Πέρασε 24 χρόνια να ψάχνει το τέρας του Λοχ Νες και να τι ανακάλυψε

Πέρασε 24 χρόνια να ψάχνει το τέρας του Λοχ Νες και να τι ανακάλυψε
Munin, an intelligent marine robot, explores Loch Ness in Scotland, Britain April 13, 2016. REUTERS/Russell Cheyne

Αφού αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην αναζήτηση του μυθικού τέρατος, σήμερα αναθεωρεί τις πεποιθήσεις του.

Πριν 24 χρόνια, ο Στιβ Φέλτχαμ παραιτήθηκε από τη δουλειά του, παράτησε το σπίτι και την κοπέλα του και ξεκίνησε μια απίστευτη αναζήτηση για να εντοπίσει το τέρας του Λοχ Νες. Τώρα, όπως δηλώνει, πιστεύει ότι πρόκειται για μια τεράστια… απάτη.

Ο Φέλτχαμ υποπτεύεται ότι το πλάσμα, που συζητάται για πάνω από 1.500 χρόνια τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους τουρίστες, είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα γατόψαρο– και ειδικά ένα Ουαλικό γατόψαρο, του οποίου το μέγεθος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τέσσερα μέτρα.

Αυτό το νέο μπορεί να απογοητεύει τους φανς της Νέσι, αλλά είναι μάλλον απίθανο να τους αλλάξει γνώμη ή να περιορίσει την επιθυμία τους να ταξιδέψουν στην περιοχή για να το δουν με τα μάτια τους.

Η Νέσι, όπως και το ουίσκι, είναι σημαντικές επιχειρήσεις για τη Σκωτία. Οι τουριστικές ατραξιόν της λίμνης Λοχ Νες έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία δύο χρόνια, φτάνοντας το 23% και το 29% αντίστοιχα. Και πολλές κρουαζιέρες της λίμνης είναι συχνά sold out. Πριν έξι χρόνια, ο επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ Λοχ Νες, εκτίμησε ότι η χρηματική αξία του τέρατος φτάνει περίπου τα 33,1 εκατομμύρια δολάρια.

«Πρέπει να είμαι ειλικρινής. Απλά δεν πιστεύω ότι η Νέσι είναι ένα προϊστορικό τέρας», φέρεται να δήλωσε ο Φέλτχαμ. «Αυτό που πολλοί άνθρωποι ανέφεραν ότι είδαν θα ταίριαζε στην περιγραφή του γατόψαρου με τη μακριά κυρτή ράχη του».

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν σκέφτονται τη «Νέσι», το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό είναι η φωτογραφία που τράβηξε ένας χειρούργος το 1934, και στην οποία εμφανίζεται ένα κεφάλι να αναδύεται από το νερό. Αυτό, βέβαια, όπως αποκαλύφθηκε εξήντα χρόνια αργότερα, ήταν απλά μια φάρσα.

Παρ’ όλα αυτά, πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει κατά καιρούς ότι έχουν δει κάτι στη λίμνη. Και αυτό οδηγεί κάποιους, όπως τον Φέλτχαμ, να συνεχίζουν τις «έρευνες». Και μπορεί η αναζήτηση του Σκωτσέζου να βρίσκεται στο τέλος της, αλλά ένας ερευνητής του πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής δείγματος νερού της λίμνης, ενώ δηλώνει ότι ελέγχει και για DNA τέρατος».