Πενταπλή άνοδο επιτοκίων από τη Fed και αγορές στα «χαμηλά» βλέπει η JP Morgan

ΑΠΕ-ΜΠΕ

H τράπεζα δεν ανησυχεί για τίποτε και παροτρύνει τους πελάτες της να επενδύσουν…

Πενταπλή άνοδο επιτοκίων «βλέπει» στις ΗΠΑ η αμερικανική τράπεζα JP Morgan, ωστόσο θεωρεί πως θα είναι συμφέρον για τους επενδυτές να τοποθετηθούν, αφού κορυφωθεί η περίοδος μεταβλητότητας, στα χαμηλά.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τζέιμι Ντάιμον, τα επίπεδα πληθωρισμού είναι τόσο υψηλά που η Fed θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από τέσσερις φορές φέτος.

Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πολύ έντονες και δεν θα εκπλαγώ αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανεβάσει τα επιτόκια πάνω από τέσσερις φορές φέτος» ανέφερε ο Jamie Dimon.

Προειδοποίησε δε ότι η μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές θα ενισχυθεί καθώς η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια της.

Από την άλλη, ο επικεφαλής αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας Μάρκο Κολάνοβιτς, με τον δείκτη Nasdaq να διολισθαίνει και επίσημα σε έδαφος… διόρθωσης και τις μετοχές να κοκκινίζουν, έδωσε σύσταση «αγορά στα χαμηλά».

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι πρόκειται για μια αφελή σύσταση -ειδικά εάν οι εκτιμήσεις της αγοράς για 4 αυξήσεις επιτοκίων το 2022 σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη μείωση του ισολογισμού κατά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια γίνουν πραγματικότητα.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο Kolanovic έχει δίκιο: «η Omicron πλησιάζει στο τέλος της.

Για να στηρίξει την άποψή του, ο Kolanovic κάνει λόγο για αύξηση στα εταιρικά κέρδη ενώ θεωρεί πιστεύει ότι «οι προβλέψεις της αγοράς για το 2022 θα αποδειχθούν και πάλι πολύ συντηρητικές έως απαισιόδοξες».

Την ίδια στιγμή, η JP Morgan παραμένει «bullish για το πετρέλαιο, δεδομένης της ισχυρής ζήτησης (που θα πρέπει να απορροφήσει εύκολα τη συμφωνημένη αύξηση της ονομαστικής παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+) και την περιορισμένη αντιστάθμιση στα παράγωγα.

Εν ολίγοις, η τράπεζα δεν ανησυχεί για τίποτε και παροτρύνει τους πελάτες της να αγοράσουν…