Παιχνίδια συμφερόντων με φόντο τα πόστα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παιχνίδια συμφερόντων με φόντο τα πόστα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Για «ομηρεία» τουλάχιστον έξι υποψήφιων Επιτρόπων και πιθανές αλλαγές στην αρχική σύνθεση της Επιτροπής κάνει λόγο το «EurΑctiv».

Για «ομηρία» τουλάχιστον έξι υποψήφιων Επιτρόπων και πιθανές αλλαγές στην αρχική σύνθεση της Επιτροπής που είχε προτείνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάνει λόγο σημερινό άρθρου στον ειδησεογραφικό ιστότοπο EurΑctiv με τίτλο «Το Κοινοβούλιο κρατάει σε ομηρία το ένα τρίτο της ομάδας του Γιούνκερ».

Μετά την ολοκλήρωση 21 ακροάσεων και ενώ απομένουν έξι ακόμη, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τουλάχιστον έξι υποψήφιους, σημειώνεται.

Ερωτηθείσα εκπρόσωπος του Γιούνκερ αν και κατά πόσο ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής σκοπεύει να προχωρήσει σε διάλογο με τους ευρωβουλευτές σχετικά με τις ενστάσεις τους επί συγκεκριμένων υποψηφίων, απάντησε ότι ο Γιούνκερ παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις ακροάσεις και έμεινε ικανοποιημένος από την απόδοση των υποψηφίων του. «Ο κ. Γιούνκερ είναι σε στενή επαφή με τον Πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς. Φυσικά θα περιμένουμε τις ακροάσεις να ολοκληρωθούν και τότε θα συζητήσουμε συνολικά τις αξιολογήσεις με το Κοινοβούλιο», ανέφερε η ίδια στον EurActiv.

Σε ερώτηση αν ο Γιούνκερ είναι ικανοποιημένος ακόμα και από την ακρόαση του Ισπανού Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, η εκπρόσωπος απάντησε ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουν αποδείξει με πειστικό τρόπο τις ικανότητές τους και την ευρωπαϊκή τους δέσμευση, συμπεριλαμβανομένου του Κανιέτε.

Οι ακροάσεις θα λήξουν στις 7 Οκτωβρίου. Θεωρητικά, ο Γιούνκερ μπορεί να αναδιανείμει τα χαρτοφυλάκια, ή ακόμη και να ζητήσει από κάποιες από τις χώρες μέλη να ορίσουν άλλον υποψήφιο για τη θέση του Επιτρόπου. Χωρίς καμία αμφιβολία, ενδεχόμενη αντικατάσταση Επιτρόπων θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για την έναρξη λειτουργίας της Επιτροπής Γιούνκερ θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ