Οι πέντε απαντήσεις του Twitter στη σκληρή κριτική

Οι πέντε απαντήσεις του Twitter στη σκληρή κριτική

Η πλατφόρμα αποκτά νέα χαρακτηριστικά με στόχο την προσέλκυση των μαζών.

Το Twitter δεν πετάει τόσο ψηλά όσο πετούσε μερικές μέρες πριν. Τα στοιχεία τριμήνου που για πρώτη φορά δημοσίευσε η εταιρεία – ως εισηγμένη – δείχνουν ότι αν και το διαφημιστικό σκέλος αυξάνεται ταχύτατα, η ανάπτυξη της βάσης χρηστών έχει επιβραδυνθεί. Το κοινωνικό δίκτυο προσέθεσε μόλις 9 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, η μικρότερη ανάπτυξη σε χρήστες από το 2010. Αυτοί οι αναιμικοί αριθμοί οδήγησαν σε κατακόρυφη πτώση την τιμή της μετοχής, κατά 25% περίπου. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Twitter έχασε 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία.

Πλέον, η εταιρεία βρίσκεται σε άμυνα, και ο CEO της, Ντικ Κοστόλο, και η ομάδα του θα πρέπει να δείξουν ότι μπορούν φέτος να μετασχηματίσουν το Twitter σε μία εμπειρία την οποία ευχαριστιέται ο καθένας, και όχι μόνο celebrities και άνθρωποι των media. Ιδού λοιπόν κάποιες αλλαγές που το Twitter προτίθεται να εισάγει για να προσελκύσει νέα μέλη:

1) Προσθήκη Πολυμέσων
Το Twitter προσέθεσε προεπισκόπηση φωτογραφιών και βίντεο στα χρονοδιαγράμματα των χρηστών τον Οκτώβριο, ενώ στη συνέχεια προσέθεσε φωτογραφίες στην υπηρεσία άμεσης αποστολής μηνυμάτων. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Κοστόλο υπαινίχθηκε ότι θα προστεθούν νέες οπτικές λειτουργίες. Οι χρήστες των κοινωνικών μέσων λατρεύουν να μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες – το Facebook επεξεργάζεται 350 εκατομμύρια ανεβάσματα φωτογραφιών κάθε μέρα – άρα με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε το Twitter να γίνει πιο δημοφιλές. Περισσότερες εικόνες σημαίνουν και περισσότερες ευκαιρίες οπτικοποιημένων διαφημίσεων σε μορφή φωτογραφιών ή βίντεο.

Διαβάστε: Το Twitter θα μοιάζει με το Facebook;

2. Διατήρηση του ενδιαφέροντος των νέων χρηστών
Η μεγάλη πλειοψηφία όσων εγγράφονται στο Twitter δεν το χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα πολύ συχνά. Ενώ οι συνολικοί ενεργοί χρήστες είναι 241 εκατομμύρια, πάνω από 1 δισεκατομμύριο έχουν εγγραφεί συνολικά. Η εταιρεία θέλει να κάνει ευκολότερη για τους νέους χρήστες τη γρήγορη σύνδεση με φίλους. Έτσι, στη Νέα Ζηλανδία πειραματίζεται εξαναγκάζοντας τους νέους χρήστες κινητών τηλεφώνων να κατεβάζουν την εφαρμογή του Twitter αντί να εγγράφονται μέσω του διαδικτύου. Η συγκεκριμένη εφαρμογή επιτρέπει στο Twitter να έχει πρόσβαση στις τηλεφωνικές επαφές του χρήστη και να δείχνει στον κάτοχο του τηλεφώνου ποια από τις επαφές αυτές βρίσκεται στο κοινωνικό δίκτυο.

3. Εκκίνηση μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου
Το Twitter σχεδιάζει να ξεκινήσει σύντομα μια πλατφόρμα αγορών. Η εταιρεία προσέλαβε τον πρώτο διευθυντή εμπορίου πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ πρόσφατα έγγραφα δείχνουν ότι το Twitter έχει ήδη αναπτύξει μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες του να αγοράζουν προϊόντα με ένα tweet. Μια υπηρεσία λιανικών αγορών από το Twitter θα ανοίξει κι άλλο μέτωπο με το Facebook, το οποίο πειραματίζεται με τις διαδικτυακές λιανικές πωλήσεις εδώ και χρόνια. Κάτι τέτοιο θα αύξανε και την αξία των διαφημίσεων στο Twitter, καθώς οι εταιρείες θα προσπαθούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο δίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Η εφαρμογή που ενημερώνει ότι είστε… ζωντανοί!

4. Οργάνωση κατά θέμα και όχι χρονολογικά
Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία θα καταβάλλει προσπάθειες να οργανώνονται τα tweets ανά θέμα, και όχι μόνο σε χρονολογική σειρά ανά έτος. Το 2012, το Twitter ξεκίνησε μια συνεργασία με τη NASCAR για την ομαδοποίηση των tweets που σχετίζονται με μεγάλους αγώνες αυτοκινήτων, ενώ κάτι παρεμφερές έχει κάνει η εταιρεία με την ομαδοποίηση των φωτογραφιών που αφορούν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι. Επίσης, πλέον ο χρήστης μπορεί να επιλέξει εκείνα τα tweets που θέλει για να φτιάξει μία αλληλουχία περιεχομένου που είναι πιο συνεκτική από την απλή χρονολογική ροή.

5. Συνέχιση των «επιδιορθώσεων»
Στη συνομιλία του με τους αναλυτές, ο Κοστόλο τόνισε ότι η εταιρεία θα αυξήσει το ρυθμό λανσαρίσματος νέων προϊόντων το 2014. Το Twitter πειραματίζεται με πολλές άλλες πρωτοβουλίες, όπως η αποστολή έκτακτων ειδήσεων στους χρήστες μέσω άμεσων μηνυμάτων, ή η ενημέρωσή τους όταν πολλά μέλη του δικτύου τους αρχίζουν να παρακολουθούν ένα νέο λογαριασμό.

Αυτές οι αλλαγές ίσως βοηθήσουν το Twitter να τονώσει το ρυθμό ανάπτυξης του αριθμού των χρηστών του, αλλά μπορεί και να υποσκάψει το στοιχείο εκείνο που το έκανε εξαρχής τόσο δημοφιλές: την απλότητα. Άρα, το στοίχημα για φέτος θα είναι η εξέλιξης της πλατφόρμας με τρόπο που θα προσελκύσει νέους χρήστες χωρίς να φοβίσει τους ήδη υπάρχοντες, παραδοσιακούς χρήστες του.

Twitter: Ζημιές 645 εκατ. δολαρίων το 2013