Πέντε χρόνια μετά, η ζημιά από το σκάνδαλο της Volkswagen με τις εκπομπές καυσαερίων συνεχίζεται

Πέντε χρόνια μετά, η ζημιά από το σκάνδαλο της Volkswagen με τις εκπομπές καυσαερίων συνεχίζεται
epa07312441 An exterior view of the Volkswagen (VW) vehicle factory in Zwickau, Germany, 23 January 2019. The VW Golf car is produced at the VW plant in Zwickau. EPA/UWE MEINHOLD Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άλλο ένα πρώην κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας παραπέμφθηκε σε δίκη πρόσφατα, και η υπόθεση δεν οδεύει καν προς τη λήξη της.

του Geoff Colvin

Πέντε χρόνια μετά, η ζημιά από το σκάνδαλο της Volkswagen με τις εκπομπές καυσαερίων δεν μοιάζει να υποχωρεί. Άλλο ένα πρώην κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας παραπέμφθηκε σε δίκη πρόσφατα, και η υπόθεση δεν οδεύει καν προς τη λήξη της.

Η υπόθεση της VW είναι ένα σκληρό δίδαγμα για οποιονδήποτε αμφιβάλλει για την καταστροφική δύναμη της κακής εταιρικής κουλτούρας και της ανεπαρκούς ηγεσίας. Η ηγεσία και η κουλτούρα δεν είναι «ήπιοι» παράγοντες. Στην περίπτωση αυτή, αποτέλεσαν την αιτία καταστροφής των ζωών πολλών ανθρώπων και απώλειας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε περίπτωση που ξεχάσατε τις λεπτομέρειες, το σκάνδαλο ξετυλίχθηκε ως εξής: τον Σεπτέμβριο του 2015, η Volkswagen παραδέχθηκε ότι είχε εγκαταστήσει «συσκευές παραπλάνησης» σε εκατομμύρια ντίζελ οχήματά της. Εξειδικευμένο λογισμικό εντόπιζε πότε τα αυτοκίνητα δοκιμάζονταν για τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες περί εκπομπών καυσαερίων. Στη συνέχεια, το λογισμικό προσάρμοζε τον κινητήρα ώστε να περνάει με επιτυχία τη δοκιμή. Όμως, σε κανονικές συνθήκες οι κινητήρες μόλυναν πολύ περισσότερο, εκλύοντας πολλαπλάσιες ποσότητες επιβλαβών καυσαερίων που συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην εμφάνιση άσθματος και βρογχίτιδας.

Κι όλο αυτό συνέβαινε για χρόνια. Πολλά στελέχη γνώριζαν τι γινόταν.

Ιδού μια σύνοψη των ζημιών μέχρι τώρα:

Ζημιά στην επιχειρηματική δραστηριότητα

Μερικές μέρες αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, η VW έβαλε στην άκρη 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την πληρωμή προστίμων και άλλων σχετικών δαπανών. Η συγκεκριμένη εκτίμηση απεδείχθη εξαιρετικά αισιόδοξη. Μέχρι τώρα, η εταιρεία έχει δαπανήσει 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το σκάνδαλο, κι αυτό δεν φαίνεται να είναι το τελικό ποσό.

Ζημιά στους μετόχους

Είναι αδύνατον να υπολογισθεί με ακρίβεια, αλλά τους πρώτους δύο μήνες μετά το σκάνδαλο η εταιρεία έχασε 46% της αξίας της, ή 42,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, ο δείκτης DX βρίσκεται στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2015 και ο S&P 500 είναι αυξημένος κατά 68% αλλά η μετοχή της VW είναι 35% χαμηλότερα από την τιμή της πριν το σκάνδαλο.

Ζημιά στους ιδιοκτήτες αντιπροσωπειών

Η VW πλήρωσε τους αντιπροσώπους της στις ΗΠΑ 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να τους αποζημιώσει για τις απώλειές τους, οι οποίες όμως δεν έχουν υπολογισθεί συνολικά. Το ίδιο ισχύει για χιλιάδες αντιπροσωπείες παγκοσμίως.

Ζημιά στους εργαζομένους

Η VW ανακοίνωσε το 2016 την περικοπή 30.000 θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αποφάσισε να αναδιοργανώσει τις λειτουργίες της στον απόηχο του σκανδάλου.

Ζημιά στο brand «Γερμανία»

Αυτή η ζημιά είναι ανυπολόγιστη, καθώς η VW είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας. Και το σκάνδαλο υπήρξε εξευτελιστικό – η εταιρεία δεν μπορούσε να επιτύχει αρκετά χαμηλές εκπομπές καυσαερίων, και γι’ αυτό εγκατέστησε λογισμικό για να υποκρύψει τα πραγματικά επίπεδα εκπομπών.