Πέντε καινοτόμες ιδέες σε ένα δείπνο

Πέντε καινοτόμες ιδέες σε ένα δείπνο

Δημιουργικά πρότζεκτ αναζητούν χρηματοδότηση σε ένα δείπνο διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Πέντε καινοτόμα δημιουργικά πρότζεκτ με σημείο αφετηρίας τους την κοινωνική ευαισθησία παρουσιάζονται στο κοινό σε ένα δείπνο διαφορετικό από τα άλλα με στόχο να λάβουν χρηματοδότηση που θα τους επιτρέψει να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο.

Οι πέντε ιδέες συμμετέχουν στο 2ο «Feast Athens», ένα πείραμα εναλλακτικής μικροχρηματοδότησης, που διοργανώνεται σήμερα, στις 9 μμ, στο «Impact Hub Athens» (Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή). Πρόκειται για ένα δείπνο, όπου προσκαλούνται να συμμετάσχουν όσοι ενδιαφέρονται να ακούσουν για καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια και να τα στηρίξουν. Μετά τις παρουσιάσεις και κατά τη διάρκεια του δείπνου οι συμμετέχοντες ψηφίζουν την καλύτερη από τις πέντε προτάσεις που παρουσιάζονται ενώπιόν τους και η νικήτρια ιδέα παίρνει ως έπαθλο τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τα εισιτήρια εισόδου (η συμμετοχή κοστίζει δέκα ευρώ). Το «Feast» διοργανώνεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από την Αργυρώ Μπαράτα και τη Νίκη Βουίμτα.

Στο αποψινό 2ο «Feast Athens» διαγωνίζονται πέντε ιδέες: η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα «TheCityGame», η ψηφιακή πλατφόρμα «Vouliwatch», η καμπάνια για το δικαίωμα στην ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς «Ισότιμοι Πολίτες», η φιλοζωική κοινότητα «Dogs’ Voice» και το κινηματογραφικό φεστιβάλ «Cinesthesia». Μέλη των πέντε ομάδων μιλούν για το όραμά τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συμμετέχοντας στο Κοινοβούλιο

Στον ένα χρόνο λειτουργίας της η ψηφιακή πλατφόρμα «Vouliwatch» έχει να επιδείξει εντυπωσιακό έργο, καθώς έχει καταφέρει να φέρει περισσότερους από 150.000 Έλληνες πολίτες σε αμεσότερη επαφή με το κοινοβουλευτικό έργο και με Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, που λειτουργεί ήδη και σε άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης (Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Τυνησία, Μαρόκο). Αξιοποιώντας την εμπειρία από το εξωτερικό, η ελληνική πρωτοβουλία εμπλουτίστηκε με καινοτόμες λειτουργίες που δίνουν τη δυνατότητα στον πολίτη να διεκδικήσει καλύτερο νομοθετικό έργο, εισάγοντας ιδέες και θέματα προς νομοθέτηση.

Επίσης, οι χρήστες μπορούν να δουν συγκριτικά τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων της ελληνικής Βουλής ανά θεματική ενότητα και να δουν πώς ψηφίζουν οι βουλευτές στις σχετικές ψηφοφορίες.

«Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρότζεκτ πολιτικής συμμετοχής και κοινοβουλευτικού ελέγχου, το οποίο προωθεί τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη γνώση παντρεύοντας την ψηφιακή τεχνολογία με την Δημοκρατία», εξηγεί ο Στέφανος Λουκόπουλος, ο οποίος διευκρινίζει ότι το «Vouliwatch» είναι ένας πολιτικά ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η συμμετοχή στο «Feast Athens» δεν έχει ως μοναδικό στόχο τη χρηματοδότηση (την οποία αν κερδίσουν θα αξιοποιήσουν για την αναβάθμιση της πλατφόρμας με καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές), αλλά και την περαιτέρω προβολή του πρότζεκτ και την ανταλλαγή ιδεών με άλλες καινοτόμες πρωτοβουλίες.

Καμπάνια για το δικαίωμα στην ιθαγένεια

Περίπου 200.000 παιδιά, γεννημένα και/ή μεγαλωμένα στην Ελλάδα, έχουν γονείς μετανάστες και το κράτος, αρνούμενο να τους χορηγήσει την ελληνική ιθαγένεια, τους στερεί βασικά δικαιώματα.

Η οργάνωση νέων «Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity» (Generation 2.0 RED) δημιούργησε την καμπάνια για το δικαίωμα στην ιθαγένεια «Ισότιμοι Πολίτες/Equal Citizens», που έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η δεύτερη γενιά μεταναστών. Παράλληλα, η οργάνωση στοχεύει να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να νομοθετήσει άμεσα και να εξασφαλίσει το δικαίωμα πρόσβασης στην ιθαγένεια σε όλα αυτά τα παιδιά. Η καμπάνια τρέχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα από δράσεις σε Αθήνα και επαρχία. Μέχρι σήμερα το αίτημα για χορήγηση ιθαγένειας έχουν υπογράψει περίπου 11.000 άτομα.

«Η καινοτομία της πρότασής μας είναι ότι η καμπάνια τρέχει από όλους εμάς που μας αφορά άμεσα, είτε έχουμε μεταναστευτική καταγωγή, είτε όχι. Είναι ένα θέμα δικαιωμάτων που αφορά ανεξαιρέτως τη νέα γενιά», επισημαίνει η Ανδρομάχη Παπαϊωάννου.

Η ίδια προσθέτει ότι «είμαστε πολύ κοντά στον ένα από τους δύο στόχους που θέσαμε, την άμεση ψήφιση του νόμου για την ιθαγένεια. Έχουμε τη δέσμευση από πλευράς υπουργείου ότι θα τακτοποιηθεί το θέμα άμεσα και στόχος μας είναι η συμπερίληψη του μέγιστου αριθμού παιδιών και νέων στις νέες διατάξεις. Ο δεύτερος στόχος που είναι και πιο μακροπρόθεσμος έχει να κάνει με την ουσιαστική αποδοχή όλων των παιδιών και νέων μεταναστευτικής καταγωγής από την ελληνική κοινωνία».

Η οργάνωση αποφάσισε να συμμετάσχει στο «Feast» ελπίζοντας να κερδίσει τα χρήματα, με τα οποία θα έχει τη δυνατότητα «να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην καμπάνια, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την ορατότητά της σε μια χρονική στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου για την ιθαγένεια», όπως εξηγεί η κ. Παπαϊωάννου.

Η φωνή των αδέσποτων ζώων

Η διαδραστική πλατφόρμα «Dogs’ Voice» έχει ως στόχο να αποτελέσει τη «φωνή» των αδέσποτων, αλλά και των φιλοζωικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα χωρίς συχνά να είναι γνωστό το έργο τους. Μέσα από την πλατφόρμα οι οργανώσεις θα μπορούν να αντλήσουν εθελοντές και οικονομική ενίσχυση για τις δράσεις τους και να προωθήσουν τους σκύλους που φροντίζουν σε αξιόπιστες υιοθεσίες.

Επίσης, στόχος της πλατφόρμας είναι να καταγράψει όλα τα αδέσποτα στην Ελλάδα, να οργανώσει αποτελεσματικά τη φιλοζωική δράση για την καταπολέμηση του προβλήματος, να φέρει τους δημότες σε επαφή με τη φιλοζωική της περιοχής τους και να τους ενημερώσει για τη δράση της κάθε μίας, να κινητοποιήσει με ποσοτικά καταγεγραμμένα στοιχεία τους δήμους, τις περιφέρειες και άλλους φορείς σε σύμπραξη για την επίλυση του προβλήματος.

«Μια επιπλέον καινοτομία είναι ότι στην ψηφιακή πλατφόρμα θα καταχωρούνται με πλήρη στοιχεία όλοι οι αδέσποτοι σκύλοι που προωθούνται σε υπεύθυνες υιοθεσίες από φιλοζωικές οργανώσεις και ιδιώτες, ώστε κάποιος που σκέφτεται να αποκτήσει σκύλο να μπορεί συμπληρώνοντας τέσσερα φίλτρα αναζήτησης να βρει τον σκύλο που ταιριάζει στον τρόπο ζωής του και τελικώς να τον υιοθετήσει», εξηγεί η Ελένη Δέδε.

Επίσης, οι φιλοζωικές οργανώσεις θα ενημερώνουν την πλατφόρμα σε πραγματικό χρόνο για τους σκύλους που προωθούν σε υπεύθυνες υιοθεσίες, τις δράσεις, τα νέα και τις ανάγκες τους σε είδη και χρήματα με αποτέλεσμα κάποιος που επιθυμεί να τις στηρίξει θα μπορεί να ενημερώνεται από το καταχωρημένο προφίλ της κάθε φιλοζωικής για το πώς μπορεί να το πράξει. «Τα χρήματα θα πηγαίνουν απευθείας στις φιλοζωικές και η ομάδα του “Dogs’ Voice” θα εξασφαλίζει ότι αξιοποιήθηκαν για το σκοπό για τον οποίο εστάλησαν», όπως διευκρινίζει η κ. Δέδε.

Μέχρι στιγμής η πρωτοβουλία διαθέτει σελίδα μόνο στο Facebook. Η ιστοσελίδα του Dogs’ Voice (www.dogsvoice.gr) είναι στο τελικό στάδιο της κατασκευής της και θα ανέβει στις 20 Απριλίου. Εφόσον κερδίσουν τα χρήματα του «Feast Athens» τα μέλη της ομάδας σκοπεύουν να τα αξιοποιήσουν για να διαφημίσουν την πλατφόρμα στο διαδίκτυο, καθώς «η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας έγκειται καθαρά στην απήχηση που θα λάβει από φιλοζωικές οργανώσεις και πολίτες σε όλη την Ελλάδα».

Η καλή πράξη της ημέρας

Το «ΤheCityGame» είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία ωθεί τους χρήστες της να πράττουν μια καλή πράξη κάθε μέρα, μέσα από μια σειρά αποστολών που τους αναθέτει.

Οι πράξεις αυτές είναι περιβαλλοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα: να πάρει κανείς τη συγκοινωνία, να σβήσει τα φώτα, να ανακυκλώσει μια ηλεκτρονική συσκευή, να εγγραφεί στην ηλεκτρονική αποστολή λογαριασμών, να μαγειρεύει με το καπάκι κλειστό. Ένας τυπικός τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί κανείς την εφαρμογή είναι ο εξής: Ανοίγει την εφαρμογή και βλέπει τι αποστολές μπορεί να εκτελέσει. Μαθαίνει για τη σημασία τους, και βλέπει τρόπους για να τις εκτελέσει.

Στη συνέχεια, ανεβάζει μια φωτογραφία όσο κάνει την καλή πράξη, η οποία χρησιμεύει ως απόδειξη ότι την έπραξε, και παίρνει πόντους. Οι πόντοι αφενός χρησιμεύουν ως κοινωνικό στάτους για το πόσο καλός είναι και αφετέρου ανταλλάσσονται με δώρα τα οποία με τη σειρά τους διευκολύνουν την πράξη νέων αποστολών (όπως ένα ποδήλατο ή μια πάνινη τσάντα για αγορές χωρίς πλαστικές σακούλες). Στο τέλος, ο χρήστης της εφαρμογής μπορεί να προκαλέσει τους φίλους του να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, και να εκτελέσουν και αυτοί την ίδια αποστολή.

«Το γεγονός ότι η εφαρμογή αυτή μπορεί να δημιουργήσει ένα κίνημα από τη βάση όπου οι επιθυμητές συμπεριφορές επιτυγχάνονται μέσα από την παιγνιοποίηση, την πλάκα και την κοινωνική πίεση, είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει τα πάντα», εξηγεί ο Φώτης Μεράκος.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για κινητά με λειτουργικό Android. Επόμενος στόχος, για την επίτευξη του οποίου ζητείται και η χρηματοδότηση του «Feast Athens», είναι η εφαρμογή να είναι διαθέσιμη και σε κινητά με λειτουργικό iOS.

Σινεμά εμπειρίας

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ «Cinesthesia» επιδιώκει να ενσωματώσει πολλές μορφές τέχνης και να προάγει μια συνολική αισθητική εμπειρία για το θεατή. Πρόκειται για μια ιδέα όπου με αφορμή πάντα μια βραβευμένη ταινία, πειραματίζεται με τις δυνατότητες της τέχνης να «ξυπνήσει» την εμπειρία του θεατή μέσα και έξω από τα όρια ενός κινηματογράφου. Με αυτό το σκεπτικό, «αποδομείται» το κινηματογραφικό έργο στα συστατικά του: μουσική, γαστρονομία, χορός, ηθοποιία, αρχιτεκτονική και βίντεο αρτ και δημιουργούνται απρόσμενες εμπειρίες για το θεατή στο περιβάλλον όπου ζει και κινείται.

Ως ιδέα και υλοποίηση ξεκίνησε από το νησί της Σύρου και πλέον προγραμματίζει το πρώτο του εκτός έδρας ταξίδι στο δήμο Μάνδρας, με στόχο στη συνέχεια να βρεθεί και σε άλλες περιοχές της Αττικής με ιδιαίτερη ιστορία. Εκεί θα πραγματοποιηθούν προβολές βραβευμένων ταινιών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συζητήσεις σε απρόβλεπτα μέρη της πόλης με έναν ξεχωριστό καλεσμένο (όπως παραδοσιακά κουρεία, ερειπωμένα νεοκλασικά, ναυπηγεία, πλοία, παντοπωλεία και βιβλιοθήκες), παραστάσεις και παρουσιάσεις έργων τέχνης στο δημόσιο χώρο. Για τις διοργανώσεις αυτές αναζητά και τη χρηματοδότηση του «Feast Athens».

«Η μοναδικότητα του φεστιβάλ μας είναι ο πολιτισμός που μπορεί κανείς να “ζήσει” με όλες του τις αισθήσεις. Γιατί πολιτισμός είναι ζωή και η ζωή πρέπει να προχωρά με όλα, το βλέμμα, την καρδιά και τις σχέσεις των ανθρώπων, όπως λέει και η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη- Ρουκ», υπογραμμίζει η Φιλία Μηλιδάκη, που διοργανώνει το φεστιβάλ μαζί με τους Ειρήνη Τζαβάρα, Χρήστο Πετκίδη, Μαριάννα Καμπιανάκη, Έλεν Καλογερά και Αχιλλέα Τηλέγραφο.

Στον ενάμιση χρόνο που διοργανώνεται το φεστιβάλ έχουν προσκληθεί 18 καλλιτέχνες για τις εικαστικές εγκαταστάσεις και τις παραστάσεις, 18 καλεσμένοι για τις συζητήσεις, ενώ έχουν προβληθεί 19 ντοκιμαντέρ και έχουν γίνει συνεργασίες με ιδιοκτήτες, σεφ και παραγωγούς από 17 επιχειρήσεις εστίασης και γαστρονομίας από τη Σύρο, την Τήνο και την Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ