PeopleCert: Η ιστορία πίσω από μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές από ελληνική επιχείρηση

PeopleCert:  Η ιστορία πίσω από μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές από ελληνική επιχείρηση
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η εξαγορά των 450 εκατ. ευρώ, το διεθνές εκτόπισμα και η αναπτυξιακή διαδρομή.

Με μια “κίνηση ματ” η ελληνικών συμφερόντων PeopleCert ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τη θέση της παγκοσμίως στον κλάδο της διενέργειας εξετάσεων και πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων. Στα χέρια της πέρασε το 100% της βρετανικής AXELOS, έναντι του ποσού των 450 εκατ. ευρώ. Το «χρυσό deal» που θεωρείται από τις μεγαλύτερες εξαγορές στις οποίες έχει προβεί ελληνική εταιρεία, ήταν κάτι που συζητούνταν από καιρό με την ελληνική διοίκηση να συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό της πλάνο μέσα στην πανδημία, περίοδος κατά την οποία η δραστηριότητά της ενισχύθηκε, λόγω της στροφής που παρατηρήθηκε στα online courses και κατ’ επέκταση στις εξετάσεις μέσω διαδικτύου.

Η AXELOS είναι μια εταιρεία κοινοπραξίας (joint venture) που δημιουργήθηκε το 2013 από το Υπουργικό Συμβούλιο (Cabinet Office) εκ μέρους της κυβέρνησης (HMG) στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Capita plc (CPI.L), για την ανάπτυξη και προώθηση παγκόσμιων μεθοδολογιών για τη διαχείριση έργων (Project Management) και των ψηφιακών υπηρεσιών (IT & Digitally enabled services), συμπεριλαμβανομένων των PRINCE2® και ITIL®.

Στο τιμόνι της PeopleCert βρίσκεται ο Βύρων Νικολαϊδης (φωτογραφία). Ίδρυσε την εταιρεία το 2000, η οποία, έπειτα από δύο δεκαετίες, έχει στόφα πολυεθνικής καθώς δραστηριοποιείται σε 200 αγορές και έχει καταφέρει να κερδίσει διαγωνισμούς αφήνοντας στην άκρη πολύ δυνατούς παίχτες με παγκόσμιο εκτόπισμα, όπως τα πανεπιστήμια του Cambridge και του Michigan.

Υπενθυμίζεται ότι και το 2020 σφραγίστηκε με την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας επαγγελματικών πιστοποιήσεων, International Association for Six Sigma Certification (IASSC), ενώ μέσω της εξαγοράς της AXELOS, με την οποία συνεργάζεται από το 2014, η διοίκηση της PeopleCert ευελπιστεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της και προσβλέπει σε περαιτέρω εδραίωση της θέσης της στις επαγγελματικές δεξιότητες και στις αγορές πιστοποίησης γλωσσών.

Όπως ανέφερε στο fortunegreece.com ο κ. Νικολαϊδης η εν λόγω εξαγορά θεωρείται ορόσημο, τόσο για την εταιρεία, όσο και για τη χώρα μας που μετατρέπεται σε τεχνολογικό hub, αυξάνονται οι θέσεις εργασίας – αφού η βάση της PeopleCert είναι στην Ελλάδα- ενώ παράλληλα εκπέμπει το μήνυμα σε όλους όσοι έχουν υψηλού επιπέδου προσόντα -δεξιότητες (επιστήμονες κλπ) ότι “Μένουμε Ελλάδα”.

«Η εξαγορά αποτελεί τον πιο σημαντικό σταθμό του Ομίλου. Είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη στρατηγική  για επιτάχυνση της ανάπτυξης και περαιτέρω εδραίωση της ηγετικής θέσης της εταιρείας στις επαγγελματικές δεξιότητες και στην αγορά πιστοποίησης προσώπων. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές που έκανε ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό τα τελευταία 15χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αγάπη για την Ελλάδα

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος και τη δυναμική της PeopleCert αρκεί να σταθεί στους παρακάτω αριθμούς. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας  στις αρχές του 2020 ανερχόταν σε 300 άτομα, αρχές του 2021 αυξήθηκαν σε 500 και πλέον ξεπερνούν τα 700 άτομα, ενώ στόχος είναι να συνεχίσουν να αυξάνονται οι εργαζόμενοι καθώς μεγαλώνουν, τόσο οι ανάγκες, όσο και οι δραστηριότητες της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι το 80% με 85% του προσωπικού της PeopleCert απασχολείται στην Ελλάδα.  Επίσης 97% με 98% είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και περίπου οι μισοί από αυτούς διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και διδακτορικά.

«Δεν δημιουργούμε απλά θέσεις εργασίας αλλά εξαιρετικά καλές θέσεις στον χώρο της τεχνολογίας» σημείωσε ο κ. Νικολαϊδης.

Τέλος, σε μια εξαιρετικά συμβολική για την Ελλάδα χρονιά, η LanguageCert, θυγατρική του Ομίλου PeopleCert ανακοίνωσε  πριν από λίγο καιρό την πρώτη  στον κόσμο Πιστοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας.

Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση που οδήγησε στο σύγχρονο ελληνικό κράτος, και με αίσθημα εθνικής ευθύνης, ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Βύρων Νικολαΐδης έκανε γνωστό ότι όλες οι εξετάσεις θα διενεργούνται δωρεάν, ως συνεισφορά της εταιρείας στον επετειακό  εορτασμό.

Για τον επιχειρηματία με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, η συγκεκριμένη πιστοποίηση αποτελεί φόρο τιμής στη γλώσσα που κράτησε τον ελληνισμό ζωντανό στο πέρασμα των αιώνων, στη γλώσσα που κερδίζει αξία διεθνώς, που κερδίζει τον θαυμασμό και τον σεβασμό στο εξωτερικό. Είναι, η ελάχιστη, όπως λέει, συνεισφορά μιας ελληνικής εταιρείας που έγινε παγκόσμια δύναμη, διενεργώντας εκατομμύρια εξετάσεις σε περισσότερες από 200 χώρες, αλλά δεν ξεχνά ποτέ τις ρίζες της.