Πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω φόβων για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία

Πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω φόβων για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία
Στα 90,84 δολάρια το βαρέλι το Brent, στα 85,10 δολάρια το αργό.

Πτωτικά κινήθηκαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Πέμπτης, κλείνοντας στα χαμηλά εβδομάδας, στη σκιά της ενίσχυσης του δολαρίου των ΗΠΑ και του προβληματισμού των επενδυτών για τη μελλοντική πορεία της ζήτησης, ενώ η Federal Reserve ετοιμάζεται για νέα αύξηση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Νοεμβρίου, έχασε 3,26 δολάρια ή 3,5%, στα 90,84 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 3,38 δολάρια ή 3,8%, κλείνοντας στα 85,10 δολάρια το βαρέλι. Brent και WTI έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τις 8 Σεπτεμβρίου, σύμφνα με το δίκτυο Dow Jones Market Data.

Η αναμονή περί αύξησης επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από πλευράς Federal Reserve δημιουργεί ανησυχία στην αγορά πετρελαίου, για υφεσιακή στροφή στην παγκόσμια οικονομία καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τον επίμονο πληθωρισμό.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ την Τετάρτη έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας υποχώρησαν κατά 8 εκατ. βαρέλια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ΗΠΑ πιθανόν να αρχίσουν να προσθέτουν ποσότητες στα στρατηγικά αποθέματά τους εάν η τιμή του αργού υποχωρήσει στα 80 δολάρια το βαρέλι.