People’s Trust: Η ΜΚΟ που στηρίζει μικρές ελληνικές επιχειρήσεις με ποσό μέχρι και 10.000 ευρώ

People’s Trust: Η ΜΚΟ που στηρίζει μικρές ελληνικές επιχειρήσεις με ποσό μέχρι και 10.000 ευρώ

Χάρη στο People’s Trust οι λέξεις «επιχειρηματικότητα» και «Ελλάδα» μπορούν να μπουν στην ίδια πρόταση.

Από την Ντέπυ Κουρέλλου,

Χάρη στο People’s Trust οι λέξεις «επιχειρηματικότητα» και «Ελλάδα» μπορούν να μπουν στην ίδια πρόταση χωρίς αυτή να αφορά έναν ακόμη αρνητικό οικονομικό δείκτη, αλλά μια ελπιδοφόρα κίνηση που δίνει πνοή σε νέες επιχειρήσεις και ανάσα στις ορδές των ανέργων.

Τα επίσημα στοιχεία της βάσης δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) επιβεβαιώνουν τα οικονομικά ρεπορτάζ. Οι διαγραφές επιχειρήσεων είναι υπερτριπλάσιες από τις συστάσεις νέων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κάποτε ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, βάζουν λουκέτο, ενώ γίνεται εμφανές πως οι Έλληνες, όσο περνούν τα χρόνια, γίνονται διστακτικοί στην έναρξη κάποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, ιδέες υπάρχουν. Όπως και όραμα, όνειρα και όρεξη για δουλειά. Ποιος, όμως, να ρισκάρει το μικρό του –και ίσως– τελευταίο του κομπόδεμα σε ένα αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον; Κυριότερα, ποιος τολμηρός θα επιχειρήσει για ένα επαγγελματικό δάνειο;

Αυτά τα βασανιστικά ερωτήματα προσπαθεί να καλύψει το People’s Trust, ένας μη κερδοσκοπικός, ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος οργανισμός, που υποστηρίζει νέες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους. Συγκεκριμένα, παρέχει οικονομική αρωγή μικρής κλίμακας (μέχρι 10.000 ευρώ) σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση ή να αναπτύξουν μια ήδη υπάρχουσα και δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση.

 

Το People’s Trust ξεκίνησε τη δραστηριότητά του την άνοιξη του 2016, στοχεύοντας να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η ανεργία είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα της κρίσης, με το επίσημα καταγεγραμμένο ποσοστό να φτάνει το 23%, ενώ το ποσοστό που αφορά τους νέους έχει εκτοξευτεί στο 44,2%, το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, επιχειρήσεις κλείνουν, κόσμος απολύεται και το τοπίο στο χώρο της εργασίας αλλάζει διαρκώς. «Στο The People’s Trust πιστεύουμε πως, με αυτά τα δεδομένα, ο καλύτερος τρόπος να αλλάξει αποτελεσματικά η οικονομία είναι να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά ή που θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους να βοηθηθούν στην προσπάθεια να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Αυτή είναι η φιλοσοφία του The People’s Trust, το οποίο στοχεύει να προωθήσει την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας και να βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» μας εξηγεί η Αγγελική Κοσμοπούλου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού.

Παρόμοια μοντέλα ιδιωτικής χρηματοδότησης υπάρχουν σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Από τα πιο γνωστά και πιο επιτυχημένα σε βάθος χρόνου είναι το βρετανικό The Prince’s Trust, το οποίο έχει κλείσει ήδη σαράντα χρόνια και στηρίζει περισσότερους από 80.000 νέους κάθε χρόνο.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς γίνεται η αξιολόγηση των επιχειρήσεων που θα επωφεληθούν. Η Αγγελική Κοσμοπούλου εξηγεί: «Προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε επιχειρήσεις που μπορούν να είναι βιώσιμες και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Επιθυμητά, αν και προαιρετικά, κριτήρια είναι η καινοτομία και η δυνατότητα της επιχείρησης να επεκταθεί. Ως κοινωφελής οργανισμός, ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα και για κοινωνικά κριτήρια. Με αυτό το σκεπτικό, εφόσον πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις, επιδιώκουμε να στηρίξουμε άτομα που είναι κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένα».

Τα παραδείγματα δεκάδες και ελπιδοφόρα. «Οι επιχειρήσεις που ζήτησαν και έλαβαν ήδη υποστήριξη από εμάς αντανακλούν το εύρος που επιδιώκουμε. Περιλαμβάνουν επιχειρήσεις που περιστρέφονται γύρω από καινοτόμες ιδέες, όπως την εικονική πραγματικότητα, αλλά και επιχειρήσεις που παρέχουν μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών, όπως ένα στούντιο γιόγκα κι ένα κολυμβητήριο για παιδιά και μαμάδες. Στηρίξαμε, επίσης, επιχειρήσεις που δημιουργούν ή εμπορεύονται προϊόντα κάθε λογής (π.χ., σαπούνια, μπίρες, προϊόντα από ανακυκλωμένα φύκια), ένα φροντιστήριο, ένα μίνι μάρκετ, ένα γκουρμέ παγωτατζίδικο, επιχειρήσεις εστίασης κ.ά.

Η οικονομική αρωγή καταβάλλεται για την αγορά αναγκαίου εξοπλισμού, κατασκευαστικές εργασίες ή και έξοδα κίνησης. Συνήθως τα χρήματα καταβάλλονται μετά την προσκόμιση των παραστατικών από τους προμηθευτές των ωφελούμενών μας».

 

Το People’s Trust, όμως, είναι κάτι περισσότερο από μια τράπεζα. Διαθέτει τους ανθρώπους, αλλά κυρίως τη φιλοσοφία του αρωγού. Το πλάνο και η κατάρτισή του είναι ίσως ακόμα σημαντικότερο κι από την εξυπνότερη επιχειρηματική ιδέα, έτσι το People’s Trust βρίσκεται δίπλα στον επιχειρηματία ως σύμβουλος. «Πιστεύουμε πως η συμβουλευτική υποστήριξη είναι εξίσου σημαντική με την οικονομική αρωγή. Τόσο από τις έρευνες όσο και από την πρακτική εμπειρία από το χώρο, γνωρίζουμε πως ο πρώτος χρόνος είναι ο πιο καθοριστικός για κάθε επιχείρηση. Και θέλουμε να βοηθήσουμε τους ωφελούμενούς μας παρέχοντας βοήθεια στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, επιχειρηματική καθοδήγηση και συμβουλευτική υποστήριξη. Σημαντικό μέρος της βοήθειάς μας είναι, επίσης, η διασύνδεση με φορείς, άλλες επιχειρήσεις και παράγοντες στο χώρο του επιχειρείν που προετοιμάζουν τους επιχειρηματίες για τα επόμενά τους βήματα. Όλα αυτά γίνονται σε συνεργασία με ένα εκτεταμένο δίκτυο οργανισμών, όπως η Εθνική Τράπεζα, η AFI, η Deloitte κτλ».

Η Αγγελική Κοσμοπούλου αναλύει με ενθουσιασμό τους σκοπούς της αποστολής του People’s Trust. Υποθέτω το μεγάλο ψυχολογικό βάρος όταν γνωρίζεις ανθρώπους που με αγωνία προσπαθούν να ξεκινήσουν ή να διασώσουν την επιχείρηση τους.

«Αντιθέτως. Η επαφή με τους ανθρώπους αυτούς με γεμίζει χαρά αλλά και αισιοδοξία – για τους ίδιους, αλλά και για τη χώρα μας. Υπάρχουν παντού στην Ελλάδα άνθρωποι με ταλέντα, εμπειρία αλλά και πείσμα. Άνθρωποι που συχνά το μόνο που χρειάζονται για να πετύχουν ή να εκτοξευτούν είναι μια μικρή βοήθεια ή ακόμα κι ένας ενθαρρυντικός λόγος. Άνθρωποι που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και να κάνουν κάτι δημιουργικό, αντί να μεταναστεύσουν. Και η επιτυχία τους είναι για εμάς η μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαρά». Χάρη στο People’s Trust οι λέξεις «επιχειρηματικότητα» και «Ελλάδα» μπορούν να μπουν στην ίδια πρόταση και αυτή να μην αφορά έναν ακόμη οικονομικό δείκτη σε πτώση.

Πηγή: peoplegreece.com