Πέντε δισ. ευρώ έκαναν «φτερά» από τις τράπεζες τον Ιούνιο

Πέντε δισ. ευρώ έκαναν «φτερά» από τις τράπεζες τον Ιούνιο
Sixty Euros, the maximum amount allowed after the imposed capital controls in Greek banks, are seen during a withdrawal operation at a bank branch ATM in central Athens, Greece, July 12, 2015. Skeptical euro zone finance ministers demanded on Saturday that Greece go beyond painful austerity measures accepted by Prime Minister Alexis Tsipras if he wants them to open negotiations on a third bailout for his bankrupt country to keep it in the euro. REUTERS/Christian Hartmann - RTX1K1WO

Στα 50,5 δισ. ευρώ η αξία του χρήματος που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά.

Ξεπέρασε κάθε ιστορικό προηγούμενο ο αριθμός των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.

Στο τέλος Ιουνίου, λίγο πριν επιβληθούν οι περιορισμοί στις αναλήψεις από τις τραπεζικές καταθέσεις, η αξία των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούσε στην ελληνική αγορά, είχε φθάσει τα 50,5 δισ. ευρώ από 45,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαΐου.

Όπως αποδεικνύεται πλέον από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι εκροές των καταθέσεων, οι οποίες εντάθηκαν περί τα τέλη Ιουνίου, δεν κατευθύνθηκαν προς το εξωτερικό, αλλά τα χρήματα παρέμειναν στο εσωτερικό της χώρας. Οι καταθέτες προτίμησαν την ασφάλεια των μετρητών -με όποιους κινδύνους τούτο συνεπάγεται- παρά να διατηρήσουν τις οικονομίες τους στις τράπεζες. Έτσι, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, μέσα σε έναν μήνα δηλαδή, η αξία των μετρητών που διακρατείται από τους πολίτες αυξήθηκε κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον ELA αυξήθηκε στο τέλος Ιουνίου στα 126,5 δισ. ευρώ από 116,4 που ήταν στο τέλος Μαΐου. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ανήλθε στα 86,7 δισ. ευρώ από 77,6 δισ. ευρώ τον Μάιο, ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε για το ίδιο διάστημα στα 39,8 δισ. ευρώ από 38,8 δισ. ευρώ, αντιστοίχως.

Διαβάστε ακόμη: Τι ισχύει για τις τραπεζικές συναλλαγές: όλες οι απαντήσεις