Η PayPal επέστρεψε στη Wall Street και σάρωσε τα πάντα

Η PayPal επέστρεψε στη Wall Street και σάρωσε τα πάντα
Photo:

Η αξία της μέσα σε λίγες ώρες εκτινάχθηκε στα 52 δισεκατομμύρια δολάρια.

H PayPal, η εταιρεία ψηφιακών συναλλαγών που μέχρι πρόσφατα άνηκε στο eBay, επέστρεψε σήμερα στο χρηματιστήριο ύστερα από 13 χρόνια απουσίας. Η επιστροφή της  ήταν μάλιστα τόσο εντυπωσιακή που κατάφερε να αυξήσει τις μετοχές της κατά 11% στην πρώτη συνεδρίαση, φτάνοντας την αξία της στα 52 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η επιστροφή της εταιρείας στον δείκτη Nasdaq, υπό τον κωδικό “PYPL“, πραγματοποιήθηκε μετά το spin off που πραγματοποίησε η eBay. Η προσδοκία για την PayPal ήταν τέτοια που η τιμή της πριν την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης τοποθετήθηκε στα 46,6 δισεκατομμύρια, τιμή υψηλότερη από τα 34 δισεκατομμύρια της eBay. Και μέσα σε λίγες στιγμές από την έναρξη της διαδικασίας κατάφερε να εκτινάξει την αξία της κατά 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το σίγουρο είναι πως οι επενδυτές βλέπουν μια τεράστια δυνατότητα ανάπτυξης στην εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών που εξυπηρετεί 169 εκατομμύρια χρήστες και που εκτέλεσε συναλλαγές αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων μόνο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, με τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζεται αυξημένος κατά 27% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Εξάλλου, η στροφή των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω των κινητών συσκευών δίνει στην PayPal το κατάλληλο έδαφος για να θριαμβέψει.

«Τα ισχυρά μας αποτελέσματα αυτό το τρίμηνο μας έδωσαν τεράστια αυτοπεποίθηση πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο  καθώς επιχειρούμε τα επόμενα βήμματα του ταξιδιού μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Dan Schulman, πρόεδρος και CEO της PayPal.

Αντίθετα, το eBay κατευθύνεται σε διαφορετική πορεία, αφού τα έσοδά του μειώθηκαν κατά 2% σε σχέση με το 2014. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε πως σκοπεύει να εγκαταλείψει το PayPal, ύστερα και από την έκκληση του Carl Icahn για μια τέτοια κίνηση. Η κίνηση του επιτρέπει να επικεντρωθεί καλύτερα πάνω στα προβλήματα της εταιρείας. Ωστόσο, πρέπει να βρει άμεσα και μια στρατηγική ανάπτυξης που θα κατευνάσει τους επενδυτές. Για τους αναλυτές, πάντως, θεωρείται βέβαιο πως θα χρειαστούν να περάσουν μήνες πριν καταφέρει να επιτύχει μια σημαντική βελτίωση.

Στο μεταξύ, η PayPal θα απολαμβάνει το νέο της ταξίδι στον κόσμο της Wall Street. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1998 από τους Peter Thiel και Max Levchin, ως “Confinity”, συμμετείχε για πρώτη φορά στο ταμπλο του δείκτη το 2001 (κάτω από το όνομα “PayPal”), έναν χρόνο μετά την απόκτησή της από την X.com του Elon Musk. Η πρώτη της απόπειρα κράτησε μόλις λίγους μήνες καθώς το 2002 αποκτήθηκε έναντι 1,5 δισεκατομμυρίων από το eBay. Η νέα της προσπάθεια είναι σίγουρο πως θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.