Παιχνίδι νεύρων με την πρώτη κατοικία – Την Δευτέρα ανοίγουν όλα τα χαρτιά

Παιχνίδι νεύρων με την πρώτη κατοικία – Την Δευτέρα ανοίγουν όλα τα χαρτιά
Eurogroup President Mario Centeno, right, speaks with Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos during a meeting of the eurogroup in extended format at the EU Council building in Brussels on Monday, Feb. 19, 2018. Ireland is withdrawing its candidate, Philip Lane, for European Central Bank vice president, making it almost certain that Spain's finance minister, Luis de Guindos, will get the job. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών άναψε φωτιές στην Αθήνα. Γιατί το Μαξίμου δεν έφερε τη ρύθμιση την Παρασκευή.

Συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα οι έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τον νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με την Αθήνα να μην προχωρά τελικά στην κατάθεση του νομοσχεδίου την Παρασκευή, παρά τις διαρροές για το αντίθετο στα μέσα της εβδομάδας.

Η απόφαση να μην προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε μια άτυπη μονομερή ενέργεια -η χώρα θεωρείται εκτός μνημονίου όμως το καθεστώς επιτροπείας δεν επιτρέπει τέτοιους ελιγμούς- ήρθε ως επιστέγασμα της τελικής κίνησης καλής θέλησης για να βρεθεί λύση με τους θεσμούς χωρίς να οδηγηθεί σε μετωπική σύγκρουση.

Το Euroworking Group της Δευτέρας θα αποτελέσει το επόμενο σημαντικό πεδίο διαπραγματεύσεων, καθώς οι απανωτές τηλεδιασκέψεις των δύο προηγούμενων ημερών δεν απέδωσαν καρπούς. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει νέος γύρος επαφών, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει ότι επιζητά ένα πλάνο με τις βασικές γραμμές του νόμου ούτως ώστε αυτός να έρθει στη βουλή και να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Όσο, μάλιστα, κρατήσει η συζήτηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε παράλληλες διορθωτικές κινήσεις σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Οι πιστωτές εξακολουθούν να εγείρουν σημαντικές αντιρρήσεις σε μια σειρά από ζητήματα, με την Αθήνα να ποντάρει πολλά σε πολιτικές παρεμβάσεις από ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο για να καμφθεί η στάση των τεχνοκρατών.

Σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, οι πιθανότητες να υπάρξει λύση στο ζήτημα την Δευτέρα θεωρούνται εξαιρετικά μειωμένες. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη εσωτερικό σημείωμα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, «δεν υπάρχει πίεση χρόνου» καθώς τα ελληνικά ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, και κατ’ επέκταση αυτό των κόκκινων δανείων, κρατούν «κλειδωμένη» την εκταμίευσης της δόσης των 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στη σύνοδο της 5ης Απριλίου θα πρέπει να προηγηθεί τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο επιτελών των υπουργών Οικονομικών ακόμη και την ίδια ημέρα. Και τούτο προκειμένου να επικυρωθεί ότι έχουν υλοποιηθεί και τα 16 απαιτούμενα που έπρεπε να λήξουν στο τέλος του 2018.