Πέντε επαγγέλματα που ίσως να μην γνωρίζετε

Πέντε επαγγέλματα που ίσως να μην γνωρίζετε

Οι τομείς που γνωρίζουν μια άνθιση στο χώρο τους είναι η τεχνολογία, η υγεία και το λιανικό εμπόριο.

Θετικά τα νέα για όσους αναζητούν εργασία στο εξωτερικό: οι ευκαιρίες θέσεων εργασίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 19%, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα για τις προοπτικές απασχόλησης της Manpower Group.

Οι τομείς που βλέπουν μια άνθιση είναι η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και το λιανικό εμπόριο. Σε αυτούς τους τομείς, ωστόσο, υπάρχουν θέσεις εργασίας που μπορεί να μην γνωρίζετε ότι υπάρχουν και μάλιστα προβλέπεται στο μέλλον να γίνουν περιζήτητες, αλλά και υψηλά αμειβόμενες.

1. Τεχνολόγος πυρηνικής ιατρικής (Nuclear Medicine Technologist) 

Εάν είστε βοηθός ή ιατρικός διαχειριστής μπορείτε να κάνετε στροφή στο επάγγελμά σας και να γίνετε τεχνολόγος πυρηνικής ιατρικής.

Τί είναι: Η θέση απαιτεί μόνο έναν τίτλο από ένα διαπιστευμένο ιντιτούτο και λειτουργεί με έναν εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπως οι σαρωτές αξονικής τομογραφίας (CT), τα συστήματα γ-κάμερας, σαρωτές ΡΕΤ (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων), καθώς και πολλά εργαλεία απεικόνισης τα οποία χρησιμοποιούν οι γιατροί για να κάνουν μια διάγνωση ή να βρουν την κατάλληλη θεραπεία για τους ασθενείς.

Απαραίτητα προσόντα: Οι υποψήφιοι πρέπει να δίνουν προσοχή στη λεπτομέρεια και να έχουν γνώσεις στα μαθηματικά ή την επιστήμη.

Γιατί έχει ζήτηση: «Οι θέσεις εργασίας αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της τεχνολογίας», αναφέρει ο John Reed, senior executive director στο IT προσωπικό της εταιρείας Robert Half Technology.

Απαιτήσεις εκπαίδευσης: Διετές πτυχίο associate ή ένα δίπλωμα από διαπιστευμένο ίδρυμα/ινστιτούτο που σχετίζεται με τη θέση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις της θέσης μπορείτε να απευθυνθείτε στο Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging (SNMMI).

Μέσος μισθός: 71,120 δολάρια.

Προβλεπόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας μέχρι το 2022: 20%.

2. Επισκευαστής ιατρικών εξοπλισμών

Εάν είστε μηχανικός, πολυτεχνίτης ή επισκευαστής υπολογιστών μπορείτε να γίνετε και επισκευαστής ιατρικών εξοπλισμών.

Τί είναι: Μια θέση που απαιτεί την εγκατάσταση, τη συντήρηση και την επισκευή των εξοπλισμών φροντίδας των ασθενών. Ωστόσο, λόγω του ότι οι εξοπλισμοί αυτοί πρέπει να λειτουργούν άψογα, ο υποψήφιος χρειάζεται να έχει κάποιες εξειδικευμένες δεξιότητες.

 Απαραίτητα προσόντα: Ο υποψήφιος πρέπει να λύνει τα προβλήματα με ψυχραιμία, να έχει αναλυτική σκέψη και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη.

 Γιατί έχει ζήτηση: Από την αυξανόμενη ζήτηση στις υπηρεσίες υγείας προκύπτει και η ταχεία ανάπτυξη σε αυτήν την ειδικότητα.

 Απαιτήσεις εκπαίδευσης: Συνήθως σε αυτήν τη θέση απαιτείται ένα διετές πτυχίο στον τομέα της τεχνολογίας βιοϊατρικού εξοπλισμού ή στη μηχανική. Για περισσότερεςπληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω ιστότοπο.

Μέσος μισθός: 44,180 δολάρια.

Προβλεπόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας μέχρι το 2022: 30%.

3. Αναλυτής ρίσκου για ψηφιακές υπηρεσίες

Εάν είστε IT specialist ή προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών ή προγραμματιστής ιστότοπων μπορείτε να γίνετε αναλυτές ρίσκου για ψηφιακές υπηρεσίες.

Τί είναι: Για την πρόληψη παραβιάσεων και την καλύτερη προστασία των πελατών τους οι εργοδότες εντείνουν τις δυνάμεις ασφαλείας στον κυβερνοχώρο τους. Ένας αναλυτής ρίσκου για ψηφιακές υπηρεσίες αξιολογεί προληπτικά τους κινδύνους και εφαρμόζει τα μέτρα ασφαλείας.

 Απαραίτητα προσόντα: Ο υποψήφιος πρέπει να έχει αναλυτική σκέψη και να επιλύει τυχόν προβλήματα που προκύπτουν στους υπολογιστές.

 Γιατί έχει ζήτηση: Τα περιστατικά χάκινγκ σε τεχνολογικές εταιρείες Sony, Target και Home Depot έχουν θέσει περισσότερες εταιρείες σε υψηλή επιφυλακή.

 Απαιτήσεις εκπαίδευσης: Ο υποψήφιος πρέπει να έχει ένα διετές ή τετραετές πτυχίο στον τομέα της πληροφορικής ή στην ανάλυση ψηφιακής πιστοποίησης (digital analytics).

Μέσος μισθός: 153,602 δολάρια

Προβλεπόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας μέχρι το 2022: Ο τομέας είναι σχετικά καινούργιος συνεπώς δεν υπάρχουν στοιχεία, ωστόσο από το 2017 το ένα τρίτο των μεγάλων εργοδοτών προβλέπεται να έχουν θέσεις αναλυτών ρίσκου για τις ψηφιακές τους υπηρεσίες.

4. Εκπαιδευτής υγείας και ευεξίας

Εάν είστε διατροφολόγος, σύμβουλος αποκατάστασης ή αθλητικός εκπαιδευτής μπορείτε να γίνετε εκπαιδευτής υγείας και ευεξίας.

Τί είναι: Μέχρι σήμερα οι εταιρείες ανέθεταν την παραπάνω θέση σε εξωτερικούς συνεργάτες, πλέον όμως υπάρχουν ειδικές θέσεις εκπαιδευτών υγείας και ευεξίας. Οι ειδικοί παρέχουν συμβουλές υγείας και ευεξίας στους εργαζόμενους για την προσωπική τους υγεία, καθώς και στρατηγικές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε ατόμου.

 Απαραίτητα προσόντα: Ο υποψήφιος πρέπει να έχει την ικανότητα να επικοινωνεί βαθιά με τους ανθρώπους και τη δυνατότητα να τους παρακινήσει να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους.

 Γιατί έχει ζήτηση: Η βελτίωση της υγείας των εργαζομένων μειώνουν το κόστος ασφάλισής τους, την οποία συνήθως αναλαμβάνουν να πληρώνουν οι εργοδότες. Συνεπώς, όσο πιο υγειής είναι οι υπάλληλοι, τόσο λιγότερο θα ζημιώνουν μια επιχείρηση.

 Απαιτήσεις εκπαίδευσης: Ο υποψήφιος πρέπει να έχει ένα τετραετές πτυχίο ή μια πιστοποίηση στους τομείς της υγείας. Μπορείτε να ενημερωθείτε περαιτέρω για τις απαιτήσεις της εργασίας στο National Commission for Health Education Credentialing.

Μέσος μισθός: 62,280 δολάρια.

Προβλεπόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας μέχρι το 2022: 21%.

5. Ψυχολόγος βιομηχανιών-οργανισμών (Industrial-Organizational Psychologist)

Εάν είστε σύμβουλος επιχειρήσεων/διοίκησης τότε μπορείτε να γίνεται και ψυχολόγος βιομηχανιών-οργανισμών.

Τί είναι: Οι εταιρείες προσλαμβάνουν ψυχολόγους προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοση της εργασίας, ενώ οι ειδικοί σε αυτόν τον τομέα είναι υπέυθυνοι για τη διαχείριση και την ανάπτυξη μιας σειράς προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των προσλήψεων, της μέτρησης των επιδόσεων και των πολιτικών για την υγεία και την ασφάλεια.

 Απαραίτητα προσόντα: Ένας ψυχολόγος βιομηχανιών-οργανισμών πρέπει να διατηρεί καλές σχέσεις με τους εταιρικούς πελάτες και να βοηθά στη βελτίωση και την αύξηση της κερδοφορίας.

 Γιατί έχει ζήτηση: Ο ψυχολόγος βιομηχανιών-οργανισμών είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα.

 Απαιτήσεις εκπαίδευσης: Ένα μεταπτυχιακό είναι απαραίτητο για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το Careers in Psychology.

Μέσος μισθός: 80,330 δολάρια.

Προβλεπόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας μέχρι το 2022: 53%.