ΗΠΑ: «Πέρασε» από τη Γερουσία το ν/σ ύψους 95 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία – Στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα… δύσκολα

ΗΠΑ: «Πέρασε» από τη Γερουσία το ν/σ ύψους 95 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία – Στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα… δύσκολα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Είκοσι δύο Ρεπουμπλικάνοι συνετάχθησαν με τους Δημοκρατικούς για να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο.

Η υπό την πλειοψηφία των Δημοκρατικών Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την Τρίτη νομοσχέδιο ύψους 95 δισεκ. δολαρίων που περιλαμβάνει βοήθεια για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν και έστειλε το νομοσχέδιο στην υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου δεν έχει πολλές πιθανότητες να γίνει νόμος.

Συγκεκριμένα, οι νομοθέτες ενέκριναν το μέτρο με ψήφους 70-29, οι οποίες υπερέβησαν το όριο των 60 ψήφων της Βουλής για την ψήφιση και έστειλαν τη νομοθεσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Είκοσι δύο Ρεπουμπλικάνοι συνετάχθησαν με τους Δημοκρατικούς για να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο.

«Έχουν περάσει πολλά χρόνια, ίσως δεκαετίες, από τότε που η Γερουσία έχει ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που επηρεάζει τόσο πολύ όχι μόνο την εθνική μας ασφάλεια, όχι μόνο την ασφάλεια των συμμάχων μας, αλλά και την ασφάλεια της δυτικής δημοκρατίας», δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ηγεσία της Ουκρανίας θεωρεί τη χρηματοδότηση ζωτικής σημασίας, καθώς συνεχίζει να αποκρούει τις ρωσικές επιθέσεις και προσπαθεί να διατηρήσει την ταλαιπωρημένη οικονομία της, καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στον τρίτο χρόνο του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πιέζει για το πακέτο εδώ και μήνες, αλλά έχει αντιμετωπίσει την αντίθεση των σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικανών, ιδίως στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η ψηφοφορία στη Γερουσία έγινε πριν από την ανατολή του ηλίου, αφού οκτώ σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι πολέμιοι της βοήθειας προς την Ουκρανία πραγματοποίησαν ολονύκτιο μαραθώνιο ομιλιών.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης κονδύλια για το Ισραήλ, ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και την υπεράσπιση της Ταϊβάν.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για ελλείψεις όπλων την ώρα που η Ρωσία πιέζει για νέες επιθέσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την ψήφιση του νομοσχεδίου. «Η αμερικανική βοήθεια φέρνει πιο κοντά τη δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία και αποκαθιστά την παγκόσμια σταθερότητα, με αποτέλεσμα την αύξηση της ασφάλειας και της ευημερίας για όλους τους Αμερικανούς και όλο τον ελεύθερο κόσμο», έγραψε στο X.

Και τα δύο σώματα του Κογκρέσου πρέπει να εγκρίνουν τη νομοθεσία προτού ο Μπάιντεν την υπογράψει ως νόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: