Σε αντίθεση με την Ελλάδα που συμμετέχει κατά 100%, εξαρτώντας απόλυτα τα τιμολόγια από τις αυξημένες διεθνώς τιμές του φυσικού αερίου.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ή σταδιακή μείωσή του, εντός διετίας έως την οριστική κατάργησή του, με την παγιοποίηση της ανοδικής πορείας βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Ή (εναλλακτικά):-το τέλος επιτηδεύματος να είναι η ελάχιστη φορολογική υποχρέωση του κάθε επαγγελματία. Δηλαδή όταν κάποιος επαγγελματίας δηλώνει κάποια κέρδη τα οποία όταν φορολογηθούν ο φόρος είναι μεγαλύτερος από το τέλος επιτηδεύματος να  απαλλάσσεται  από  το  τέλος,  διαφορετικά  να επιβαρύνεται με του τέλους επιτηδεύματος σαν μια ελάχιστη φορολογική υποχρέωση.
  • Καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%,
  • Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20%. Με το υπάρχον φορολογικό σύστημα αν μια ατομική επιχείρηση παρουσιάσει κέρδη πάνω από τις 35.000 € η φορολογία της γίνεται επαχθέστερη από αυτή των μικρών εταιρειών. Για κέρδη πχ 50.000 € η ατομική επιχείρηση, θα πληρώσει 2.900 € περισσότερα. Προφανώς, το φορολογικό  καθεστώς  αυτό,  λειτουργεί  ανασταλτικά  για  την ζητούμενη μεγέθυνση των επιχειρήσεων των μελών μας και δημιουργεί επίσης συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Καλό είναι να γίνονται συνεργασίες, όμως αυτό πρέπει να είναι αποτέλεσμα επιλογής. Ως εναλλακτική πρόταση πέφτει στο τραπέζι η ενιαία φορολογία για όλες τις επιχειρήσεις (φυσικών και νομικών προσώπων), για τα κέρδη πάνω από ένα όριο.(31.000 περίπου ίδιος φόρος και στις 50χιλ 3.900).
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%. Να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε επιχειρηματία, να προκαταβάλει το φόρο που του αναλογεί, σύμφωνα με δική του πρόχειρη εκκαθάριση μέσα στη φορολογική χρήση που πραγματοποιεί τα κέρδη και για τα ποσά αυτά,να απαλλάσσεται της προκαταβολής φόρου για να υπάρχει ισονομία συγκριτικά με άλλες κατηγορίες φορολογούμενων.
  • Να επανυπολογιστεί το αφορολόγητο όριο. Για τους επιχειρηματίες το όριο φορολογίας του 9% των 10.000 €, να γίνει τουλάχιστον 11.000 €. Και φυσικά με ανάλογη προσαρμογή όλων των ανώτερων ορίων αλλαγής της φορολογικής κλίμακας.
  • Ελαστικοποίηση του αυστηροποιημένου πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς πλέον η ακόμη και για μία ημέρα καθυστέρηση της διευθέτησης οποιασδήποτε οφειλής (καταβολή δόσης), συνεπάγεται απώλεια της ρύθμισης και παράλληλα αύξηση του αριθμού των δόσεων πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΕΦΚΑ,
  • Παροχή βιώσιμων ρυθμίσεων  των  προβληματικών  δανείων, ώστε να επιστρέψουν  στις  τράπεζες  και  να  αποκτήσουν  και  πάλι  πρόσβαση  στη χρηματοδότηση  τα  νοικοκυριά  και  κυρίως  οι επιχειρήσεις  καθώς  λόγω πληθωριστικών  πιέσεων,  γεωπολιτικών  εξελίξεων  και  αύξησης  του  κόστους ενέργειας, είναι πιθανή η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων,
  • Καθορισμός πλαφόν ποσοστού αύξησης ενοικίων στην επαγγελματική στέγη. Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, παρατηρείται και αύξηση ενοικίων από τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων, κατά το δοκούν, σε δυσθεώρητα ύψη. Ο επιχειρηματίας, καλείται, είτε να υποκύψει, είτε να αναγκαστεί να προβεί σε αλλαγή στέγης, επωμιζόμενος ο ίδιος το κόστος της μεταφοράς έδρας, τις πιθανές απώλειες του πελατολογίου του και όλα τα έξοδα που χρειάζονται για μία σχεδόν νέα αρχή. Η έστω και προσωρινή ρύθμιση από την Πολιτεία, είναι απαραίτητη για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και όχι μόνο. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση για την εξομάλυνση, αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την οικονομία, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού.
  • Μεταρρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη: με στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με νέα πολιτική για τα απορρίμματα με ανακύκλωση στην πηγή. Προετοιμασία των πόλεων και των μέσων μαζικής μεταφοράς  για  ηλεκτροκίνηση  και  εκπομπή  μηδενικών  ρύπων. Ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.