Πελαγίδης (ΤτΕ): Παροδικός ο πληθωρισμός- Χωρίς περιορισμούς το πρόγραμμα στήριξης της ΕΚΤ

Πελαγίδης (ΤτΕ): Παροδικός ο πληθωρισμός- Χωρίς περιορισμούς το πρόγραμμα στήριξης της ΕΚΤ

Tο πρόγραμμα στήριξης της ΕΚΤ με αγορές ομολόγων λόγω πανδημίας συνεχίζεται κανονικά μέχρι το Μάρτιο χωρίς σημαντικούς περιορισμούς ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Πελαγίδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» του Πρώτου Προγράμματος, ο κ. Πελαγίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες να υπάρξει στήριξη για αυτά, ακόμα και με τις συμβατικές πολιτικές, μέχρι να αποκτήσουν επενδυτική διαβάθμιση.

Σχετικά με το θέμα του πληθωρισμού, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στην προσφορά αγαθών και υπηρεσιών λόγω της πανδημίας, αλλά διατύπωσε την εκτίμηση ότι το φαινόμενο πιθανότατα θα είναι παροδικό.

Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός αποτελεί ένα σύμπτωμα που δείχνει ότι διεθνώς συμβαίνουν βαθύτερες αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει κόστος, τόνισε ο κ. Πελαγίδης, ενώ ταυτόχρονα οι ασιατικές οικονομίες ωριμάζουν και το κόστος παραγωγής ανεβαίνει.

Όπως εξήγησε ο κ. Πελαγίδης, μέχρι τώρα, έχουμε διεθνώς υπερβολική κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών, λόγω του χαμηλού κόστους το οποίο οφείλεται στο ότι δεν ενσωματώνεται το περιβαλλοντικό κόστος.

«Μπορούσε κάποιος να ταξιδέψει αεροπορικά από την Αθήνα στο Μιλάνο με 30 ευρώ, επειδή δεν υπολογίζεται το περιβαλλοντικό κόστος. Αυτό δημιούργησε μια φούσκα υπερβολικής κατανάλωσης, αλλά σταδιακά τα πράγματα αλλάζουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πελαγίδης.

Ο κόσμος προσανατολίζεται στην «πράσινη μετάβαση», αλλά οι τεχνολογίες δεν είναι ακόμα ώριμες και αυτό αυξάνει το κόστος παραγωγής.

Βλέπουμε, ανέφερε ο κ. Πελαγίδης, ότι χώρες όπως η Κίνα, που τροφοδοτεί με προϊοντα χαμηλου κόστους όλο τον πλανήτη, επιβάλλουν πλέον αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, οι οποίες αυξάνουν το κόστος παραγωγής.

Επιπλέον, η μεσαία τάξη στις χώρες αυτές «ωριμάζει» και τούτο συμβάλλει επίσης στην αύξηση του κόστους παραγωγής.

Αυτά τα φαινόμενα, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού παγκοσμίως, που τροφοδοτεί ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση για τρόφιμα, οδηγούν σε ένα νέο οικονομικό υπόδειγμα, με υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Η εξέλιξη αυτή συμβαίνει σε ένα περιβάλλον που οι μισθοί δεν ανεβαίνουν και τούτο μπορεί να φέρει και νέα πολιτικά ζητήματα στο προσκήνιο, κατέληξε ο κ. Πελαγίδης.