Πέντε τρόποι για να ελαττώνετε το στρες στη δουλειά

Πέντε τρόποι για να ελαττώνετε το στρες στη δουλειά
Συμβουλές για τον έλεγχο του άγχους από τη CEO της εταιρείας εμψύχωσης στελεχών Eli Leadership.

της Anne Fisher

Το στρες στη δουλειά σπάνια περιορίζεται εκεί. Μπορεί, δηλαδή, να ξεφύγει από τα επαγγελματικά όρια και να εισέλθει στο σπίτι σας, να διαλύσει τον ύπνο σας και να καταστρέψει την υγεία σας μακροπρόθεσμα.

Το πιο ύπουλο κομμάτι, σημειώνει η Cynthia Howard, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας εμψύχωσης στελεχών Eli Leadership, είναι ότι «δεν μπορείς να βρεις τρόπο αντίδρασης στο στρες. Η αντιμετώπισή του μέσω της λογικής σκέψης δεν αποδίδει».

Η ίδια προτείνει τους ακόλουθους τρόπους ελέγχου του άγχους:

  1. Πάρτε βαθιές αναπνοές «4×4»

Εισπνεύστε μετρώντας μέχρι το τέσσερα, κρατήστε το για τέσσερα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εκπνεύστε μετά από άλλα τέσσερα δευτερόλεπτα. Κάντε το τέσσερις φορές. «Η βαθιά, βραδεία αναπνοή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά του στρες» λέει η Howard. Ο λόγος; Στις δύσκολες στιγμές, η αναπνοή γίνεται ρηχή και «λιγότερο αποτελεσματική στην απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για το αντίθετο απ’ αυτό που χρειάζεται το σώμα για να παραμείνει ενεργό».

  1. Επιβραδύνετε για τρία δευτερόλεπτα

«Για τους περισσότερους ανθρώπους σήμερα, τρία δευτερόλεπτα μπορεί να φαίνονται μπόλικη ώρα» λέει η Howard. «Είναι ο απαιτούμενος χρόνος ώστε το μυαλό σας να κάνει reboot. Κάντε παύση, αναπνεύστε, και εστιάστε στο τι θα κάνετε μετά». Είναι σαν να πατάς το κουμπί ‘pause’ στο YouTube, «και μετά μπορεί να αναλάβει και πάλι το λογικό σας» σημειώνει η Howard.

  1. Δοκιμάστε κάθε μέρα την ενσυνειδητότητα

Είναι πλέον κλισέ ο όρος «ενσυνειδητότητα» (mindfulness) αλλά φαίνεται ότι δουλεύει. Η λέξη «σημαίνει απλώς να κατευθύνεις την προσοχή σου στο τι συμβαίνει στη συγκεκριμένη στιγμή, χωρίς να φτάνεις σε κρίσεις και συμπεράσματα» επισημαίνει η Howard. «Επειδή διευρύνει την κατανόηση λεπτομερειών από μέρους σας, η ενσυνειδητότητα είναι κρίσιμη για κάθε είδος διαπραγματεύσεων». Σε βάθος χρόνου, τείνει να αυξάνει την αντίστασή σας στο στρες.

  1. Κρατήστε ημερολόγιο

Ξεκλέψτε πέντε λεπτά κάθε μέρα και γράψτε – σε χαρτί, σε Word, ή όπου αλλού θέλετε – τις απαντήσεις σε τρία ερωτήματα: Τι πήγε καλά σήμερα; Τι όχι; Τι θα λειτουργήσει στο μέλλον; Αυτό βοηθάει επειδή η εστίαση και η διαύγεια σάς βγάζουν από το αδιέξοδο του υπερβολικού στρες. Και γιατί υποχρεωτικά έως πέντε λεπτά; «Αν το κρατήσετε στο πεντάλεπτο, θα το κάνετε πράξη» τονίζει η Howard. «Πιο πάνω απ’ αυτό, θα είστε τόσο απασχολημένος που θα θέλετε μάλλον να το αποφύγετε».

  1. Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας

Ξοδέψτε μερικά λεπτά κάθε μέρα εκτιμώντας όλα τα καλά πράγματα στη ζωή σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει την αντοχή σας και τη δυνατότητα αντιμετώπισης των δυσκολιών. Παράλληλα, η αίσθηση ευγνωμοσύνης μπορεί να σας κάνει εξυπνότερο υπό πίεση. Συγκεκριμένα, πυροδοτεί την ορμόνη οξυτοκίνη, γεγονός που επιτρέπει και πάλι τη λογική σκέψη.