Περικοπές στα έξοδα, αλλά όχι απολύσεις στην Alitalia

Περικοπές στα έξοδα, αλλά όχι απολύσεις στην Alitalia

Νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και αύξησης κεφαλαίου ανακοίνωσε ο ιταλικός αερομεταφορέας.

Το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας Alitalia ανακοίνωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γκαμπριέλε Ντελ Τόρκιο. «Δεν θα απολύσουμε, δεν θα στείλουμε κανέναν σπίτι του, αν και είναι σαφές ότι τα λειτουργικά έξοδα πρέπει να μειωθούν, ότι απαιτείται εξορθολογισμός των δαπανών», δήλωσε ο Ντελ Τόρκιο, που επεσήμανε πως αποφασίσθηκε αύξηση κεφαλαίου ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά χρέη της εταιρίας αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας, πρόκειται να εξοικονομηθούν 295 εκατομμύρια ευρώ από τα πάγια λειτουργικά έξοδα της αεροπορικής εταιρείας, ενώ από τους συνολικά 14.000 εργαζόμενους της οι .1900 κρίνονται υπεράριθμοι, αλλά δεν πρόκειται προς το παρόν να υπάρξουν απολύσεις ή περικοπές θέσεων εργασίας κατ’ άλλο τρόπο.

Πρόκειται, ωστόσο, να «παγώσουν» οι αυξήσεις που προβλέπονται ανά τριετία και να ζητηθεί μια «συμβολή αλληλεγγύης» από τους εργαζόμενους εκείνους που λαμβάνουν μεικτές απολαβές που υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ το χρόνο. Πρόκειται για ιπταμένους -πιλότους, αεροσυνοδούς, συνοδούς- και ανώτερους διοικητικούς υπαλλήλους του ιταλικού αερομεταφορέα.

Διαβάστε ακόμη: Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή η Alitalia

«Το σχέδιο αυτό είναι κοντόφθαλμο και γενικόλογο. Πρέπει να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος με τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι, πραγματικοί μέτοχοι της εταιρίας», σχολίασαν από την πλευρά τους τα ιταλικά συνδικάτα. Προς το παρόν όμως, δεν σχεδιάζεται προσφυγή σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σχολιαστές σημειώνουν πως αναμένεται να εξακριβωθεί αν υπάρχει στον ορίζοντα πιθανή στρατηγική συνεργασία με ξένο επενδυτή. Έως τώρα, όπως διαρρέει, το εντονότερο ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πολλά θα εξαρτηθούν από την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων για την μείωση του λειτουργικού κόστους της Αλιτάλια.

Διαβάστε ακόμη: Και εγένετο η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο